Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Skolas laikā

Varbūt izdodas skolēnu pārsteigt, galdā ceļot saldu ēdienu, kas parasti ir sāļš, un otrādi. Abi pēc picas piegrieztnes, tā bērniem vienmēr iet pie sirds.

Receptes: Skolas laikā
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
09.09.2023 06:00

"Kurzemes Vārds"

Saldā pica

Būs nepieciešams: 1 ābols, kanēlis un cukurs (pēc garšas), skābs krējums – 1 ēd.k., skābens ievārījums – 1 ēd.k., konservētas aprikozes – 2 pusītes, 1 kivi, 2 zemenes, 2 fizāļi, svaigs ananass – 7 šķēles, 1 karambola, piparkūkas, piparmētras lapiņas, karameļu mērce, pūdercukurs.

Vispirms apkaisa ābolus ar kanēli un cukuru, tad apcep sviestā. Gabaliņos sagriež ananasu, aprikozes, kivi, zemenes un karambolu.

Mērcei sajauc skābo krējumu ar ievārījumu, uzziež uz picas pamatnes (pašu mīcītas vai pirktas gatavas), ko pēc tam 2–3 minūtes cep cepeškrāsnī 260 grādos.

Kad pamatne izcepusies, liek virsū kanēlī un cukurā apceptos ābolus un pārējos augļus. Tad atkārtoti iešauj cepeškrāsnī cepties 260 grādos, līdz maliņas kļūst brūnas.

Picu dekorē ar svaigu zemeņu, karambolas un fizāļu gabaliņiem. Pārlej karameļu mērci, pārkaisa pūdercukuru. Akcentam uzliek piparmētras lapiņu.

Savukārt svētku noskaņu rada picai pārkaisītas sadrupinātas piparkūkas.

Sāļā plātsmaize

Vajadzēs: 500 g miltu, 200 g mīksta sviesta, 200 g skābā krējuma, pustējkarote sāls, 1 ēd.k. degvīna, 400–500 g dažādu krāsu un lieluma tomāti, 200 g krēmsiera, kārbiņa mini mocarellas, zaļumu saišķītis (baziliks, pētersīļi…), sāls, pipari, Vidusjūras garšaugu maisījums.

Visas mīklas sastāvdaļas liek kopā, samīca vidēji stingrā mīklā. Izrullētu ieklāj ar taukvielu iesmērētā vai ar cepampapīru izklātā cepampannā, pārziež krēmsieru, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem, pārliek ar lielākām un mazākām krāsainu tomātu šķēlēm un mazo tomātiņu pusītēm.

Iestarpina mini mocarellas bumbiņas vai gabaliņos sadalītu mocarellas bumbu. Pārkaisa sāli, piparus un garšaugu maisījumu.

Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 25–30 minūtes. Izceptu var papildināt ar svaigiem zaļumiem.

Karstmaizes

Karstā uzkoda

Graudu karstmaizes pagatavošanai žāvētu gaļu, sīpolus un tomātus sagriež smalkos gabaliņos.

Liek bļodā vai dziļā šķīvī, pievieno pesto mērci (tās vietā var likt majonēzi vai tomātu mērci). Pieber naža galu svaigi maltu piparu, visu samaisa.

Gaļas masu liek uz maizītēm, pārkaisa ar rīvētu sieru. Šķēles kārto cepešpannā, cep 8–10 minūtes.

Kārtainā uzkoda

Tostermaizi vai citas šķirnes baltmaizi apziež ar pesto mērci (itin labi der arī veikalā pirkta, kas var būt sāļāka, stiprāka, nekā mājās gatavota), uzliek mocarellas šķēli, virs tās – tomāta šķēli, bet virspusē – paprikas strēmeles.

Kārtojumu viegli apziež ar pesto.

Foto: Agrita Maniņa

No senām pavārgrāmatām

Viltotie balodīši

No kotlešu masas izveido nelielus ovālus kukulīšus, iesprauž katrā trīs četrus garenās strēmelītēs sagrieztus speķa gabaliņus, liek uz pannas un cep kā viltoto zaķi.

Ābolu un burkānu kotletes

Nepieciešams: 100 g ābolu, 100 g burkānu, 1/3 olas, 15 g mannas, 5 g cukura.

Pagatavošana: notīrītus burkānus sarīvē uz rīves un sautē gandrīz mīkstus. Tad pievieno nomizotus sarīvētus ābolus, cukuru un mannu, visu kopā sautē vēl 5 minūtes.

Masu nedaudz atdzesē, pievieno olas dzeltenumu un saputotu baltumu. Liek ar karoti uz sakarsētas pannas un cep. Pasniedz ar skābu krējumu.

Ar sieru pildīti kabači

Nepieciešams: 200 g kabaču, 30 g siera, ½ olas, 20 g sviesta, 3 g miltu, 50 ml buljona vai ūdens, 10 g skāba krējuma.

Pagatavošana: nomizotus kabačus sagriež apmēram 3 cm biezās šķēlēs. Izņem sēklotni, apvāra sāls ūdenī pusmīkstus.

Sieru un cieti vārītu olu sarīvē uz rupjas dārzeņu rīves un samaisa ar kausētu sviestu. Iegūto masu sapilda kabačos.

Tos saliek veidnē vai uz cepešpannas, pārlej ar mērci, kas pagatavota no sviesta, miltiem, buljona vai ūdens un skāba krējuma. Cep cepeškrāsnī, līdz kabači gatavi.

Sēnes tomātos

Nepieciešams: 800 g sēņu, 400 g tomātu, 50 g sviesta, 50 g skāba krējuma, 1 sīpols, 1 ēdamkarote kviešu miltu, sāls pēc garšas.

Pagatavošana: sviestā apcep ripiņās sagrieztus sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi, tad pievieno iztīrītas, noskalotas un plānās ripiņās sagrieztas sēnes, ko pārkaisa ar miltiem.

Kad sēnes pusmīkstas, pievieno šķēlītēs sagrieztus tomātus un sāli.

Aizvākotā katlā sautē, kamēr sēnes pilnīgi mīkstas un tomāti izjukuši, tad pievieno skābu krējumu un uzkarsē. Pasniedz pie kartupeļiem.

Garšas atmiņa

Pēteris Kalks – Liepājas Sētās Trīsvienības katedrāles dekāns:

– Skolnieka gados man bija daudz mīļu ēdienu, jo mamma gatavoja ļoti labi, viņa bija mācījusies Kaucmindes mājsaimniecības skolā.

Vismīļākais no saldajiem ēdieniem bija buberts ar dzērveņu mērci. To gatavoja vairāk svētdienās un svētkos, jubilejās. Cepa kliņģerus, regulāri plātsmaizes – bija biezpienmaize un ar rabarberiem, arī ar drumstalām.

Tā kā esmu kurzemnieks, bērnībā ēdu skābputru, un dīvainā kārtā man tā ļoti garšoja. Tā bija ar divu veidu kunkuļiem – vieni biezpiena, otri – rūgušpiena, tādi glumi. Man garšoja gan saldais veids, kad tikko izvārīta, gan vēlāk, kad bija ieskābusi.

Ēdu dažādus vienkāršus ēdienus, piemēram, vārītas cūku pupas. Es vēl tagad cenšos pie tām kādreiz tikt, ja sanāk laiks.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz