Svētdiena, 23. janvāris Grieta, Strauta, Rebeka
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

No nostalģijas līdz Kaukāza virtuvei. Liepājnieks Ivo Tikums ēdienu gatavo dārzā uz uguns

Liepājnieks Ivo Tikums nav ne profesionāls pavārs, ne arī pavāršovu cienītājs, taču viņam ļoti patīk gatavot. Vasaras sākumā ēdienu gatavošanas procesu viņš sācis arī filmēt, video un receptes publicējot savā YouTube kanālā “noTikums”.

No nostalģijas līdz Kaukāza virtuvei. Liepājnieks Ivo Tikums ēdienu gatavo dārzā uz uguns
Ivo Tikums kameras priekšā ēdienu parasti gatavo tad, kad ģimene uzņem ciemiņus. "Jo to ēdiena daudzumu, ko, filmējot video, izcepu vai izvāru, ģimene viena nespēj apēst," viņš skaidro. (Foto: no personīgā arhīva)
25.09.2021 06:00

Ilze Ozoliņa

"Kurzemes Vārds"

“Videobloga sākotnējā ideja bija gatavot ēdienu uz uguns, jo tas ir interesenti. Turklāt visus ēdienus es mēģinu gatavot pirmo reizi,” stāsta Ivo, skaidrojot, ka filmēšana sākusies pēc tam, kad ģimene no dzīvokļa pārcēlusies uz privātmāju un dārza plašums ļāvis izvērsties. “Parasti gatavoju uz kaut kādiem pasākumiem, kad sanākuši ciemiņi, jo to ēdiena daudzumu, ko, filmējot video, izcepu vai izvāru, ģimene viena nespēj apēst.”

Šovasar savas mājas pagalmā kazanā (katls ar pusapaļu dibenu) vai uz grila Ivo gatavojis gulašzupu ar brieža gaļu, belašus, ļuļa kebabu, “bufalo” vistu spārniņus, sīgu ar kartupeļiem un sparģeļiem, ļaujoties bērnības nostalģijai, marinējis un cepis “PSRS šašliku”, kura gatavošana pagaidām ir visvairāk skatītais “noTikuma” video, un citus ēdienus.

Receptes viņš aizgūstot no citiem ēdienu gatavošanas blogeriem. “Viss atkarīgs no tā, ko tobrīd pašam kārojas, kā arī no pieejamiem produktiem. Pēc tam mēģinu izdomāt, kā konkrēto ēdienu pagatavot dārzā uz uguns,” pastāsta Ivo.

Pašam vislabāk garšojot un patīkot gatavot dažādu veidu tartaru (smalki sasmalcināta jēla gaļa vai zivs), bet uz uguns – marinētu gaļu.

“Pirkt veikalā šašliku, kas nostāvējis bundžā, ir šausmas, salīdzinot ar to, ko pats vari pagatavot mājās. Arī cenas ziņā ir izdevīgāk nopirkt svaigu gaļu un iemarinēt to pašam. Ļoti patīk gatavot arī ļuļa kebabu.”

Gaļas marinēšanā liela nozīme ir laikam, proti, ja tas ir ierobežots, tad Ivo izvēloties kivi vai granātābolu sulas marinādi. Tad gaļa esot “perfekti mīksta” un gatava cepšanai jau pusstundas laikā. “Lai nav tukša runāšana, noteikti to safilmēšu un video publicēšu,” viņš pasmejas.

Ivo uzgājis arī interesantas subproduktu ēdienu receptes, taču pagaidām neesot vēlmes tās izmēģināt. Poļu tradicionālo liellopa kuņģa zupu, ko reiz nācies nobaudīt, viņš noteikti negatavošot.

Rosīties pie grila, pannas vai katla neesot viņa pienākums ģimenē, bet gan atslodze no ikdienas rūpēm un vaļasprieks.

“Tad, ja kāds pasaka – uztaisi to un to, bet tu to negribi darīt, tad labāk arī nevajag. Nekas no tā ēdiena tad nesanāks,” viņš spriež.

Kanāla “noTikums” video skatījumu pagaidām gan neesot daudz, līdz ar to arī entuziasms filmēt jaunas sērijas nedaudz noplacis. Tomēr atmest tam ar roku Ivo negrasoties, padomā esot vairākas konkrētas receptes, ko viņš vēloties izmēģināt, proti, turpmāk apņēmies vairāk pievērsties Kaukāza virtuvei. “Noteiktu izmēģināšu gruzīnu ēdienus. Gribu pagatavot hinkali, lai gan apzinos, ka būs ķēpa gan ar mīklu, gan gaļas kapāšanu.”

RECEPTES

Ātri iemarinējams šasliks

Vajadzēs 1,5 kg cūkas kakla karbonādes, 3 gab. vidēji lielu sīpolu, 3 gab. kivi, svaigi maltus melnos piparus, rupjo sāli.

Sagriež gaļu gabaliņos, bet sīpolus – šķēlītēs pusmēness formā. Tos sajauc ar gaļu, kam pievieno sarīvētu kivi. Pēc tam pievieno sāli un piparus. Visu rūpīgi ar rokām samaisa. Gaļu marinē 30–45 minūtes, kamēr grilā iekuras ogles.

