Trešdiena, 28. februāris Skaidrīte, Justs, Skaidra
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Garšo putniņiem un cilvēkiem

Vai zinājāt, ka saulespuķu sēkliņas veidojas augā, kuram raksturīgs heliotropisms? Tā ir auga īpašība noliekties vai pagriezties saules virzienā jeb sekošana saules (gaismas) gaitai. Tāpēc arī auga latviskais nosaukums ir saulgrieze, lai arī visbiežāk to dēvējam par saulespuķi.

Receptes: Garšo putniņiem un cilvēkiem
Foto: Ilustratīvs
25.11.2023 06:15

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Cilvēks no puķes, precīzāk, no tās sēklām, iemanījies paņemt labāko. Kurš gan nezina saulespuķu eļļu. Sēklu sastāvā ir no 20 līdz pat 39 procentiem eļļas, tāpēc tās ir barojošas un derīgas eļļas spiešanai.

Vienlaikus bagātas ar pilnvērtīgām pārtikas olbaltumvielām, vērtīgiem taukiem, ar lielu daudzumu enerģiju dodošiem ogļhidrātiem un magniju, kas svarīgs labai vielmaiņai.

Turklāt saulespuķu sēkliņas var likt pie dažādiem ēdieniem – kā salātiem, zupām, gaļas un sacepumiem, tā konditorejas izstrādājumiem. Apgrauzdētas uz pannas, tās iegūst izteiksmīgāku garšu.

Pieredzē dalās liepājniece Astrīda Anstrate: “Ilgu laiku saulespuķu sēklas man saistījās tikai un vienīgi ar veikalā nopērkamo eļļu un šīm sēkliņām čaumalās, kuras jāizloba, lai tiktu pie kodoliem. Vēl maize, kurai tās pievienotas.

Kad pirms gadiem meita sāka apgūt pavāres profesiju, no viņas uzzināju, cik labi šīs sēklas papildina ēdienus.

Mājās, virtuvē gatavojām kopā, un tad arī iemācījos, kā grauzdēt. Nu man plauktā ir atsevišķa aizskrūvējama burciņa, kur glabāju apbrūninātās sēklas.

Grauzdēšanai vajag sausu, tīru pannu. Tur ieber sēklas centimetra biezumā. Liek uz uguns, un, kad panna kārtīgi sakarsusi, no tās nedrīkst aiziet ne mirkli. Nogriežu mazu liesmu un ar koka lāpstiņu visu laiku maisu, lai grauzdēšanās notiek vienmērīgi un saturs neapdeg.

Vajag pacietību, bet rezultāts ir darba vērts.

Labprāt gatavoju dažādas biezzupas un, kad zupa šķīvī, uzkaisu apbrūninātās saulespuķu sēkliņas. Tās ļoti labi sader arī ar maizes grauzdiņiem.

Reiz nolēmu eksperimentēt un sauju neapceptu sēklu piebēru pankūku mīklai. Mazbērni bija milzīgā sajūsmā! Tagad, kad ciemojas, prasa tikai tādas pankūkas. Veikalā nopērkamās jau izlobītās sēklas lieliski noder diedzēšanai. Šos mikrozaļumus lieku pie svaigiem salātiem kā ziemā, tā pavasarī.”

RECEPTES

Burkānu salāti

Vajadzēs: 4 vidējus burkānus, 4 ēd.k. saulespuķu sēklu, mazliet citrona sulas, majonēzi.

Sēklas uz pannas apgrauzdē. Burkānus sarīvē rupjās skaidās, sajauc ar sēklām, majonēzi un citrona sulu pēc garšas.

Majonēzes vietā var izmantot mērci – bļodiņā sajauc citrona sulu, sāli, maltus melnos piparus un brūno cukuru.

Salāti būs vēl aromātiskāki, ja brūnā cukura vietā pielies ēdamkaroti kļavu sīrupa.

Foto: Ilustratīvs

Burkānu salāti ar apelsīnu

Vajadzēs: 3 burkānus, 1 apelsīnu, sēklas pēc vēlmes, 2 ēd.k. olīveļļas un 2 ēd.k. cukura.

Apelsīnu notīra, sagriež nelielos gabaliņos, pievieno sarīvētiem burkāniem. Apgrauzdētas saulespuķu sēklas pievieno burkāniem.

Pārlej ar olīveļļu, kas sajaukta ar cukuru. Kārtīgi samaisa.

Biešu salāti

Vajadzēs: 2 vārītas bietes, 2 bumbierus, pāris salātlapu, 150 g zilā, pūdētā siera, konservētas pupiņas.

Mērcei: 3 ēd.k. olīveļļas, 2 ēd.k. balzamiko etiķa, 1 tējk. medus, piparus, sāli.

Platā, seklā traukā ieliek salātlapas (ledussalātu vai salātu maisījumu). Vārītās bietes sagriež palielās šķēlēs un izkārto virs salātlapām.

Virs bietēm izber un izretina sarkanās pupiņas, kurām notecināts liekais šķidrums. Sagriež palielās šķēlēs bumbierus un izkārto virs pupiņām. Papildus klāt liek zilo sieru.

Gatavo mērci: bļodā sajauc viendabīgā masā salātu mērci no visām sastāvdaļām. Medu var aizstāt ar brūno cukuru vai cidoniju sīrupu.

Mērci pārlej salātiem. Salātus atstāj nemaisītus. Pārber saulespuķu sēklas.

Rīsi ar šampinjoniem un saulespuķu sēklām

Vajadzēs: ½ glāzi nevārītu basmati rīsu, 6 vidēja lieluma šampinjonus, 2 saujas nomizotu saulespuķu sēklu, 1/3 vidēja sīpola, eļļu cepšanai, malto piparu maisījumu, sāli, 1/3 tējk. kurkumas.

Vispirms vāra rīsus, ūdenim pievienojot sāli un kurkumu. Kad rīsi ir gandrīz gatavi, pannā apcep smalki sagrieztos sīpolus, saulespuķu sēklas, sagrieztos šampinjonus. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Pēc dažām minūtēm, kad viss izcepts, pannā liek vārītos rīsus un maisot apcep vēl pāris minūtes. 

Kristas vegāniskais smēriņš

Vajadzēs: 200 g lobītu, negrauzdētu saulespuķu sēklu, kas iepriekš 30 minūtes izmērcētas karstā ūdenī, 2 ēd.k. citrona sulas, 100 ml ūdens (vai mazāk), 1/2 tējk. sāls, 4 ēd.k. rauga pārslu, 1 daiviņu ķiploka, 1/2 tējkaroti kurkumas pulvera (pēc izvēles), svaigus lociņus.

Noskalo izmērcētās saulespuķu sēklas un liek virtuves kombainā kopā ar citrona sulu, sāli, rauga pārslām, caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku un, ja tiek izmantots, kurkumas pulveri.

Pielej pusi no norādītā ūdens daudzuma un visu maļ.

Periodiski, ja nepieciešams, noskrāpējot pie virtuves kombaina malām pielipušās sastāvdaļu daļiņas. Ja masa veidojas pārlieku bieza, pakāpeniski pa vienai ēdamkarotei pievieno ūdeni un turpina malt, līdz iegūta vēlamā konsistence.

Sakapā lociņus un ar karoti iemaisa smēriņā. Liek uz maizītēm, galetēm u.c.

Veselīgā auzu putra

Vajadzēs: 1/3 glāzes auzu pārslu, 1/2 glāzes auzu dzēriena (piena), 1/2 banāna, šķipsnu sāls, šķipsnu kanēļa, svaigus augļus, riekstus, grauzdētas saulespuķu sēklas putras pārkaisīšanai.

Traukā pēc izvēles sajauc visas sastāvdaļas, izņemot augļus, riekstus un sēklas. Liek uz nakti ledusskapī, kur putra uzbriest.

No rīta pārkaisa putru ar svaigiem augļiem, kraukšķīgiem riekstiem vai sēklām u.c.

Lienes gatavotā vistu aknu pastēte

Vajadzēs: 450–500 g vistu aknu, 1 nelielu burkānu, 1 nelielu selerijas kātu vai nelielu pētersīļa sakni, 1 vidēji lielu sīpolu, 3–4 ķiploka daiviņas, 150–180 ml saldā krējuma vai arī gaļas vai dārzeņu buljona, 50–80 g sviesta, piparus, sāli pēc garšas, krietnu šķipsnu svaiga vai kaltēta timiāna, naža galu malta muskatrieksta (nav obligāti), 120 g saulespuķu sēklu, eļļu un nedaudz sviesta.

Uz sausas pannas apcep saulespuķu sēklas, mazliet atdzesē (tās var pagatavot arī iepriekšējā dienā).

Uz karstas pannas, kur uzliets nedaudz eļļas un nedaudz sviests, pāris minūtes apcep smalki sagrieztus sīpolus, kamēr tie zeltaini caurspīdīgi.

Tad pievieno sasmalcinātus ķiplokus, smalki sagrieztu selerijas kātu, uz rupjas rīves sarīvētu burkānu un cep vēl pāris minūtes. Noņem no pannas un liek nelielā katliņā, kurā tiks gatavota pastēte.

Vistu aknas nosusina un nogriež liekās cīpslas u.c. Uz tās pašas pannas, kur cepa dārzeņus, uzlej vēl pavisam nedaudz eļļas/sviesta un apcep vistu aknas karstā pannā apmēram 3 minūtes no katras puses tā, lai akniņu vidū būtu neliels sārtums (tad saglabāsies aknu sulīgums). Ja aknas pārceps, tās būs sausas.

Liek katliņā, pievieno buljonu vai saldo krējumu un ļauj apmēram 2 minūtes sautēties. Tad pievieno saceptos dārzeņus – sīpolus, ķiplokus utt., timiānu – un uz vidējas uguns sautē apmēram 10–15 min.

Kad aknas gatavas, dažas minūtes atdzesē un sablendē. Pagaršo un pievieno sāli/piparus pēc garšas. Pievieno sviestu un visu vēlreiz sablendē.

Pastētē iemaisa saulespuķu sēklas. Tās nedaudz var atstāt pasniegšanai. Sākumā pastēte būs diezgan šķidra, bet kļūs cietāka, kad atdzisīs.

Gatavo pastēti liek trauciņos, nedaudz atdzesē. Tad liek ledusskapī pilnībā atdzist.

Interesanti par saulespuķu sēklām

Saulespuķu sēklu kodoli satur šķiedru, kas nepieciešama gremošanas sistēmas normālai darbībai. 

Vitamīni un minerālvielas, kas ir sēklu sastāvā, pozitīvi ietekmē nervu sistēmu, palīdz tikt galā ar neirozēm, depresiju, pēkšņām garastāvokļa svārstībām, mazina stresa negatīvo ietekmi uz ķermeni.

Bagātas ar E vitamīnu, aizsargā šūnas no brīvo radikāļu iedarbības, palēnina novecošanās procesu, uzlabo gļotādas un ādas veselību.

Sportisti, vegāni un cilvēki, kuriem kāda iemesla dēļ jāpārtrauc gaļas un piena produktu ēšana, saulespuķu sēklas var izmantot kā papildu proteīna avotu.

Saulespuķu sēklas stiprina asinsvadu sienas, dodot tām elastību. Stiprina kaulaudus, paātrina sadzīšanu pēc lūzumiem un citiem ievainojumiem.

Sportistiem un tiem, kas veic smagu fizisku darbu, ieteicams katru dienu apēst apmēram 70 gramus šo sēklu.  

Saulespuķu sēklās esošās vielas palīdz samazināt nepatīkamus menopauzes simptomus.

Saulespuķu eļļu var izmantot kā caurejas līdzekli. Tukšā dūšā jānorij 2 ēdamkarotes eļļas.

Šīm sēklām daudz kaloriju, tāpēc pārmērīgs patēriņš var veicināt liekā svara pieaugumu.

Pērkot nelobītās, izvēlieties bez sāls, lai nepaaugstinātu uzņemtā sāls līmeni.

Gatavojot, cepot ēdienu, eļļa jāizmanto tikai vienu reizi, nevis atkārtoti.

Avots: food-and-recipes.com

Foto: Ilustratīvs

Mana bērnības garša

Kartupeļu rausis

Stāsta liepājniece Agra Kalniņa:

– Bērnībā dzīvoju kopā ar opīti, un viņš bija tas, kurš mums ikdienā gatavoja ēdienu. Tie bija vienkārši latviešu ēdieni, kādus tolaik ēda visās ģimenēs.

Atceros, ka opītis vārīja frikadeļu, skābeņu un citas zupas. Cepa arī kotletes, pie kartupeļiem ēdām tā saucamo ātro klopsi jeb maltās gaļas mērci.

Daudz ko noskatījos un no viņa iemācījos, kas vēlāk noderēja, sākot patstāvīgu dzīvi. Taču man nezināma palikusi opīša ceptā kartupeļu rauša recepte.

Atceros, ka tika kurināta malkas plīts, rīvēti kartupeļi, griezts cauraudzītis. Sīpolus gan klāt nelika. Beigās visu sakārtoja uz metāla plāts un to – plīts cepeškrāsnī.

Man vislabāk garšoja nevis rauša biezais vidus, bet plānās maliņas, kur kartupeļi bija apcepušies tik ļoti kraukšķīgi un gardi. 

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz