Labs šašliks sākas ar gaļas izvēli
Savus padomus sezonas iecienītākā ēdiena šašlika pagatavošanai sniedz šefpavārs Raimonds Zommers.
"Kurzemes Vārds"
Iecienītākā gaļa šašlika pagatavošanā ir cūkgaļa un vistas gaļa. Tomēr, lai šašliks būtu patiesi sulīgs un mutē kūstošs, ir jāpievērš uzmanība konkrētam gaļas gabalam, no kā šašliku gatavosi.
Ja esi iecienījis cūkgaļas šašliku,
ieteicams izvēlēties kakla karbonādes vai cūkas pavēderes gabalu,
jo tai klāt ir speķis, kas nodrošinās gaļas sulīgumu.
Savukārt, ja esi vistas gaļas šašlika entuziasts, ieteicams marinēšanai izvēlēties vistas kājas gabalu, jo tas satur ādu, lielāku mitrumu un tajā atrodas vairāk muskuļu, līdz ar to arī galarezultāts būs sulīgāks.
Kad esi izvēlējies šašlika gaļas gabalu, nākamais solis ir tā sagriešana.
Ja šašliku gatavo no cūkgaļas, ieteicams to sagriezt aptuveni 4×4 cm lielos gabaliņos, savukārt, ja izvēlies vistu – vistas šķiņķīti sadali aptuveni 4 daļās, tādējādi cepšanas procesā tā pārlieku nesarausies, turklāt rezultāts būs arī vizuāli pievilcīgāks.
Šašlika marinādes gatavošana ir īpašs posms,
jo ikviens var pagatavot īpaši savām garšas kārpiņām iemīļotu marinādi.
R. Zommers iesaka šašlika marinēšanā izmantot sausās garšvielas bez sāls. Tas ļaus izcelt marinādes garšu.
Šādi izvairīsies no situācijas, kad gaļu pārsāli vai pārsniedz uzturā ieteicamo sāls devu, jo nereti dažādu garšvielu maisījumu sastāvā jau ir sāls.
Pieejamās garšvielas, piemēram, sinepju sēklas, koriandra sēklas, kā arī citus garšaugus vari pirms tam arī sablendēt un tikai tad pievienot sāli.
Marinējot gaļu, kuldīdznieks iesaka izmantot aptuveni 10 g sāls uz 1 kg gaļas. Kad garšvielu maisījums ir gatavs – pievieno to gaļai kopā ar eļļu, lai tā marinētos.
Ļauj gaļai iestāvēties marinādē vismaz divas diennaktis.
Nav noslēpums, ka marināde izcila šašlika sagatavošanai ir kā puse no uzvaras, tomēr tikpat svarīga ir arī tās grilēšana.
Lai šašliks būtu sulīgs, uz iesma gabaliņus nepieciešams salikt ļoti cieši kopā un likt uz karstām oglēm.
Nereti ir priekšstats, ka šašlikam jāļauj ilgāku laiku cepties no vienas puses un tikai tad jāpagriež uz otru pusi, taču tas veicinās gaļas apdegšanu vai, tieši otrādi, – to, ka tā vidū ir jēla.
“Lai gaļa būtu sulīga, iesaku to nepārtraukti grozīt – tiklīdz šašliks nedaudz apbrūninās, nepieciešams to pagrozīt, līdz ar to lēnām veidojot šašlika garoziņu.
Šāda veida cepšana aizver gaļai poras, tādējādi nenāk šķidrums ārā un šašliks veidojas sulīgs un saglabājas garšas buķete.
Kā cūkgaļas, tā arī vistas gaļas šašlika pagatavošanas laiks ir līdzīgs – grilējot uz karstām oglēm, aptuveni 20 minūtes,” pastāsta šefpavārs.
Kad šašliks ir gatavs, pēdējais posms ir tā pasniegšana un garšas izbaudīšana.
Nav noslēpums, ka šašliku varam ēst kā vienu pašu, tā arī pasniegt kopā ar dažādām piedevām – salātiem vai piekost sieru.
Ja esi iecienījis, ka šašlikam ir nedaudz skāba piegarša, iesakām īsi pirms tā pasniegšanas uzspiest virsū citrona sulu, kas paspilgtinās tā garšu atsvaidzinošām un nedaudz skābākām garšas niansēm.
“Šašliks nav iedomājams bez mērcītes, iesaku pagatavot pavisam vienkāršu, bet ļoti garšīgu mērcīti – sajaucam savu iecienītāko majonēzi ar īpaši daudz ķiplokiem, pievienojam šķipsniņu sāls un smalki sakapātu rukolu, ļaujam mērcītei iestāvēties,” piebilst R. Zommers.
Šašliks
Vistas šašlikam būs nepieciešami 2 kg vistas gaļas, 1 ēd.k. karija, 1 ēd.k. kumīna, 1 ēd.k. koriandra sēklu, 1 ēd.k. melno malto piparu, svaigs rozmarīns, timiāns, 20 g sāls, eļļa.
Cūkgaļas šašlika marinādei vajadzēs 2 kg cūkgaļas, 1 ēd.k. paprikas pulvera, 1 ēd.k. sinepju sēklu, 1 ēd.k. melno piparu, 20 g sāls, lauru lapas, eļļa.
Sagriež vistas gaļu (vēlams, vistas kājas/šķiņķīša daļu) gabaliņos vai arī cūkgaļu (vēlams, kakla karbonādes daļu) 4×4 cm lielos gabalos. Sajauc visas minētās sastāvdaļas kopā. Pievieno tās gaļai un apmaisa. Pievieno klāt eļļu un apmaisa. Marinē līdz 2 dienām, bet ne mazāk kā 12 stundas.