Piektdiena, 8. decembris Gunārs, Vladimirs, Gunis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Svētku ēdiens sarkani baltais

Šodien 18. novembris – Latvijas dzimšanas diena –, kad atzīmēsim, pieminēsim un priecāsimies par savas valsts neatkarību un brīvību.

Receptes: Svētku ēdiens sarkani baltais
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
18.11.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Daudzās ģimenēs šajā dienā par tradīciju kļuvis svētku mielasts, pusdienas vai vakariņas, kad šajā īpašajā dienā visa ģimene sapulcējas kopā pie skaisti klāta galda. Uz tā tiek likts vismaz viens ēdiens sarkani baltā krāsā.

Pieredze

Elīna Štobe, dizainere:

– Ja vien esam mājās, 18. novembrī mums ir svētku mielasts kopā ar ģimeni un visiem tuvākajiem radiem. Man ļoti patīk gatavot, un daru to ar prieku.

Latvijas dzimšanas dienas svētku galdā lieku latviskus ēdienus, piemēram, gaļu ar kāpostiem, rupjmaizes kārtojumu, plātsmaizes.

Man ir veca pavārgrāmata, un tajā ļoti labas latvisko ēdienu receptes. Esmu prasījusi vīra mammai, kā pareizi izvārīt bukstiņbiezputru, un arī tā mums bijusi svētku galdā un visiem ļoti garšoja.

Mēs ģimenē turamies pie pārliecības, ka Latvija mums svarīga ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. Ka tā jāatceras, jāmīl, jāapzinās ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Ritvars Embrekts, radošās apvienības “Šarmants” vadītājs:

– Kopā ar sievu Ilzi esam tie, kuri 18. novembrī aicina kopā visu mūsu kuplo ģimeni pie skaisti noformēta svētku galda. Šo tradīciju aizsākām nu jau pirms vairākiem gadiem.

Attiecībā par mielasta galdu darām tā, ka ģimenes čatā jau iepriekš visi vienojamies, ko nu kurš šoreiz pagatavos. Tad katrs atnes savu ēdienu un visu saliekam uz galda. Sanāk bagāti, interesanti un visām gaumēm!

Mums 18. novembris ir izteikti latviski svētki.

RECEPTES

“Sarkanā samta pankūku torte”

Recepte tapusi, pārtikas mazumtirdzniecības tīklam ”Elvi” sadarbojoties ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.  

Pankūkām vajadzēs: 3 olas, 130 ml paniņu, 350 ml piena, 160 g kviešu miltu (60 g pilngraudu miltu + 100 g augstākā labuma), 2 ēd.k. kakao pulvera, 1 tējk. cukura, 1 ēd.k. vaniļas cukura, 1/2 tējk. sāls, 2 ēd.k. augu eļļas, sarkano pārtikas krāsvielu vai dažas ēd.k. koncentrētas biešu sulas.

Krēmam: 180 g krēmsiera, 200 g grieķu jogurta, 2 ēd.k. pūdercukura, 1 tējk. vaniļas cukura, avenes vai citas ogas rotāšanai.

Pagatavo pankūkas, bļodā sajaucot olas ar cukuru un paniņām. Pievieno izsijātus miltus un kakao pulveri. Visu samaisa viendabīgā maisījumā. Pielej pienu, pievieno vaniļas cukuru, sāli, eļļu un pārtikas krāsvielu vai biešu sulu.

Lai pagatavotu biešu sulas koncentrātu, nelielā katliņā uzvāra 100 ml biešu sulas un vāra, līdz gandrīz viss ūdens iztvaiko un katliņā paliek tikai 2 ēdamkarotes sulas koncentrāta. Visu vēlreiz kārtīgi samaisa ar slotiņu un atstāj uz 15 minūtēm.

Cep plānās pankūkas un ļauj tām pilnībā atdzesēties.

Pagatavo krēmu, saputojot krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļas cukuru. Pēc tam pievieno grieķu jogurtu un puto vēl 20 sekundes, līdz masa ir viendabīga.

Veido kūku. Vispirms saputoto krēmu plānā kārtā smērē uz pirmās pankūkas, liek virsū nākamo pankūku un tā turpina, līdz visas pankūkas apsmērētas. Rotā ar avenēm vai citām ogām.

Foto: Ilustratīvs

Gruboto ar bietēm un kazas sieru

No tīmekļa vietnes mammamuntetiem.lv

Vajadzēs: 500 g nomizotu, svaigu biešu, 750 ml gaļas vai dārzeņu buljona, 250 g grūbu, 150 ml mīļākā baltvīna, 30 g sviesta, 2 sīpolus, ķiploka daiviņas, 50 g rīvēta parmezāna siera, sāli pēc garšas, 100 g kazas siera un biešu dīgstus pasniegšanai.

