Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Padomi un receptes. Ko darīt ar kartupeļiem?

Padomi un receptes. Ko darīt ar kartupeļiem?
Foto: Ilustratīvs
05.08.2020 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Lielbritānijas karaliene Elizabete II no tiem atsakoties vispār, taču daudzi ēd, slavē un sauc par otro maizi. Vecie ļaudis saka: kartupelis piesien dūšu. Jauniešiem vajag frī, bet par jaunajiem kartupelīšiem priecājas visi.

Siltās zemēs audzētie kartupeļi lielveikalos parādījās jau drīz pēc jaunā gada, bet mūsu pašu zemē augušie tirgū parasti nonāk pirms Jāņiem. Var ticēt, var neticēt, taču globālajā tīmeklī atrodamas ziņas, ka katrs latvietis vidēji dienā apēd 274 gramus kartupeļu.

Joprojām valda uzskats, ka tos no ēdienkartes jāizslēdz, lai neuzbarotos, taču ne jau pats kartupelis vainīgs, ka rodas liekais svars. Ēdot vienus pašus, nebūtu nekādu problēmu, bet maltīte šķiet garšīgāka, ja kartupeļiem pārlej sātīgu (treknu) mērci vai tos apcep eļļā, sviestā utt.

Kartupeļu lielākā vērtība ir tajos esošais kālijs – minerālviela, kurai ir liela nozīme ūdens apmaiņas procesā un normālas sirdsdarbības uzturēšanā. Augstā kālija satura dēļ kartupeļus iesaka lietot ārstnieciskā nolūkā kā urīna izvadīšanas veicinātājus sirds un nieru slimību gadījumos.

Kartupeļi kāliju satur ievērojami vairāk nekā maize, gaļa un zivis. Nepieciešamo kālija diennakts normu cilvēks uzņem, ja apēd 500 gramus kartupeļu. Kas ietekmē tupeņu garšu un miltainumu? Olbaltumvielas un ciete. Kartupeļu uzturvērtība, savukārt ir atkarīga no tajos esošajām pilnvērtīgajām olbaltumvielām – kartupeļu olbaltumvielas pēc sava aminoskābju sastāva ir tuvas dzīvnieku izcelsmes produktu olbaltumvielām.

Kā zināt, ka vasara ir sākusies? Tad, kad ēdāji tiek pie pirmajiem Latvijā audzētajiem kartupelīšiem. Galvenais, nevajag nekādas sarežģītas un pārgudras receptes. Tupeņi jāizvāra ar visu mizu un jāpasniedz ar piedevām (pēc izvēles): sviestu, biezpienu, skābu krējumu, dillēm, lociņiem, mazsālītiem jaunajiem gurķīšiem. Un kur tad vēl gailenīšu mērce!

Lai dažādotu maltītes, jaunos kartupelīšus var izsutināt podiņā kopā ar sīpola šķēlītēm, daiviņu ķiploka un saldo krējumu. Jaunie patiešām garšo citādi nekā jau nobrieduši kartupeļi. Jaunajos ir vairāk vitamīnu, taču zemāks cietes saturs, jo cukuri vēl nav pārveidojušies cietē. Tāpēc jaunie kartupeļi ir saldāki un sulīgāki.

(Ilustratīvs foto)

PIEREDZE

Stāsta apdrošināšanas kompānijas “BTA” Rietumu reģiona vadītāja Kristīne Drulle:

– To jau nevar aizmirst, kā bērnībā garšoja jaunie, mammas gatavotie kartupelīši! Viss notika ļoti ātri un vienkārši. Viņa tos nomazgāja un izvārīja. Klāt daudz, daudz skābā krējuma un sagrieztas dillītes. Mans brālēns, piemēram, sagaidot Līgo vakaru, gatavo šādi: pavisam mazus bumbulīšus nomazgā, miziņu ar nazi sakapā, uzber sāli, tad kartupelīti sprauž uz iesma, nākamo liek caurauguša speķa šķēlīti, tad atkal kartupeli. Visu stingri sastumj kopā un grilē.

Bet, kad pie manis ciemos nāk mazbērni, viņi jau iepriekš piesaka: “Tikai izcep, lūdzu, miljonu garšīgo kartupeļu!” To recepte ir pavisam vienkārša. Vajadzēs 1 kilogramu jauno kartupeļu, 200 ml saldā krējuma, sāli, piparus, maltu muskatriekstu un 1 ķiploka daiviņu garšai. Pārkaisīšanai dilles un lociņus. Nomizotus kartupeļus vai nu virtuves kombainā vai ar nazi sagriež plānās šķēlītēs. Veidnē tos sajauc ar saldo krējumu un garšvielām. Cepšanas veidni nosedz ar foliju un liek sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 20 minūtes, tad foliju noņem un turpina cept vēl 20–30 minūtes. Ik pa brīdim apmaisa.

Šāds sacepums ļoti labi garšo kā viens pats, tā ar zivs vai gaļas ēdieniem. Neaizmirstiet pārkaisīt sagrieztus zaļumus!

INTERESANTI

  • 100 gramos kartupeļu vidēji ir 2 grami olbaltumvielu, 17 grami ogļhidrātu, 80 kilokalorijas (kcal), 0,1 grams tauku, 0,8 grami cukuru.
  • Ja kartupeļos uz 100 gramiem ir tikai 80 kcal, tad rīsos un griķos šie rādītāji ir daudz lielāki – apmēram no 354 kcal rīsos līdz 366 kcal griķos.
  • Jaunajos kartupeļos ir trīs reizes vairāk C vitamīna nekā tajos, kas pārziemojuši. Diemžēl šis vitamīns zūd termiskās apstrādes rezultātā.
  • Ir milzīga atšķirība starp kartupeli ar mizu un bez mizas. Visveselīgākie ir ar mizu vārītie. Ar mizu vārītu kartupeļu glikēmiskais indekss (cukurs) ir četras reizes zemāks nekā bez mizas vārītiem.
  • No vitamīnu saglabāšanas viedokļa vislabākais apstrādes veids esot nevārītu kartupeļu cepšana, jo tad tiekot zaudēti tikai 5% vitamīnu.
  • Tvaikos gatavotos kartupeļos iet bojā 10%, ar mizu vārītos 25%, bez mizas vārītos 40%, bet vārītos un pēc tam izceptos vairāk nekā 90% vitamīnu.

PADOMI

  • Vārot kartupeļus, neber klāt sāli. It īpaši, kad vāri tos ar visu mizu, jo sāls atņem bumbuļu patieso garšu.
  • Katlam noteikti uzliec vāku!
  • Jaunie kartupeļi vārīties jāliek karstā ūdenī, vecie – aukstā.
  • Piemērotas garšvielas: melnie pipari, ķimenes, baziliks.
  • Jaunos kartupeļus iesaka vārīt vai izmantot sacepumos un sautējumos.
  • Nav piemēroti cepšanai un biezeņa gatavošanai.
  • Nopirkti jaunie kartupeļi jāizlieto dažu dienu laikā.

RECEPTES

Jaunie kartupeļi ar cīsiņiem

Tupeņus nomazgā un pārgriež uz pusi. Liek karstā ūdenī un uz mazas uguns 5–7 min. vāra pusmīkstus. Nolej ūdeni un pusītes kārto cepamtraukā. Pārliek mazas sviesta piciņas, uzkaisa sāli, piparus. Uzliek svaigus rozmarīna zariņus. Visbeidzot virsū uzliek mini vai parastos cīsiņus. Liek cepeškrāsnī un 30 minūtes cep 200 grādu karstumā. Pasniedz ar tomātiem krējumā.

Ar zaļumiem

Novāra kartupelīšus ar visu mizu un vēl karstus nosusina ar papīra dvieli. Tad liek cepešpannā, uzkaisa jūras sāli. Cep 200 grādos apmēram 20 min., līdz miziņa kļūst brūna un kraukšķīga. Pasniedz ar biezpienu, krējumu un zaļumiem.

Ar sinepēm

Mazus kartupelīšus novāra ar visu mizu, nokāš. Gatavo mērci, kurai ņem 3/4 glāzes olīveļļas, 2 ēd.k. vīna etiķa, 1/2 tējk. sāls, 2 tējk. neasu sinepju un samaltus piparus. Sajauc sinepes, vīna etiķi, sāli un piparus, var sablendēt. Turpinot kult, tievā strūkliņā pielej eļļu, maisa kamēr masa kļūst viendabīga. Pārlej mērci kartupeļiem, pārkaisa ar kapātiem zaļumiem. Pirms pasniegšanas atstāj uz pusstundu vai pasniedz tūlīt.

Ar sieru

Novāra 1 kg jauno kartupeļu, ūdeni nolej, tupeņus nosusina. Sakapā 5 daiviņas ķiploku, ko liek sakarsētā pannā, kur izkusušas 3 ēdamkarotes sviesta. Ķiplokus sviestā karsē apmēram pusminūti, lai tie pagūst atdot savu aromātu. Ķiploku sviestu pārlej cepešpannā saliktajiem kartupeļiem. 100 g fetas un 100 g mocarellas sagriež šķēlītēs un pārliek kartupeļiem. Visu liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep, kamēr siers kļūst zeltains.

Ar ceptu cūkgaļu

Novāra jaunos kartupeļus. Uz pannas liek mazos gabaliņos sagrieztu žāvētu cūkgaļu (200 g) un lielu, gabaliņos sagrieztu sīpolu. Visu maisot sacep, tad pielej 200 g skābā krējuma. Samaisa un pasniedz pie kartupeļiem.

Ar olām un mērci

Vajadzēs 500 g kartupeļu, 4 olas, 4 mazsālītus gurķīšus, 200 g skābā krējuma, 1 ēdamkaroti medus, 1 ēdamkaroti sinepju, 1 ēdamkaroti sojas mērces, 1 ēdamkaroti sezama sēklu eļļas, dilles, lociņus. Izvārītus kartupeļus sagriež pabiezās šķēlēs. Olas izvāra, atdzesē, sagriež ripiņās. Gurķus sagriež ripiņās, zaļumus sasmalcina. Mērcei visas sastāvdaļas sajauc kopā, pārlej kartupeļiem un gurķiem, pieliek olu ripiņas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz