Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Biezpiens mazās bumbiņās

Biezpiens nebūt nav garlaicīgs produkts. To izmantojot kā izejvielu, var pagatavot daudz dažādu ēdienu: plācenīšus, sacepumus (saldos vai sāļos), pīrāgus, desertus utt. Protams, arī biezpiena bumbiņas, kas garšo kā lieliem, tā maziem.

Receptes: Biezpiens mazās bumbiņās
Juris un Dina Rudzīši kafejnīcā “Papus” viesus uzņem jau vairāk nekā gadu. Dinai rokās groziņš ar Nīcas pusē augušajiem kartupeļiem. (Foto: Egons Zīverts)
15.10.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Lai uzzinātu, kā tās pareizi gatavojamas un fritējamas, devāmies uz Jūrmalas parkā esošo kafejnīcu “Papus”, kur, pēc ēdāju atsauksmēm, gatavo vienas no garšīgākajām biezpiena bumbiņām pilsētā.

Jau gads ar astīti

Tas bija pērn februārī, kad durvis vēra pilnībā no jauna uzceltā kafejnīca “Papus”.

Ģimenes uzņēmumā saimnieko Dina un Juris Rudzīši. Dalot pienākumus, abi smej, ka Juris ir šefs virtuvē, bet Dina bārā.

Vairāk nekā gada laikā iegūtā pieredze likusi izdarīt secinājumus un pieņemt lēmumus, mainot un papildinot ēdienkarti.

Stāsta Dina: “Pirms atvēršanas kopā ar Juri, kuram ir 12 gadu pieredze, strādājot Norvēģijas restorānos, spriedām, ko piedāvāsim viesiem, kas viņiem varētu patikt un garšot. Bija doma piedāvāt arī interesantas brokastis, bet pieredze rādīja, ka tā jāatmet.

Liepājniekiem ir citi kafejnīcu apmeklēšanas paradumi, ne tādi kā lielajās Eiropas valstīs.

Parks mostas salīdzinoši vēlu, tikai ap pulksten 12 sāk nākt liepājnieki un pilsētas viesi. Mūsu ēdienkarte vasaras un ziemas sezonā atšķiras tikai nedaudz.”

“Papus” saimnieks J. Rudzītis atklāj, ka no rītiem viņam pirmais gājiens esot uz tirgu, jo produkti praktiski katrai dienai tiek gādāti svaigi, nevis glabāti saldētavā un pirms gatavošanas steigā atlaidināti.

Abi piekrīt atziņai: “Garšai nav draugu. Vai nu garšo, vai ne.”

Ēdāju gaumes ir ļoti dažādas.

“Tas, ko esam aizguvuši no Eiropas tautu virtuves, ir pildītais kartupelis, kuram mūsu ēdienkartē dots “Lielkartupeļa” nosaukums,” neslēpj Juris.

“To gatavoju restorānā Norvēģijā. Ejot uz tirgu, vienmēr dodos pie saimnieces, ar kuru izveidojusies laba sadarbība. Viņa tirgo Nīcas pusē audzētos kartupeļus un atļauj man izvēlēties, paņemt tos lielākos, kādi vajadzīgi “Lielkartupeļa” pagatavošanai. Atbalstām vietējos audzētājus!”

Pieredze rādījusi, ka no Nīderlandes vai citām valstīm ievestie kartupeļi uz pavasara pusi tomēr vairs nav tik kvalitatīvi kā vietējie.

Pirms ķeramies pie biezpiena bumbiņu gatavošanas noslēpumu atklāšanas, pieredzējušais šefpavārs atzīst, ka šis pēc būtības vienkāršais ēdiens ticis gatavots arī ģimenei mājās, bet, lai panāktu tiešām ideālu garšu, daži knifiņi tomēr jāņem vērā. Ar tiem Juris bija gatavs padalīties.

Sastāvdaļas vienkāršas: biezpiens, milti, olas, cukurs, sāls, vaniļa.

J. Rudzītis: “Galvenā sastāvdaļa daudzuma ziņā ir biezpiens. Nevar būt tā, miltu vairāk par biezpienu. Te līdzība ar ēdināšanas vietas ēdienkarti.

Ja tajā ir gaļas ēdieni, tad gaļai jābūt galvenajai. Lai nesanāk tā, ka frikadeļu zupā peld dažas, tikko ieraugāmas, miniatūras frikadelītes!”

Atgriežoties pie biezpiena bumbiņām, – tās ļoti labi garšo ar dažādām mērcēm: vaniļas, svaigu, blendētu zemeņu, pašgatavotu karameļu vai maigas šokolādes mērci. Biezpiena bumbiņas var pasniegt arī ar saldējumu.

Šefpavāra piebilde: “Pats galvenais, lai visi produkti būtu svaigi!”

Jura Rudzīša biezpiena bumbiņas

Vienas kārtīgas porcijas pagatavošanai vajadzēs 200 gramus graudaina biezpiena ar pavisam nelielu sūkalu piedevu, 140 gramus augstākā labuma miltu, 2 olas, cukuru, sāli pēc garšas, cepamo pulveri.

Garšai – vaniļas cukuru vai īsto vaniļu.

Sakuļ olas, pagatavo biezpiena un miltu masu. Fritē eļļā 4, maksimāli 5 minūtes. Pārkaisa ar pūdercukuru, pasniedz karstas.

Foto: Egons Zīverts

Šefpavāra ieteikumi

Biezpienam jābūt svaigam, mazliet graudainam. Neizvēlies to sausu un sastrādātu viendabīgā masā, kas paredzēts plātsmaizēm.

Kad biezpiena bumbiņu mīkla pagatavota, to atstāj atpūsties uz 20 minūtēm.

Fritēšanai nevajadzētu ņemt veikalā nopērkamu eļļu, bet speciālo, kas paredzēta karsēšanai augstā temperatūrā.

Eļļu sakarsē līdz 170 grādiem, ne augstāk, jo citādi bumbiņu ārpuse ātri kļūs brūna, apdegs, bet iekšpuse vēl nebūs gatava.

Ja fritē parastā eļļā, tai ir niķis iesūkties biezpiena bumbiņās un tās paliek pārlieku eļļainas.

Lai noteiktu precīzu temperatūru eļļai, ļoti labs ir speciālais termometrs.

Bumbiņas gatavo 4–5 minūtes, ne ilgāk.

RECEPTES

Biezpiena plācenīši

Vajadzēs: 220 g pilnpiena biezpiena, 4 olas, 190 g miltu, 3 ēd.k. cukura, 0,5 tējk. sāls, 1,5 tējk. cepamā pulvera, rozīnes, eļļu cepšanai.

Bļodā sajauc biezpienu, olas, 3/4 miltu, cukuru, sāli un cepamo pulveri. Sakuļ viendabīgā mīklā, iemaisa rozīnes. Atlikušos miltus ieber seklā šķīvī.

Ar karoti ņem biezpiena mīklu, apviļā miltos un veido nelielus plācenīšus. Cep karstā eļļā no abām pusēm zeltainus.

Gandrīz šokolādes sieriņš

Vajadzēs: 600 g biezpiena, 8 ēd.k. cukura, 50 g sviesta, 3–4 ēd.k. skābā krējuma, vanilīnu. Glazūrai: 100–150 g tumšās šokolādes, 4–6 ēd.k. sviesta.

Gatavo biezpiena masu – biezpienu, cukuru, vanilīnu, skābo krējumu sablendē. Pievieno izkausētu sviestu un visu kārtīgi samaisa, liek mazos, vienādos trauciņos. Sanāk 8–10 sieriņi.

Katrā iedur mazus koka iesmiņus, liek saldētavā uz nakti. Tad izņem no trauciņiem un glazē. Ja sasaldētos sieriņus grūti izņemt no trauciņiem, tos uz vienu, divām sekundēm ieliek karstā ūdenī.

Pagatavo glazūru. Šokolādi salauž gabalos, izkausē karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, pievieno sviestu, vēlreiz izkausē. Glazē pusi sieriņa vai visu. Ieliek saldētavā, lai glazūra sastingst.

Biezpiena pica

Vajadzēs: 400 g vājpiena biezpiena, 80 g sviesta, 4 olas, 250–280 g miltu, sāli.

Virspusei: 6 nelielus marinētus gurķus, 850 ml konservētu ananāsu gabaliņu, 350 g vistas filejas, 300 g Krievijas siera, tomātu mērci, zaļumus.

Bļodā biezpienu sajauc ar olām, pievieno šķipsniņu sāls, pieber miltus. Tad pielej uz pannas izkausētu sviestu, mīklu labi samaisa un liek ietaukotā dziļā veidnē, vienmērīgi izlīdzina.

Mīklu plānā kārtā pārklāj ar tomātu mērci. Virsū saliek nelielos gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Pēc tam liek rupji sarīvētus marinētos gurķus (sulu, kas rodas, gurķus rīvējot, nelej). Virs tiem kārto ananāsu gabaliņus (bez sulas), augšējā kārtā – sarīvēts siers.

Cep cepeškrāsnī apmēram 35 minūtes 200 grādu temperatūrā, līdz pica kļūst viegli brūna. Atdzesē 15 minūtes, tad visas kārtas labāk savelkas un pica ir garšīgāka. Rotā ar zaļumiem.

Kā samazināt izdevumus un pārtikas atkritumus

Plāno kā ikdienas, tā svētku maltītes. Plānojot pirkumus pirms došanās uz veikalu, padomā par mājās esošo cilvēku skaitu un to, cik spēsiet apēst paši vai viesi. Vienas personas porcijai jāparedz vidēji 250 grami gaļas bez kaula.

Analizē, kuri produkti nokļūst atkritumos. Bieži vien centieni ieviest jaunas maltītes ikdienā un dzīvot veselīgāk mēdz beigties ar vērtīgu produktu nokļūšanu atkritumu urnā. Tieši tāpēc ir vērts jaunus ēdienus izmēģināt pakāpeniski un nelielos daudzumos, pirms iegādāties tiem vajadzīgos produktus lielā apjomā. 

Izmanto visu produktu. Esi radošs, domājot par produktu pārpalikumiem! Dārzeņu mizas, kauli, neapēsta karbonāde, vārīti kartupeļi un citi produkti nav jāizmet. Izmanto tos kā sastāvdaļu, piemēram, buljona, sviestmaizes vai salātu pagatavošanai. 

Uzglabā produktus atbilstoši. Bieži pārtika tiek izmesta, jo tā ir sabojājusies. Produkti, kas ātri bojājas, ir jātur uz iepakojuma norādītajā temperatūrā. Pārliecinies, vai ledusskapī ir atbilstoša temperatūra.     

Apgūsti ēdiena sasaldēšanu. Uzzini, kā sasaldēt ēdienu pārpalikumus un produktus, kurus neesi izmantojis. Ēdienu var uzglabāt ledusskapī un izmantot divu dienu laikā vai sasaldēt, lai izmantotu nedaudz vēlāk. Svarīgi pārtiku, tajā skaitā gaļu, pareizi atlaidināt, atstājot to visu nakti lēni atkust ledusskapī. Atkausēta gaļa ir jāpagatavo 24 stundu laikā, bet pagatavotu var uzglabāt pāris dienas. 

Avots: vistas.lv

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz