Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Ar mazu palīgu pie sāniem

Bērnus parasti nav jāpierunā darboties virtuvē, jo viņi jau no mazām dienām par to izrāda interesi. Gatavot ir aizraujoši! Un to pieaugušajiem vajadzētu ļaut, nevizualizējot izbārstītos miltus, sasisto olu vai izlieto pienu.

Receptes: Ar mazu palīgu pie sāniem
No kopīgas rosīšanās virtuvē iegūst gan bērni, gan vecāki. Bērni iemācās gatavot ēst, līdz ar to pratīs ko uzmeistarot arī paši, savukārt pieaugušie smeļas idejas, kā ikdienā ierastu ēdienu pagatavot un pasniegt neparasti, jo bērniem uz visu ir citādāks skatījums. (Foto: unsplah.com)
23.12.2023 06:15

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Jāapbruņojas ar pacietību, jāapsien priekšauts un jāaicina mazos “šefiņus” palīgos uzburt kaut ko gardu un baudāmu, jo caur ēdienu un tā pagatavošanu bērni izzina pasauli, iepazīst dažādu uzturu.

“Es virtuvē rosos reti, jo man nepatīk gatavot ēst ikdienas lietas, bet patīk tieši gardumi, kūkas. Un tad es ļauju iesaistīties arī saviem bērniem,”

stāsta Terēzes (8 gadi) un Hugo (5 gadi) māmiņa Santa Veilande, kura ikdienā darbojas prieka un radošuma vietā “Debesmanna”.

“Manuprāt, ir ļoti svarīgi to viņiem ļaut. Tā arī bērnos rodas pārliecība par saviem spēkiem. Protams, rezultāts ne vienmēr sanāk perfekts, bet tas jau nekas. Kā citādi iemācīties? Ir praktiski jādarbojas,” Santa uzskata.

Darbošanās virtuvē, gatavojot ko vēderam tīkamu, ir viens no veidiem, kā pavadīt laiku kopā ar bērniem.

“Manuprāt, no šādiem mirkļiem sastāv bērnības atmiņas. Un man ir svarīgi, lai bērniem tādas būtu.”

Pēc darbošanās bērni paši virtuvē atkal atgriež kārtību un tīrību. “Mans vīrs un bērnu tētis ir profesionāls pavārs, un viņam īpaši nepatīk, ja virtuve atstāta nesavākta. Abi kopā mēģinām šo prasmi ieaudzināt arī bērnos.”

Nē, tētis neesot tas, kurš mudina un ierāda atvasēm pavārmākslu. “Viņam ir grūti noskatīties uz šmulēšanos, haosu un radošo bardaku,” pasmaida Santa, līdz ar to sanāk uzņemties šo aktivitāti pašai.

Tā kā ir svētku laiks, atbilstoša tematika patlaban valda arī ēdienu izvēlēs. “Ierasta jau ir piparkūku un kēksiņu cepšana. Nesen mēs taisījām biezpiena mājiņas. Vēl ar vecajām metāla formiņām cepam riekstiņus, bērniem pašiem patīk iespiest iekšā mīklu,” novērojusi Santa.

“Kad es gatavoju kūkas, tad viņi vienmēr ļoti grib izdekorēt. Un es ļauju. Protams, gribas arī apēst visu garšīgo, kas paliek pāri.”

Vai nav tā, ka pašu gatavotais bērniem iet labāk pie sirds, nekā ja ēdiena autore būtu tikai mamma vai tētis? “Jāteic, ka abi mūsu bērni ēd labi. Meita ir mazliet izvēlīgāka, bet dēls ēd gandrīz visu. Ja arī neēd, vienmēr pagaršos, no tā viņš nebaidās.”

Santa priecājas, ka atvases ēd daudzveidīgi, nepavisam nevarot teikt, ka “rullē” makaroni. “Viņiem ļoti garšo tēta pagatavotā gaļiņa. Ēd sautējumu un daudz ko citu. Vispār garšo arī tādi neparastāki ēdieni, piemēram, kalmāri.”

Kas top Veilandu ģimenes virtuvē?

Šokolādes-biezpiena kēksiņi

Mīklai vajadzēs 1 paciņu 9% biezpiena, 50–100 g miltu (vislabāk pilngraudu), 1 olu, saldinātāju (dažas pilītes), 3 līdz 4 ēd.k. kakao.

Visu sablendē vai samaisa. Pievieno 100 g sasmalcinātas šokolādes. Gatavo masu savieto kēksiņu formiņā/pannā un cep cepeškrāsnī 180 grādos 20–25 min.

Spinātu pankūciņas (jeb Grinča pankūkas)

Mīklai vajadzēs 60 g spinātu, 100 g olu baltuma, 50–100 g miltu, saldinātāju (vai vienu banānu).

Visu sablendē kopā un cep kā mazās vai lielās pankūkas. Dekorē ar ogām un šokolādi.

Receptes

Pildītā paprika

Vajadzēs 3–4 paprikas, ½ sīpola, vienu sīpolloku, ½ glāzi rīsu, ½ tējkaroti sāls, 1 glāzi dārzeņu buljona, 200 g tomātu gabaliņos savā sulā, 1 ēdamkaroti tako garšvielu, 75 g konservētu melno pupiņu, 75 g konservētas kukurūzas, 100 g Čedaras siera, eļļu cepšanai.

Sakapā ½ sīpola, ½ paprikas un 1 sīpolloku. Pannā uzsilda eļļu un uz mazas uguns nedaudz apcep sakapāto sīpolu, līdz gabaliņi kļuvuši caurspīdīgi, zeltaini. Pievieno rīsus (½ glāzi) un sāli (1 tējkaroti) un uz mazas liesmiņas nedaudz apcep (2 minūtes).

Tad pievieno buljonu (1 glāzi), tomātus (200 g), tako garšvielas (1 ēdamkaroti) un sakapāto papriku un sīpolloku.

Ļauj visam uzvārīties un tad uz mazas uguns turpina gatavot apmēram 20 minūtes – līdz rīsi gatavi.

Kamēr gaida, var sarīvēt sieru (100 g). Masai pievieno noskalotas pupiņas (75 g), kukurūzu (75 g) un visu vēl pāris minūtes pasautē.

Tikmēr uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem un sagatavo cepampannu, to ietaukojot. Pārējās paprikas pārgriež uz pusēm un iztīra sēklu daļu. Izkārto pannā.

Ar sagatavoto rīsu masu piepilda katru paprikas pusīti un pāri pārber sarīvēto sieru.

Visu liek cepties krāsnī – apmēram uz 40 minūtēm, līdz siers ir apbrūnējis. Pasniedz siltu. Beigās vēl var pārbērt ar svaigiem zaļumiem.

Avots: Raidījums “Ralfs gatavo”

Ķiploku maize ar sieru

Vajadzēs 1–2 bagetes, 115 g sviesta (istabas temperatūrā), 3 ķiploku galviņas, ½ glāzi pētersīļu (sakapātus), 40 g rīvēta Parmezāna siera, 100 g Čedaras siera, 100 g mocarellas, sāli, piparus, olīveļļu.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ķiploku galviņām (2 gab.) nogriež galus (kur bijusi saknīte). Ņem foliju, tai pa virsu liek cepampapīru un vidiņā novieto ķiploka galviņu. Pārkaisa ar sāli un pipariem un pārlej ar olīveļļu. Aizloka foliju ciet un liek cepeškrāsnī uz 15–20 minūtēm.

Kad ķiploki izcepušies, ļauj tiem nedaudz atdzist. Smalki sakapā pētersīļus (nepieciešama ½ glāze).

Bļodā ar dakšiņu samaisa sviestu (115 g), Parmezānu (40 g) un sakapātos pētersīļus. Pievieno sāli, piparus un ar dakšiņu visu kārtīgi saspaida kopā.

Iegūto masu sadala divās daļās. Izspiež no galviņām cepto ķiploku daiviņas un liek klāt otrai atdalītajai sviesta masai (ķiplokam jābūt tik mīkstam, lai var saspiest putriņā, – to, kas nesaspiežas, vienkārši izlasa ārā).

Pārgriež bageti šķērsām uz pusēm. Apsmērē ar sagatavoto sviesta masu. Sarīvē Čedaras sieru (100 g). Uzber uz maizītēm. Pašā virsū vēl uzliek saplūkātu mocarellu (100 g).

Avots: Raidījums “Ralfs gatavo”

Biezpiena sieriņi ar tumšo šokolādi

Vajadzēs 1 paciņu (180 g) vājpiena biezpiena, 35 g žāvētu dateļu, 35 g žāvētu aprikožu, 25 g tumšās šokolādes.

Dateles un aprikozes aplej ar verdošu ūdeni, pēc 5 minūtēm to nolej, sablendē, līdz masa kļūst viendabīga. Samīca kopā ar biezpienu, masu nogaršo un nepieciešamības gadījumā saldumam pievieno vēl nedaudz dateļu.

No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Ja iespējams, liek ledusskapī uz 15–20 minūtēm.

Tumšo šokolādi izkausē (ja nav iespējas izkausēt, var sarīvēt uz smalkās rīves). Ja kausēto šokolādi vēlas šķidrāku, tai var pievienot nedaudz piena.

Biezpiena sieriņus aplej vai izmērcē izkausētajā šokolādē (vai apviļā šokolādes skaidiņās), liek aukstumā sastingt. Sieriņus var rotāt ar dažādiem riekstiņiem, skaidiņām utt.

Avots: Raidījums “Cukuriņš un Feja”

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz