Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Augļu un zaļumu eksplozija

Līdz ar blendera izgudrošanu aizsākās svaigu augļu un dārzeņu kokteiļu jeb smūtiju vēsture. To popularitāte pieauga pagājušā gadsimta 60. un 70. gados, kad cilvēki aizvien vairāk sāka pievērsties veselīgam dzīvesveidam un uzturam. Kopš tā laika smūtiju kultūra turpinājusi augt un attīstīties.

Receptes: Augļu un zaļumu eksplozija
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
08.07.2023 06:00

Ilze Ozoliņa

"Kurzemes Vārds"

Latvijā šis dzēriens savu uzvaras gājienu gan sāka salīdzinoši nesen. 2014. gadā valodas eksperti pat lauzīja galvu, ko ar šo jaunvārdu iesākt, līdz vienojās, ka veselīgo dzērienu latviski arī oficiāli varēs saukt par smūtiju.

Labās lietas blenderī

Smūtijs pagatavojams dažādās garšu kombinācijās. Tas var būt gan salds, gan sāļš, gan skābens un rūgtens.

Receptēs ir teju neizsmeļams sastāvdaļu klāsts, sākot ar augļiem un dārzeņiem un beidzot ar piena produktiem, sēklām, riekstiem, proteīnu pulveriem un citām piedevām.

Galvenais, lai ir pietiekami jaudīgs blenderis, kas spēj tik galā arī ar cietām sastāvdaļām.

Ar ko tas atšķiras no piena kokteiļa? Piena kokteili, ko pazīstam jau no bērnības, parasti gatavo, kombinējot saldējumu un augļus. Visbiežāk to bauda maltītes beigās, savukārt smūtijus izmanto kā maltīšu aizstājējus.

Sprūdu ģimene no Aizputes, kas saimnieko par Zaļo villu dēvētajā mājā, šos kokteiļus gatavo diezgan bieži.

“Smūtijus bieži vien taisu, raugoties no veselības aspekta – nevis, lai tas būtu salds un smeķīgs, bet gan lai dzērienā būtu iekšā labās lietas,”

stāsta Zaļās mājas saimniece Līga Sprūde.

Smūtija pagatavošanai viņa galvenokārt izmanto nesaldinātu mandeļu pienu vai kefīru. Saldumam pievieno banānu, vasaras sezonā zemenes vai citus augļus, ko izaudzē savā dārzā, kā arī zaļumus, piemēram, spinātus.

Līga eksperimentējusi arī ar garšām, smūtijam pievienojot nātres, gurķi un ingveru, un atklāj: “Ingvera dēļ dzēriens sanāk tāds paass, taču gurķis to padara atspirdzinošu.”

Zaļās mājas saimniece kokteiļu gatavošanā iesaka neaizrauties ar ananasa vai kivi izmantošanu, jo tad dzēriens būšot pārlieku ass.

“Lai iegūtu enerģiju, smūtiju vislabāk dzer brokastīs. Man to patīk baudīt arī pēc treniņiem,” pauž Līga.

Smūtija uzturvērtība atkarīga no tā sastāvdaļām. Augļi var nodrošināt dabisku saldumu, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas. Viegli aromatizēti dārzeņi parasti ir vislabākie kokteiļu pagatavošanai.

Spināti vai lapu kāposti ir laba izvēle, jo tajos ir vairāk vitamīnu un minerālvielu, bet to rūgto garšu maskē augļu sastāvdaļu saldums, teikts “Northwestern medicine” mājaslapā.

Vienlaikus tajā atzīmēts, ka viss, kas satur ogļhidrātus, izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Tāpēc smūtiju nevajadzētu bāzēt uz augļu sulu vai sulu koncentrātiem. Tā vietā var izmantot pienu ar zemu tauku saturu (vai beztauku), nesaldinātu mandeļu vai auzu pienu, zaļo tēju, ūdeni.

Šķiedrvielas un veselīgi tauki (avokado, grieķu vai islandiešu jogurts, nesaldināts riekstu sviests) palēnina gremošanu un mazina cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Labi šķiedrvielu avoti ir augļi, dārzeņi, čia sēklas, linu sēklas, rieksti.

Atkarībā no produktu sastāva smūtiju var uzglabāt ledusskapī līdz divām dienām, lasāms uzņēmuma “Gemoss” mājaslapā. Bet sasaldētā veidā – pat vairākus mēnešus. Tādēļ, lai taupītu laiku, savu mīļāko garšu kokteili vari sagatavot jau vasarā vai rudenī, bet baudīt – ziemā.

Foto: no unsplash.com

Pagatavošanas špikeris

Veselīgais:

banāns, svaigu spinātu lapas, svaiga ābola gabaliņi, nesaldināts mandeļu piens, ledus gabaliņi, ēdamkarote svaigi spiestas citrona sulas, 1 ēdamkarote medus.

Sāļais:

400 ml kefīra, saišķis zaļumu (spināti, dilles, loki, dīgsti), svaigs gurķis, pustējkarote mārrutku, sāls un pipari.

Enerģiskais:

kokosriekstu ūdens, 150 ml čia sēklu, 15 g svaigu spinātu, 30 g valriekstu, 10 g banāna, daži mango gabaliņi, 20 g avokado.

Sarkanīgais:

200 ml kokosriekstu piena, 90 g aveņu vai zemeņu, 1 banāns, 50 g mango, 1 tējkarote medus.

Saulrieta:

500 ml atdzesētas burkānu sulas, 200 g ananasa (svaiga vai konservēta), 2 gabalos sagriezti banāni, mazs ingvera gabaliņš (nomizots), 20 g Indijas riekstu, 1 laima sula.

Iesaka mākslīgais (MI) intelekts:

sagriezts banāns, svaigas zemenes, 1 glāze mandeļu vai kokosriekstu piena, 1–2 ēdamkarotes medus vai cits dabisks saldinātājs, ledus gabaliņi.

Šis smūtijs ir lieliska izvēle, jo tajā ir salds banāns un svaigas zemenes, kas dod patīkamu skābumu. Tas ir viegli pagatavojams un barojošs. Ja vēlaties, varat pievienot nedaudz kanēļa vai vaniļas ekstrakta, lai papildinātu garšas buķeti, rosina MI.

Foto: no unsplash.com

Interesanti fakti par smūtijiem

Veselīgās pārtikas veikalos Amerikā kokteiļus, ko šodien dēvē par smūtijiem, sāka pārdot pagājušā gadsimta 30. gados.

Nosaukumu “smūtijs” (angļu valodā “smoothie”) sāka lietot tikai 80. gados.

Mūsdienās starptautiskā smūtiju industrija gūst vairāku miljardu dolāru lielus ienākumus.

Lielākā pagatavotā smūtija gods ticis 4030 litru dzērinam, kas tapis kādā gadatirgū Nīderlandē. Tā sastāvā bija apelsīnu sula, zemenes, banāni, medus, jogurts, cukurs un ledus.

Avots: dažādi interneta resursi

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz