Lai smaržo apelsīns un deg svece
Tumšos ziemas vakaros sveces mājās ienes omulību un gaišu noskaņu. Veikalos nopērkami visdažādākie rūpnieciski ražotie svečturi, bet – vai vajag tērēties.
Daiga Lutere
Laikraksta "Kurzemes Vārds" pielikums "Ligzda"
Gaismeklis, kura korpuss veidots no īsta apelsīna, bet iekšā ielikta apaļā tējas svece, kas metāla trauciņā, gan nebūs ilgmūžīgs.
Tomēr tā radītā siltā gaisma un smarža nav salīdzināma ar citu. Un vēl iespēja padzerties svaigi spiestu un vitamīniem bagātu sulu!
Šādi svečturi ir brīnišķīgi dekori kā ikdienai, tā svētku reizei, piemēram, Vecgada ballītei. Ar tiem var rotāt gan telpas, gan galdu.
Darba gaita: apelsīnus nomazgā, nosusina un liek uz dēlīša. Akurāti pārgriež uz pusi. No katras pusītes citrusaugļu spiedē izspiež sulu, nesabojājot ārējo miziņu.
Tad ar nazīti vai plānu karotīti uzmanīgi atdala, izņem pie mizas pāri palikušo mīkstumu. Vienu pusi izmanto svečtura pamatnei, otru augšdaļai, kurā ar nazi vidū iegriež apaļu caurumu.
Izskatās dekoratīvāk, ja šo caurumu izspiež ar piparkūkas formiņu, kas zvaigznes formā.
Ja pusapaļā apakšējā daļa neturas stabili, to ar nazi nogriež taisnu. Ieliek, aizdedzina tējas sveci. Augšējo daļu var izrotāt, mizā iespraužot dažas krustnagliņas.
Oranžo puskupolu uzliek apakšējam, un svečturis gatavs.
Tikai noteikti jāparūpējas par ugunsdrošību, tāpēc daži atgādinājumi:
- Svecēm jāstāv stabili un uz nedegošas virsmas.
- Degoša svece rada augstu temperatūru. Svečturus turi drošā drošā attālumā no aizkariem, mēbelēm, dekorācijām u.c.
- Atrodi vietu, kur svecēm klāt netiek ne bērni, ne mājdzīvniekiem. Uzmani tos!
- Degošas sveces neatstāj bez uzraudzības un vienmēr pārliecinies, ka tās kārtīgi nodzēstas.