Grūbas aplej ar ūdeni un mērcē 2 stundas, pēc tam tās noskalo tekošā ūdenī. Bietes nomizo, sagriež apmēram 2 centimetrus biezās šķēlēs, kārto uz cepamās plāts, liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādos gatavo apmēram stundu, līdz šķēles kļuvušas pavisam mīkstas.

Uz pannas sviestā apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus un sasmalcinātas ķiploka daiviņas, tad pievieno nosusinātas grūbas, tās nedaudz apcep. Pēcāk pannas saturu aplej ar baltvīnu un visu turpina karsēt uz vidēji nelielas uguns.

Kad baltvīns gandrīz iztvaikojis, pielej apmēram 1/5 daļu buljona un turpina karsēt, līdz buljons daļēji iztvaikojis un iesūcies grūbās. Pievieno vēl vienu 1/5 daļu buljona un turpina karsēt. Tā grūbas gatavo, ik pa brīdim papildinot ar buljonu, apmēram 40 minūtes.

Kad grūbas ir gatavas, tām pievieno ar dakšiņu saspaidītas bietes, parmezāna sieru un sāli pēc garšas. Gruboto pasniedz pārkaisītu ar gabaliņos sadrupinātu kazas sieru un biešu dīgstiem.

Dzērveņu-jogurta želeja

Iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.  

Vajadzēs: 500 g svaigu dzērveņu, 200 g cukura, 400 g jogurta bez piedevām, 120 g pūdercukura, 250 ml ūdens, 40 g želatīna un 50 ml ūdens.

Samaļ dzērvenes ar cukuru un izspiež caur sietu. Atsevišķā traukā sajauc jogurtu ar pūdercukuru. Sajauc želatīnu ar aukstu ūdeni un uzbriedina, tad sakarsē želatīnu un pievieno 2/3 dzērvenēm, 1/3 jogurtam un samaisa.

Formā lej pusi no izveidotās dzērveņu masas un ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm. Kad želatīns nedaudz sacietējis, tam virsū uzlej jogurta masu un liek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.

Kad arī baltā jogurta masa sacietējusi, to pārlej ar atlikušo dzērveņu masu un ļauj sacietēt. Kad želejas sacietējušas, griež gabalos, liek deserta traukos un dekorē pēc savas izvēles.

Cūkgaļas medaljoni ar baravikām

Iesaka īstā latvju saimniece Brigita Puriņa.

Vajadzēs: cūkgaļas fileju, sviestu cepšanai, ķiploka daiviņas, sāli, piparus, timiānu, kartupeļus, eļļu, ķimenes, baravikas, sviestu, saldo krējumu, ābolus, brūno cukuru.

Cūkgaļas fileju sagriež 2 centimetru gabaliņos, mazliet ar pirkstiem paspaida, uzkaisa sāli, piparus. Liek sakarsētā sviestā un, ar koka lāpstiņu mazliet saspiežot, cep no abām pusēm. Uzber timiānu (kas aug dārzā) un uzgriež pāris ķiploka daiviņu.

Gatavību jūt pēc gaļas konsistences, bet, ja ir šaubas, tad iebaksta ar iesmiņu.

Nomizotus un sagrieztus kartupeļus noblanšē – mazliet novāra līdz pirmajai putiņai (putas nosmeļ), kādu minūti pavāra un nokāš. Tad kartupeļu šķēles liek uz cepešpannas, kurā ieklāts cepampapīrs, uzslaka eļļu, uzkaisa sāli un ķimenes. Cep gatavas.

Mērcei vajadzēs baraviku pusītes. Sēnes nav jāsakapā smalki un jācep. Tās jau laikus sagatavo rudenī – pārgriež uz pusēm, apcep sviestā un liek saldētavā. Tagad atliek uzlikt uz pannas (kur cepas gaļa) un cept no abām pusēm. Uzlej saldo krējumu un pasautē, lai krējums mazliet sabiezē.

Uz otras pannas gatavo karamelizētos ābolus. Skābiem āboliem izgriež serdes, sagriež 1 centimetru biezās ripās, liek uz pannas sakarsētā sviestā. Uzkaisa brūno cukuru un cep, pagriež otru pusi un uzkaisa cukuru, turpina cept, kamēr mīksti, bet neizjukuši. Pasniedzot uz āboliem uzliek brūkleņu ievārījumu.

Bukstiņputras sacepums ar asinsdesu, kraukšķīgo bekonu un ābolu-dzērveņu mērci

Iesaka šefpavārs Kristaps Viesturs.

Vajadzēs: 300 g miežu putraimu, 200 g kartupeļu, 300 g asinsdesas, 300 g bekona, 150 g dzērveņu, 200 g ābolu, 100 g cukura, 4 ēdamkarotes skābā krējuma, sāli.

No miežu putraimiem un kartupeļiem uzvāra bukstiņputru, atdzesē. Cepamajā formā ieklāj pergamenta papīru, lai vieglāk būtu izņemt ārā sacepumu. Tad cepamajā formā ieliek pusi no bukstiņputras, izlīdzina.

Pa virsu liek sagrieztus asinsdesas gabaliņus un pārklāj ar atlikušo bukstiņputru. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 20 minūtes.

Sacepumu izņem ārā un pārsmērē ar skābo krējumu.

Vienlaikus gatavo ābolu-dzērveņu mērci. Ābolus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Tos liek katlā sautēties kopā ar dzērvenēm un cukuru 15 minūtes.

Bekonu sagriež plānās strēmelēs un apbrūnina cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 5–10 minūtes. Sacepumu liek uz šķīvja, pasniedz ar dzērveņu mērci un kraukšķīgo bekonu.

Rupjmaizes kārtojums

No tīmekļa vietnes lienegatavo.lv.

Vajadzēs: 5 šķēles rupjmaizes vai rudzu rīvmaizes, 300 ml saldā krējuma, 300–400 g svaigu dzērveņu vai dzērveņu ievārījuma vai/un brūkleņu ievārījuma, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. pūdercukura, 2–3 ēd.k. cukura (ja lieto svaigas ogas), 2 ēd.k. šķidra medus.

Rupjmaizi sagriež nelielos gabalos un apgrauzdē cepeškrāsnī. Pēc tam samaļ gaļas mašīnā vai sablendē virtuves kombainā. Ja ir rīvmaize, tad to mazliet apgrauzdē uz sausas pannas.

Rupjmaizei pievieno kanēli un pūdercukuru. Visu samaisa.

Svaigās dzērvenes (ja gadījumā nav gatava ievārījuma) sablendē ar cukuru. Ja grib saldāku ievārījumu, pievieno vēl cukuru.

Saldo krējumu saputo un, kad tas gandrīz gatavs, pievieno medu. Saputo stingrās putās.

Deserta trauciņos pirmo kārtu liek sablendētās ogas, tad mazliet sasmalcināto rupjmaizi (rupjmaizes kārtu nevajadzētu likt pārāk biezu, jo tā kārtīgi nesavilksies), tad putukrējumu un tā turpina, līdz trauks ir pilns, pabeidzot ar putukrējuma kārtiņu.

Liek vēsā vietā vismaz uz pāris stundām ievilkties.

Foto: Ilustratīvs

Uzziņai

Iekļaujiet ikdienas uzturā vismaz 500 gramus vai 5 porcijas dārzeņu, augļu un ogu katru dienu. No tiem 300 gramus dārzeņu un 200 gramus augļu vai ogu.

Tāpat ieteicams vismaz pusi no ieteiktā dārzeņu, augļu daudzuma uzņemt svaigā veidā.

Priekšroka būtu dodama vietējas izcelsmes un sezonāliem dārzeņiem un augļiem, ogām, arī saldētā veidā. Iekļaujiet vairāk ikdienas uzturā tādus vietējus produktus kā kāļus, rāceņus, kolrābjus, ķirbjus, kabačus.

Ēdienkartē priekšroka būtu jādod veseliem vai sagrieztiem svaigiem dārzeņiem un augļiem, ogām. Savukārt augļu vai dārzeņu sulas ir jālieto retāk un mazos daudzumos.

Augļu sulas satur daudz cukura (dabiskais augļos un dārzeņos esošais cukurs), bet maz vai nemaz šķiedrvielu.

Foto: Ilustratīvs

Kā palielināt dārzeņu un augļu daudzumu uzturā:

  • Iekļauj dārzeņus katrā no ēdienreizēm.
  • Veselīgai uzkodai darbā vai skolā izvēlies no mājām paņemtus nomizotus un sagrieztus dārzeņus.
  • Daļu no piedevām – rīsus, makaronus vai griķus, aizstāj ar sautētiem vai krāsnī ceptiem, vai citādā veidā pagatavotiem dārzeņiem.
  • Daļu no kartupeļiem biezputrā aizvieto ar vārītiem dārzeņiem, piemēram, kāļiem, burkāniem.
  • Deserta vietā izvēlies svaigus augļus.

Avots: spkc.gov.lv

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz