Receptes: Lētas, vieglas un siltas vakariņas
Jāatzīst godīgi – šis mēģinājums bija pirmais, kad izmantoju vistas malto gaļu kombinācijā ar pienu. No agrākiem laikiem prātā bija recepte, kurā dārzeņu sautēšanai tika izmantots piens. Jā, piena-dārzeņu zupa ne visiem garšo, bet šo sacepumu, kuram klāt vistas gaļas bumbiņas, cepeškrāsnī ir vērts pagatavot.
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Veikalā bija jānopērk tikai vistas filejas maltā gaļa (450 g iepakojuma akcijas cena bija 2,39 eiro) un saldētu dārzeņu maisījums (1,34 eiro).
Mājās ledusskapī bija gan olas, gan piens un siers. Arī sīpols, ķiploki un garšvielas, sāli ieskaitot.
Saldētos dārzeņus lieliski var aizstāt arī ar svaigiem, vienīgi tad jārēķinās ar ilgāku laiku, kas būs jāpavada virtuvē, tos tīrot un sagriežot.
Vistas filejas malto gaļu gatavo šādi: vispirms bļodā sakuļ divas olas ar šķipsnu sāls. Pieber smalki sakapātu sīpolu un caur spiedi izspiestas 3 ķiploka daiviņas.
Kā garšvielu var izmantot maltus melnos piparus vai arī jebkuru citu iecienītu garšvielu. Lai ēdiens iegūtu austrumniecisku noti, izvēlējos kariju un vēl vienu Indijas garšvielu maisījumu.
Gatavojot bumbiņas, gaļas masa līp pie rokām, tāpēc ik pa laikam plaukstas jānoskalo zem auksta ūdens un bumbiņas jāveido ar slapjiem pirkstiem. Pēc skaita vajadzīgas 12.
No pārējās gaļas uz pannas izcepu kotletītes citai ēdienreizei.
Katliņā uzvāra ūdeni un verdošā ieber saldēto dārzeņu paciņas saturu. Vāra 2 minūtes, ūdeni nolej, dārzeņus atstāj katliņā.
Cepšanas traukā ielej glāzi piena, ieber, izlīdzina dārzeņus. Virsū saliek gaļas bumbiņas. Trauku liek līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 20 minūtes.
Kamēr sautējums cepeškrāsnī, sarīvē sieru. Bļodiņā ielej glāzi piena un tajā iejauc ēdamkaroti kartupeļu miltu, pieber, izmaisa sarīvēto sieru.
Pēc 20 minūtēm cepšanas trauku izņem no krāsns un pārlej ar siera mērci, liek atpakaļ un karsē vēl 10 minūtes.
Dārzeņu un vistas gaļas bumbiņu sacepumu pasniedz karstu, bet tas labi garšos arī atdzisis. Klāt var ēst svaigu tomātu, gurķīti. Ja mājās ir zaļumi – lociņi, dilles, pētersīļi –, tos sakapā un pārber pāri.
Ieteikumi no pieredzes
– Gatavojot sautējumu pienā, tas nesanāk tik trekns kā tad, ja izmanto eļļu vai citu taukvielu.
– Gatavojot siera mērci pārliešanai, tajā var iemaisīt nepilnu ēdamkaroti kartupeļu cietes. Liekot uz šķīvja, mērcei ir krēmīga tekstūra līdzīgi kā saldajam krējumam.
– Ja ēdienu gribas ziemīgāku – lai vīrusi bīstas, pienā iemaisot sarīvēto sieru, pievieno vēl divas daiviņas izspiesta ķiploka.
– Ja piena būs vairāk, sacepums sanāks sulīgāks. Ja mazāk – otrādi.
– Gadījumā, ja tiek rūpīgi skaitītas kalorijas, sieru var neizmantot.
– Kad pagatavota vistas maltās gaļas masa, arī tai var pievienot ēdamkaroti cietes, lai gaļa labāk turētos kopā.
– 450 grami gaļas ir daudz. Kad pagatavotas bumbiņas, lielākā daļa masas paliek pāri. Ar to var rīkoties divējādi – ielikt saldētavā, lai jau ir gatavs papildinājums citai ēdienreizei. Var tūlīt uz pannas uzcept mazas kotletītes, kas ļoti garšīga piedeva sviestmaizēm vai nākamās dienas pusdienām.
– Ja no citas maltītes pāri palikuši vārīti kartupeļi, tos sagriež mazos gabaliņos un liek cepšanas traukā kopā ar pārējiem dārzeņiem. Ēdiens sanāks vēl sātīgāks.