Belaši

Būs nepieciešams: 250 ml ūdens, 250 ml piena, 1 tējk. sāls, 2,5 ēd.k. cukura, 100 g sviesta, 2 olu dzeltenumi, 12 g rauga (sausais), 1 kg miltu, 50 ml augu eļļas.

Pildījumam vajadzēs 420 g maltās cūkgaļas, 3 vidēji lielus sīpolus, sāli, piparus, 40 ml piena.

Bļodā ielej siltu ūdeni un siltu pienu, pievieno cukuru, sāli un samaisa. Atsevišķā trauciņā nedaudz šī šķidruma samaisa ar raugu (lai tas labāk rūgtu, pievieno nedaudz cukura), apmaisa un ļauj tam apmēram 5 minūtes nostāvēties.

Pienam un ūdenim bļodā lēnām caur sietu pievieno miltus, izkausētu sviestu un olu dzeltenumu. Samaisa un iejauc mīklā raugu. Atkal samaisa un vēl iesijā miltus. Kad mīkla kļūst blīva, to mīca ar rokām, pamazām tajā piejaucot eļļu. Kad mīkla pietiekami izmīcīta, to bļodā pārsedz ar dvieli un atstāj rūgt.

Maltai gaļai pievieno rīvētus sīpolus, samaisa, pievieno sāli un piparus, dažas ēd.k. piena vai ūdeni. Masu samaisa.

Kad mīkla kārtīgi uzrūgusi, to sadala pikučos. Pikuci saplacina un iepilda tajā gaļas masu, pēc kā mīklu aizloka ciet. Belašus fritē karstā eļļā.

“Bufalo” vistu spārniņi ar zilā siera mērci

Ņem: 4 kg vistu spārniņu, 4 tējk. sāls, 4 tējk. melno malto piparu, 1 tējk. malto čili piparu, 1 gab. citrona, 5 daiviņas ķiploku, 40 ml eļļas.

Zilā siera mērcei vajadzēs: 200 ml eļļas, 2 olas, 4 tējk. baltā vīna etiķa, piparus, sāli pēc garšas, 2 tējk. Dižonas sinepju, 2 tējk. cukura, 200 g skābā krējuma, 250 g zilā siera, maurlokus (mazliet)

Panējumu gatavo no 200 g kartupeļu miltu, 200 g kviešu miltu, 1 tējk. sāls, 1 tējk. piparu, 2 ēd.k. kaltētas paprikas, 2 ēd.k. maltu kaltētu ķiploku.

Glazūrai būs nepieciešams: 200 g sviesta, 5 ķiploka daiviņas, 200 g kečupa, 50 ml sojas mērces, 1 ēd.k. brūnā cukura, asā mērce pēc garšas (ap 50 g).

Vistas spārniņiem pievieno saspiestu ķiploku, gaļu apsmidzina ar citrona sulu, uzkaisa sāli, melnos piparus, čili, eļļu. To visu samaisa.

Kamēr spārniņi marinējas, var ķerties pie zilā siera mērces gatavošanas.

Ielej traukā eļļu, tai pievieno olas, sāli, piparus, brūno cukuru, baltā vīna etiķi un sinepes. To visu sakuļ mērcē, kam pievieno rīvētu sieru. Sieru iemaisa mērcē, to papildinot ar krējumu un lociņiem.

Spārniņu panējumam miltiem pievieno kartupeļu miltus, kaltētus ķiplokus, kaltētu papriku, sāli, piparus. To visu samaisa.

Panējumā apviļātos spārniņus fritē eļļā. Pēc tam katlā gatavo glazūru – izkausē sviestu, tam pievieno kečupu, ķiploku, brūno cukuru, sojas mērci, piparus, sāli, pēc samaisīšanas glazūru papildina arī ar čili kečupu. Vēlreiz samaisa un pievieno aso mērci. Kad glazūra sāk vārīties, tajā iemērc spārniņus, tos apmaisa, nedaudz pavāra.

Ivo Tikums kameras priekšā ēdienu parasti gatavo tad, kad ģimene uzņem ciemiņus. “Jo to ēdiena daudzumu, ko, filmējot video, izcepu vai izvāru, ģimene viena nespēj apēst,” viņš skaidro.

KNIFS

Sulīgas atvadas vasarai

Šefpavārs Raimonds Zommers piedāvā ideju, kā iecienīto našķi arbūzu baudīt citādāk, pavisam jaunā kombinācijā – kopā ar brinzas sieru, svaigu baziliku un balzametiķa krēmu.

Arbūzu visbiežāk bauda svaigā veidā un bez piedevām kādā karstā vasaras dienā, taču, izmantojot kripatiņu iedvesmas un radošuma, to var pievienot maltītei kā gardu sastāvdaļu.

Šādi pagatavoti salāti neprasīs daudz laika, un tiem nepieciešamas vien dažas sastāvdaļas. Vajadzēs 1,5 kg arbūza, 250 g brinzas siera, 200 g dārza melleņu, 1 podiņu svaiga bazilika un 4 ēd.k. balzametiķa krēma.

Sagriež gabaliņos arbūzu bez mizas, liek to traukā un pievieno bazilika lapiņas. Traukā esošos arbūza gabaliņus pārlej ar balzametiķi un viegli apmaisa. Uz šķīvja izvieto sagatavotos arbūza gabaliņus un pasniedz kopā ar sagrieztu brinzas sieru, svaigām mellenēm un svaigi plēstām bazilika lapiņām.

Foto: Publicitātes
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz