Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lauras Beģes veselīgie našķi

Todien, kad ar fotogrāfu ciemojāmies liepājnieces LAURAS BEĢES mājās, viņa stāstīja, ka no rīta pirmo reizi mūžā izcepusi medus kūku. Labākā draudzene dēla dzimšanas dienai tādu pasūtījusi, un Laura, mūs gaidot, izcepusi izmēģinājuma variantu. Kā arī krāsnī vēl cepas bezglutēna sēklu maize. Omulīgajā virtuvē runājām ne tikai par kūkām, bet arī par veselīgu dzīvesveidu.

Lauras Beģes veselīgie našķi
Laura Beģe atzīst: "Jā, kaut kur iekšienē klusi gruzd vēlme par savu konditoreju, bet šobrīd tas ir tikai sapnis." (Foto: Egons Zīverts)
05.10.2020 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Lai dzīvotu, nevis lai ēstu

Liepājniece atzina, ka medus kūkas noteikti nav viņas specializācija, jo vairāk uzmanības pievēršot veselīgiem našķiem. Kā daudzas jaunas sievietes, arī pati par veselīgu uzturu padziļināti sākusi interesēties, gaidot pirmo meitiņu.

Gardumu cepšanas pieredze nākot līdzi jau no bērnības, kad kopā ar mammu un māsu saimniekojušas virtuvē. Vēlāk uzzinājusi, ka viena no vecvecmāmiņām bijusi izslavēta maizes cepēja un kara laikā viņas maizīte bijusi liels atspaids. Arī viens no vecvectētiņiem bijis prasmīgs maiznieks Liepājā. Savukārt Lauras vīra omīte dēvēta par visgaršīgāko kūkas “Napoleons” cepēju pilsētā.

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ L. Beģi piesaista tieši kūkas, ir to radīšanas process.

Katrai nepieciešamas savas sastāvdaļas, un vienlaikus tā ir iespēja mazliet eksperimentēt. Piemēram, olas aizstājot ar Indijas ceļteku lapu pulveri. Vēl lielisks olu aizstājējs ir banāni un čia sēklas. Iespēju tiešām daudz. Kur nu vēl aizraujošā noformēšana un rotāšana!

Ļoti radošs process

Divu meitu māmiņa turpina: “Tagad cepšanai izmantoju bezglutēna miltus. Es gardumus cepu pat no dārzeņiem: burkāniem, ķirbja, bietēm. Balto cukuru izvairos lietot. Gatavojot izmantoju daudz garšvielu, pat ēteriskās eļļas. Vēl mani iedvesmo daba, mežs. Arī šogad pati jau esmu salasījusi brūklenes, kas ir lielisks dekors kūkām. Mammas dārzā tiekam pie āboliem, avenēm, citām garšīgām, dabiskām lietām.”

Laura savas kūkas dekorē vienkārši un tikai ar dabiskām lietām. Šī medus kūka greznota ar pašas lasītām brūklenēm, biskvīta drupačām un ziedošas piparmētras zariņiem. (Foto: Egons Zīverts)

Lai arī pandēmija pavasarī ierasto dzīves ritmu negaidīti apstādināja, Laurai tas bija darbīgs laiks. Draudzenes, radi, paziņas Lauras ceptos gardumus pasūtīja pat biežāk nekā iepriekš.

“Mani iedvesmo arī cilvēki man apkārt un sociālajos tīklos. Tagad katru reizi baudu mirkli, kad mani palūdz uzcept kūku, jo zinu, ka atkal būšu patīkamu rūpju un radošuma mutulī.”

Vispirms jāizrunājas ar pasūtītāju, tieši kādu viņš vēlētos un iecerējis kūku. Tad nāk svētki, un tajos gribas ko īpašu, neikdienišķu, skaistu un garšīgu. Kūkas pasniegšana jeb svētku kulminācija – ir mirklis, kas liek apstāties un atgādina, ka dzīve sastāv no daudziem skaistiem mirkļiem un dažādām garšu buķetēm.

RECEPTES

Burkānu kūka

Biskvītam vajadzēs 4 lielus burkānus, 160 ml labas kvalitātes olīveļļas, 3 olas, 250 g gaiši brūnā cukura, 3 tējk. cepamā pulvera, 200 g bezglutēna miltu, 2 ēd.k. kanēļa, 1/2 tējk. muskatrieksta, 1 šķipsnu kardamona, 1 šķipsnu ingvera pulvera. Krēmam būs nepieciešams 120 g sviesta istabas temperatūrā, 100 g pūdercukura, 300 g krēmsiera “Rasa”, 1 vaniļas pāksts sēkliņas vai 1 tējkaroti vaniļas cukura.
Burkānus nomazgā, nomizo un sarīvē. Eļļu kopā ar cukuru un olām saputo, līdz cukurs izkusis un masa kļuvusi gaiša un gaisīga. Miltos iejauc cepamo pulveri un garšvielas. Olu masā iesijā sausās sastāvdaļas un samaisa. Beigās iemaisa burkānus. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C.
Tikmēr ieklāj kūkas formā cepampapīru un to ietauko. Var ņemt 24 cm diametra formu un pēc tam biskvītu horizontāli pārgriezt uz pusēm. Vai arī izvēlēties divas mazākas 20 cm diametra formas, izcept un griezt uz pusēm. Sanāks četru kārtu biskvīta kūka. Mīklu lej izvēlētajā formā un cep 30–35 minūtes. Gatavu atdzesē.
Pagatavo krēmu: bļodā saputo sviestu kopā ar pūdercukuru un vaniļu, pēc tam pievieno krēmsieru. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
Atdzisušos biskvītus griež uz pusēm un liek uz šķīvja, pa virsu klāj krēmu un izlīdzina. Liek nākamo kārtu un atkārto iepriekšējo procesu. Beigās izlīdzina krēmu uz kūkas malām. Dekorē ar svaigām ogām vai riekstiem.

Bezglutēna sēklu maize     

(Foto: Egons Zīverts)

Vajadzēs 1,5 glāzes bezglutēna auzu pārslu, 1 glāzi saulespuķu sēklu, 0,5 glāzi ķirbju sēklu, 1 sauju sagrieztu dateļu vai citu žāvētu augļu, 1 sauju sakapātu Indijas riekstu, 2 ēd.k. čia sēklu, 2 ēd.k. linsēklu, 4 ēd.k. Indijas ceļteku lapu pulvera, 1 tējk. ķimeņu, 0,5 tējk. jūras sāls, 1 ēd.k. kļavu sīrupa vai medus, 3 ēd.k. olīveļļas, 1,5 glāzes ūdens.
Sausās sastāvdaļas ber bļodā un samaisa, tad pievieno ūdeni un eļļu, samaisa. Masu liek silikona veidnē un atstāj vismaz uz stundu nostāvēties. Pēc tam cep 180 grādos apmēram 20 min. Tad izņem kukulīti no veidnes, apgriež to uz otru pusi un liek atpakaļ krāsnī cepties vēl 30 minūtes. Kad maizīte atdzisusi, pasniedz ar svaigu, pašu gatavotu bazilika pesto.


Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz