Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Ar ko Jāņos pabarot vegānu?

Kamēr liela daļalīgotāju brīvdienās ēdīs grilētu gaļu, sieru un pīrādziņus, izaicinājums dažai Jāņa mātei būs pabarot tos viesus, kas ir veģetārieši vai pat vegāni. Taču pavārs Edgars Sanders iedrošina, ka dabas dāvātie labumi – vietējie dārzeņi, ogas, augļi, zaļumi, graudaugi un citi produkti – itin labi noderēs šādiem gadījumiem, turklāt arī gaļēdāji sev varēs atklāt dažu jaunu garšu.

Receptes: Ar ko Jāņos pabarot vegānu?
Foto: Publicitātes
22.06.2023 06:00

"Kurzemes Vārds"

Vegāniskā maltītē var iekļaut ne vien dārzeņus, augļus un ogas, bet arī pākšaugus, sēnes, riekstus, dažādus sojas produktus un augu valsts šniceles, padarot ēdienu ne tikai svaigu un vasarīgu, bet arī bagātīgu un sātīgu.

E. Sanders atklāj, ka var izmēģināt pasniegt viesiem grilētu dārzeņu iesmu, vienkāršus, košus dārzeņu salātus ar olīveļļu, sāli un citronu vai sēņu burgera bagātīgo umami.

Jāpadomā par ļoti svarīgu lietu – sāta sajūtu.

Viņš pats nereti mēdz izmantot sojas sieru un parasti tofu iegādājas jau ar garšu, lai ēdiena gatavošana būtu pēc iespējas raitāka un atliktu vairāk laika sarunām un jautrai laika pavadīšanai.

Viņa recepte ir mazāks produktu apjoms, bet lielāka daudzveidība. “Tā katrs viesis var izvēlēties sev tīkamo dārzeni, mērci vai citu produktu. Vēl galdā var celt kraukšķīgas uzkodas – čipsus, grauzdētus zemesriekstus vai svaigus augļus,” pamāca pavārs.

RECEPTES

Korndogi

Vajadzēs 2 vegāniskas desiņas, 100 g vegāniska siera, 100 g kečupa un 50 g Dižonas sinepju.

Mīklu gatavosim no 250 g kviešu miltu, 220 g ūdens, 15 g cepamā pulvera. Mērcēšanai arī 180 g panko rīvmaizes un sauja sasaldētu frī kartupeļu.

Bļodā ar mikseri kārtīgi samaisi miltus ar ūdeni un cepamo pulveri, līdz izveidojas mīkla. To pārlej lielākā – 0,7 l – glāzē.

Frī kartupeļus sagriez smalkos kubiņos, katru desiņu – četrās vienādās daļās, sieru – astoņos mazos gabaliņos, pēc iespējas tādā pašā izmērā kā desiņas gabaliņi.

Uz kociņa gareniski uzspraud desiņas gabaliņu, pēc tam sieru. Desiņu ar sieru mērcē mīklā, tad panko rīvmaizē un frī kartupeļos. Cep 190 grādu karstā eļļā, līdz zeltaini brūns. Pasniedz ar sinepēm un kečupu.

Toskānas grilētie maizes salāti

Jāsagādā 3 paprikas dažādās krāsās, 4 šķēles pilngraudu maizes, 1 saldais, baltais sīpols, 400 g bundžiņa balto pupiņu, 280 g marinētu artišoku, bunte svaiga bazilika un 50 g olīveļļas. Mērcei vajadzēs 60 g baltvīna etiķa, 2 ēdamk. citronu sulas, 1 ķiploka daiviņu, 60 g olīveļļas, šķipsnu sāls un melno piparu.

Sagriez paprikas mazākos gabalos un sīpolus pabiezās šķēlēs (aptuveni 5 mm). Apsmērē dārzeņus un maizi ar olīveļļu, uzber nedaudz sāls un liec cepties uz grila. Cep, līdz dārzeņi mīksti un maize apcepusies brūna.

Sarīvē ķiploku uz smalkās rīves. Samaisi kopā visas mērces sastāvdaļas. Nokās pupiņas un artišokus.

Liec bļodā un pievieno grilētos dārzeņus un maizi. Pārlej ar mērci, rotā ar svaigām bazilika lapām, papildini ar sāli un pipariem pēc garšas.

Viltotās gaļas vraps

Būs vajadzīgi 4 augu izcelsmes burgeri, 4 lielās tortiljas, 1/4 ledus salāta galvas, 1/4 svaiga kāposta, 100 g korejiešu burkānu, 4 marinēti gurķi, 4 ēdamk. vārītu brūno pupiņu, 6 ēdamk. vegāniskas majonēzes, 1 ēdamk. pilngraudu sinepju, Sriracha mērce pēc garšas.

Burgerus apcep pannā no abām pusēm, līdz tie nedaudz brūni un vidū silti. Ar dakšiņu saplēs burgerus mazākos gabalos un noliec malā, lai atdziest.

Smalki sagriez ledus salātus un kāpostu, liec bļodā, pievieno korejiešu burkānus un visu samaisi. Marinētos gurķus sagriez smalkās ripiņās.

Majonēzei pievieno sinepes, Sriracha mērci pēc garšas un samaisi.

Uz tortiljas smērē sinepju majonēzi, kārto salātus, marinētos gurķus, pupiņas un visam pa virsu liec burgeru gaļu. Aiztin ciet tortiljas un apcep pannā vai uz grila, līdz tās zeltaini brūnas.

Grilētas vīģes ar jogurtu un rozmarīnu

Nepieciešamas 6 svaigas vīģes, 2 rozmarīna zariņi, 4 ēdamk. vegāniska jogurta bez piedevām, 1 ēdamk. balzametiķa, 2 ēdamk. tumšā agaves sīrupa, sauja rukolas un sauja grauzdētu pistāciju.

Uz grila liec vīģes un rozmarīna zariņus tā, lai tie saskaras, un cep, līdz vīģes nedaudz mīkstas un karamelizējušās. Trauciņā liec jogurtu un pārlej pāri balzametiķi.

Uz šķīvja liec nedaudz rukolas un grilētās vīģes. Apslaki vīģes ar agaves sīrupu. Pievieno grauzdētas pistācijas.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz