Trešdiena, 28. februāris Skaidrīte, Justs, Skaidra
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Ātrā meksikāņu virtuve īsākām dienām

Tradicionālā meksikāņu virtuve ir iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, un tā ir kļuvusi plaši atpazīstama visā pasaulē. Visdažādākos tai paredzētos produktus var iegādāties arī Latvijā.

Receptes: Ātrā meksikāņu virtuve īsākām dienām
Čurros ir populārs meksikāņu saldais ēdiens, bet tā recepte nākusi no Portugāles un Spānijas. Meksikāņu čurros tiek apviļāts cukurā un kanēlī, kamēr spāņu un portugāļu čurros pagatavošanai kanēlis netiek izmantots. (Foto: pexels.com)
03.12.2023 06:15

Džūlija Lote Lapka

"Kurzemes Vārds"

Visātrāk pagatavotajiem ēdieniem par pamatu mēdz izmantot jau iepriekš sagatavotu vai veikalā nopirktu tortilju, kas ir populārs maizes paveids Meksikā un ASV dienvidos.

Nopērkot jau gatavu tortilju iepakojumu, var pagatavot gan brokastis, pusdienas, vakariņas, gan uzkodas un pat saldo ēdienu.

Ņemot vērā, ka pamatne jau ir gatava, pārējo nepieciešamo sastāvdaļu sagatavošana neaizņem daudz laika.

Pārsvarā, domājot un dzirdot par meksikāņu virtuvi, šķiet, ka ēdieni ir asi un sātīgi, bet, gatavojot tos, pats vari izvēlēties sev patīkamāko asumu un piparus likt pēc izvēles vai nelikt vispār.

Meksikāņu šefpavāre Margarita Karrillo intervijā ar žurnālu “Smithsonian” atklāja, ka ir cilvēki, kas uzskata, ka meksikāņu ēdieni nav veselīgi, ka tie ir eļļaini un taukaini. Bet ir tieši otrādi – meksikāņu virtuvē priekšroka tiek dota dažādiem dārzeņiem, asiem pipariem un gaļai.

Šefpavāre ir pārliecināta, ja meksikāņu virtuve nebūtu veselīga, tā netiktu iekļauta UNESCO sarakstā.

Žurnāls “Olive” publicējis vienu no šefpavāres M. Karrillo receptēm – vīnā vārīti āboli. Viss, kas vajadzīgs, ir 4 lieli zaļie vai dzeltenie āboli, 750 ml Malbec vīna, 200 g pūdercukura, 2 kanēļa standziņas, 1 citrona un 1 apelsīna mizas baltās daļas un vaniļas saldējums.

Vispirms jānomizo āboli, jānogriež tiem augšiņa un ar karoti jāizņem serde, bet jāuzmanās, lai malās vai apakšā neparādās caurums.

Sagatavotie āboli jāsaliek katlā stāvus (ja tie nestāv, var nedaudz nogriezt apakšu, lai tā ir plakana) un apkārt jāsaliek nogrieztās augšiņas.

Āboliem pāri pārlej vīnu un pievieno pūdercukuru, kanēļa standziņas un citrusaugļu mizas.

Kad tas izdarīts, katlam uzliek vāku. Kad vīns sāk vārīties, uz 25 minūtēm atstāj uz lēnas uguns. Pēc tam katls ir jāatdzesē un uz nakti jāatstāj ledusskapī.

Nākamajā dienā ābolus pasniedz ar saldējumu un vīna sīrupu.

Receptes

Brokastu pica

Vajadzēs tortilju, salami vai sviestmaižu desu, sieru, divas olas un garšvielas pēc izvēles.

Brokastu pica būs jāgatavo pannā, tāpēc svarīgi, lai tā nebūtu nedz par mazu, nedz par lielu izvēlētajai tortiljai.

Vispirms bļodiņā sakuļ olu ar garšvielām un noliek malā. Ieslēdz plīti, uz kuras noliek pannu. Uz ieeļļotas pannas sāk kārtot desu tā, lai tā pilnībā tiktu noklāta.

Uz desas uzber sarīvētu sieru, bet var izmantot arī plāni sagrieztas vai jau nopirktas siera šķēlītes. Uz sieru uzlej sakultās olas un visbeidzot visu pārklāj ar tortilju.

Viens no maniem mīļākajiem ēdieniem brīvdienu rītos ir brokastu pica no tortiljas. Tās pagatavošana aizņem vien pāris minūšu. Grūtākais gatavošanas procesā ir picas pārvietošana no pannas uz šķīvja. Tāpēc ir svarīgi, lai pannas virsma nav bojāta un ēdiens no tās nonāktu viegli. Foto: Džūlija Lote Lapka

Brokastu burito

Vajadzēs tortilju, olas, desu vai gaļu pēc izvēles, krēmsieru vai majonēzi, salātlapas, tomātu, rīsus.

Vispirms izcep parastu olu kulteni ar desu vai gaļu pēc izvēles. Tortilju nosmērē ar krēmsieru vai majonēzi un vienā malā kārto salātlapas, tomātus, izvēlēto mērci, olu kulteni, var pievienot arī izvārītus rīsus.

Pievērs uzmanību, lai ēdiena uz tortiljas nav par daudz un to var cieši sarullēt tā, lai nekas nekrīt ārā.

Siera kesadija

Vajadzēs tortilju un sieru pēc izvēles, bet vēlams – kūstošu.

Šis noteikti ir viens no vienkāršāk pagatavojamajiem tortiljas ēdieniem, jo nepieciešamas ir vien divas sastāvdaļas – tortilja un siers.

Ja vēlies, lai kesadija ir īpaši zeltaina un kraukšķīga, tad vispirms pannā izkausē nelielu daudzumu sviesta.

Tālāk jau pannā liec tortilju un uz tās uzber sieru, lai tas to pārklāj, un pāri pārliec otru tortilju. Cep, kamēr abas puses ir zeltaini brūnas un siers ir izkusis.

Sagriez to un pasniedz ar krējumu, kečupu vai citu mērci pēc izvēles. Ja vēlies pagatavot mazāku porciju, tad nepieciešama būs viena tortilja, kuru vari pārlocīt uz pusēm un sieru iebērt pa vidu.

Gaļas kesadija

Vajadzēs tortilju, sieru pēc izvēles, gaļu pēc izvēles (liellopa vai cūkgaļas maltā gaļa, vistas fileja), tomātu pastu maltajai gaļai, tomātu, sīpolu, papriku.

Arī gaļas kesadijā siers būs galvenā sastāvdaļa, jo tas kalpo kā līme, kas visu satur kopā un neļauj pārējam iztecēt ārā.

Vispirms ir jāpagatavo izvēlētā gaļa – cūkgaļas vai liellopa maltā gaļa vai sagriezta vistas fileja. Cepot malto gaļu, var pievienot tomātu pastu un smalki sagrieztus tomāta gabaliņus, bet, izvēloties vistas fileju, to var sacept ar sīpoliem un papriku.

Šajā variantā uz tortiljas vispirms uzber nedaudz siera, tad liek pagatavoto gaļu un atkal pārkaisa ar sieru. Tortilju aizloka un apcep, kamēr tā kļūst zeltaina un izkūst siers.

Saldā tortilja ar vaniļas mērci

Vajadzēs tortilju, kanēli, cukuru, nedaudz sviesta. Mērces pagatavošanai nepieciešams klasiskais krēmsiers, piens, pūdercukurs un vaniļas ekstrakts.

Bļodā sajauc kanēli ar cukuru. Uz pannas sakarsē tortiljas un vienu pusi apsmērē ar sviestu, tad to apber ar sagatavoto kanēļa un cukura maisījumu. Pēc tam sarullē tā, lai apbērtā puse būtu ārpusē.

Papildus var pagatavot arī mērci, ar kuru pārliet vai kurā pamērcēt saldās tortiljas. Sajauc krēmsieru, pienu, pūdercukuru un pievieno nedaudz vaniļas ekstrakta. Visu samaisa, kamēr izveidojas vēlamā mērces konsistence.

Avots: houseofyumm.com

Čurros

Vajadzēs 2 olas, 1 ēd. k. cukura, 60 g sviesta, 1 šķipsniņu sāls, 100 g miltu, 160 ml ūdens, kanēli un cukuru, kurā apviļāt čurros.

Ūdeni, olas, cukuru, sviestu un sāli uzvāra katliņā. Kad tas izdarīts, pieber izsijātus miltus un sāk kārtīgi maisīt, līdz izveidojas bieza, viendabīga un nedaudz lipīga mīkla.

Kad tā gatava, liek konditorejas maisā ar daudzstūrainu uzgali.

Klasiskos čurros fritē eļļā, tāpēc vispirms tā ir jāuzkarsē. Pēc tam eļļā spiež mīklu 5–10 cm garumā. Čurros apmaisa, lai tie no visām pusēm paliek zeltaini.

Kamēr gatavie čurros nedaudz dzesējas, traukā samaisa cukuru un kanēli, kur tos izviļāt. Pasniedz ar šokolādes mērci.

Avots: receptes.tvnet.lv

Amerikāniskais saldums

Vajadzēs tortilju, mīkstos zefīrus (maršmelovus), šokolādes krēmu un saldos krekerus.

Amerikā populārs saldais ēdiens, ko bērni parasti bauda pie ugunskura, ir smores, kas ir cepts maršmelovs jeb mīksts zefīrs un šokolāde starp diviem cepumiem.

Pannā var viegli uztaisīt līdzīgu saldo ēdienu ar tortiljas pamatni. Pusi no tortiljas nosmērē ar šokolādes krēmu, bet otrajā pusē izkārto maršmelovus un sadrupinātus cepumu gabaliņus un to pārloka uz pusēm.

Karsē uz pannas, kamēr pamatne paliek zeltaina un zefīrs ir izkusis.

Avots: alphafoodie.com

Kā pagatavot pašam savu tortilju?

Lai pagatavotu 8 tortiljas, vajadzēs 300 g kviešu miltu, pustējkaroti sāls, 200 g karsta ūdens un 50 g eļļas.

Bļodā sajauc miltus un sāli, pievieno ūdeni un eļļu. Mīklu mīca ar rokām, kamēr izveidojas viendabīga, elastīga masa, tad uz pusstundu noliek, lai tā atpūšas.

Pēc tam mīklu sadala astoņos gabaliņos un katru no tiem plāni izrullē, liek uz karstas, sausas pannas un apmēram 30 sekundes apcep no abām pusēm.

Lai tortiljas saglabātos mīkstas, tās karstas jāieliek slēgtā traukā.

Avots: kingarthurbaking.com

Uzziņai

  • Gatavojot ēdienu, meksikāņi vispirms izvēlas dārzeņus un tikai tad gaļu.
  • Dažādos Meksikas reģionos var sastapt atšķirīgus tradicionālos ēdienus.
  • Šefpavārs Cēzars Kardini slavenos Cēzara salātus pirmo reizi pagatavoja savā restorānā Meksikā.
  • Tomāti nāk no Meksikas.
  • Visbiežāk izmantotā sastāvdaļa meksikāņu virtuvē ir čili pipari.
  • Meksikāņi tic, ka ēdieniem ar tortilju nevajag receptes, jo katrs tajās var likt ko vēlas – sākot ar jūras veltēm un beidzot ar šokolādes krēmu.

Avots: rokitos.com

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz