Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Netradicionālas olas Lieldienu galdam

Paņēmieni, kā olas nokrāsot sīpolu mizās, kāpostos, kurkumā vai pat vīnā, Lieldienu laikā ir atrodami ik uz soļa, taču olu gatavošanai var pieiet vēl radošāk. Tieši tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā netradicionālas receptes Lieldienu olu gatavošanai.

Netradicionālas olas Lieldienu galdam
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
09.04.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Marinētās olas izskatīsies skaisti nokrāsotas un iegūs lieliskas garšas nianses, turklāt uzreiz būt gatavas ēšanai, savukārt ”kažokā” ceptās olas būs sātīgs pamatēdiens gan Lieldienu brokastīm, gan citām svētku laika ēdienreizēm.

Marinētas olas

Vajadzēs: 12 vidēja izmēra olas istabas temperatūrā, 250 ml sojas mērces, 250 ml ūdens, 100 g medus, 5 ķiploka daiviņas, buntīte zaļo lociņu, 1 ēdamkarote sezama sēklu.

No sākuma olas pareizi jāuzvāra, lai tās būtu viegli nolobīt.

Katlā uzvāri ūdeni, kam pievieno 1 ēdamkaroti sāls, lai nesasprāgst čaumalas. Olas uzmanīgi pa vienai liec verdošajā sālsūdenī un vāri precīzi 7 minūtes, lai olas dzeltenums ir pagatavots, bet paliek pusmīksts.

Pēc 7 minūtēm olas ātri pārliec ledus aukstā ūdenī un atstāj pilnībā atdzesēties.

Pagatavo marinādi – stikla traukā sajauc sojas mērci, ūdeni, medu, ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus, smalki sagrieztus lociņus un sezama sēklas.

Nolobi olas, liec tās marinādē un atstāj ledusskapī vismaz uz 3 stundām (var atstāt uz nakti).

Foto: Viktorija Kožemjakina

Šādi marinētās olas būs gan labas uzkodas, gan lielisks papildinājums zupām, nūdeļu ēdieniem, salātiem, un, protams, tās būs arī pārsteigums Lieldienu svinētājiem, ka olas var krāsot arī šādi.

“Kažokā” ceptas olas

Vajadzēs: 6 vidēja izmēra olas istabas temperatūrā, 300-400 g maltas tītara gaļas, sāls, pipari, kviešu milti apviļāšanai, 2 sakultas olas, baltā rīvmaize apviļāšanai, olīveļļa, zaļumi pasniegšanai.

Mērcei: 300 grieķu jogurta, 1 tējk. karija pulvera, 2 ēdamk. citrona sulas, sāls, melnie pipari pēc garšas.

Malto tītara gaļu sajauc ar sāli un pipariem.

Paņem 60-70 g gaļas maisījuma un izklāj to uz plaukstas virsmas aptuveni 3 mm biezumā, liec iekšā vārītu olu un ar rokām aptin to ar gaļas maisījumu no visām pusēm, lai olai veidojas gaļas ”kažociņš”. Ietin maltajā gaļā visas olas.

Panē olas gaļas ”kažociņā” – vispirms apviļā tās miltos, tad iemērc sakulto olu masā un visbeidzot apviļā rīvmaizē.

Kārto olas cepampannā, vienmērīgi apslaki tās ar olīveļļu un 15-20 minūtes cep sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos), līdz veidojas zeltaini brūna garoziņa.

Foto: Viktorija Kožemjakina

Pagatavo mērci – sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas, pievienojot sāli un piparus pēc garšas.

Ceptās olas pasniedz karstas kopā ar mērcīti.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz