Pirmdiena, 17. janvāris Tenis, Dravis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Receptes: citāds kartupelis – batāte

Batāte no tīteņu dzimtas jeb saldie kartupeļi, kā tos ierasts saukt, nu jau vairs nav retums veikalos. Dažkārt gan šie iegarenie rozā bumbuļi skumst nevajadzīgi, jo daudzas saimnieces nezina, ko ar tādu svešzemju brīnumu iesākt, tomēr saknenis ir gana interesants un daudzveidīgi izmantojams.

Receptes: citāds kartupelis – batāte
Foto: pexels.com
27.11.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Batātes, kas ir tīteņu dzimtas augs, dabiskās izplatības zona ir Centrālā un Dienvidamerika, taču to iemanījušies audzēt daudzviet citur pasaulē. Augam patīk siltums, mitrums, tropi un subtropi. Kura valsts izaudzē lielāko daļu šo dārzeņu? Protams, Ķīna. Tikai pēc tās seko Nigērija, Indija, Indonēzija, Vjetnama u.c. Nu jau oranžā mīkstuma dārzeni audzē arī Anglijā, Itālijā, Nīderlandē, Spānijā, Austrijā, Izraēlā, Ēģiptē un Ukrainā.

Entuziasti eksotisko un siltumu pat ļoti mīlošo augu mēģinājuši izaudzēt arī Latvijā. Ne vienam vien tas izdevies, taču audzēšanas izmaksas sanāk daudz augstākas nekā kartupeļiem. Miza bumbuļiem plāna, maiga, un to viegli traumēt, mehāniski sabojāt.

Ēdamā daļa ir bumbuļi jeb saknes, kas izaug zemē un pēc skata atgādina lielus, garenus kartupeļus. Taču šie augi pēc botānikas likumiem ir pilnīgi atšķirīgi, un batāte nav kartupelis. Batāte jāuzskata par attālu radinieci tīruma tītenim, bet tuvu ar dekoratīvo augu ipomeju.

Iesauka ”saldais kartupelis” gan ir pielipusi uz palikšanu… Ja mums tik labi pazīstamos kartupeļus (no nakteņu dzimtas) var uzskatīt par salīdzinoši lētu masu produktu, tad batātes ir daudz dārgākas un tieši tāpēc ekskluzīvs produkts.

Siltumu mīlošo bumbuļu uzvaras gājiens Eiropā sākās, pateicoties dažu iecienītu šefpavāru televīzijas šoviem, kuros rādīja, kā pagatavot batātes, un, protams, slavēja, cik tās garšīgas.

Batātes bumbuļi parasti ir iegarenas formas, ar gludu mizu, kuras krāsa atkarībā no šķirnes variē starp dzeltenu, oranžu, sarkanu, brūnu, violetu un bēšu. Mīkstums mēdz būt balts, sarkans, rozā, violets, dzeltens vai oranžs. Interesanti, ka šķirnes ar baltu vai gaiši dzeltenu bumbuļu mīkstumu nav tik saldas un sulīgas kā ar sarkanu, rozā vai oranžu.

Kas izpētīts par tīteņu saknēm? Viena bumbuļa svars var būt no 500 gramiem līdz pat pusotram kilogramam. Nopērc vienu lielu un pabaro visu ģimeni! No kā tas sastāv? Daudz cietes, komplekso ogļhidrātu, pārtikas šķiedrvielu, beta karotīna, vidēji daudz dažādu minerālvielu, ieskaitot mangānu. Ir B3 un B6 vitamīni. Ja ilgstoši nekarsē, labi saglabājas C vitamīns. Vērtīga sastāvdaļa – A vitamīns.

RECEPTES

Saldo kartupeļu un ķirbja zupa

Vajadzēs 800 g notīrīta sviesta ķirbja, 400 g saldo kartupeļu jeb batāšu, 1 lielu sīpolu, 60 g sviesta, apmēram 2 l dārzeņu buljona, sāli.

Ķirbi pārgriež uz pusēm, attīra no sēklām. Cepšanas pannā ieklāj cepampapīru un iztīrīto ķirbi ar mīkstumu uz leju liek uz plāts. Uzsilda cepeškrāsni, 200 grādos cep 15 minūtes. Izņem, padzesē un nogriež mizu.

Katlā izkausētā sviestā apcep sagriezto sīpolu. Nomizotas batātes sagriež kubiņos, liek katlā un, 5 minūtes apmaisot, cep kopā ar sīpolu. Padzisušo ķirbi sagriež gabalos un liek katlā. Pielej buljonu un vāra, kamēr dārzeņi mīksti. Pieliek sāli, samaisa, atdzesē. Sablenderē viendabīgā masā. Pasniedz karstu.

Var ēst ar maizes grauzdiņiem, var pārkaisīt apgrauzdētas saulespuķu sēklas.

Batāšu pankūkas

Ņemiet 600 g nomizotu batāšu, 2 olas, 1 glāzi miltu, cepamo pulveri, no vidēja izmēra citrona norīvētu miziņu, 2 ēdamkarotes citrona sulas, 1 glāzi kefīra, mazliet sāls.

Batātes nomazgā un izvāra ar visu mizu. Tad nomizo un ar dakšiņu samīca. Piesit olas, pieber miltus, cepamo pulveri, sāli, citrona miziņu, sulu. Sajauc, pielej kefīru. Maisa. Mīkla sanāk pabieza. Liek pannā sakarsētā eļļā, cep pankūciņas. Dekorē, pārkaisot nedaudz pūdercukura. Garšīgas kā ar ievārījumu, tā medu.

Uzkoda ar tunci

Būs nepieciešamas 4 nelielas batātes, krēmsiers un tunča konservs savā sulā, mazliet rīvēta cietā siera.

Nemizotas batātes nomazgā, pārgriež gareniski un 25 minūtes cep cepeškrāsnī. Kad padzisušas, ar karoti izgrebj kartupeļa mīkstumu, atstājot to nedaudz pie mizas. Mīkstumu liek bļodā un kopā ar krēmsieru un tunci ar dakšiņu sastampā viendabīgā masā. To pilda atpakaļ kartupeļa laiviņā, pārkaisa ar sieru un pasniedz.

Karijs no batātēm un lēcām

Vajadzēs 2 ēdk. olīveļļas, 1 sarkano sīpolu, 1 tējk. ķimenes, 1 tējk. sinepju graudu, 1 ēdk. karija, 100 g lēcu, 2 vidējas batātes, 500 ml dārzeņu buljona, 400 g kapātu tomātu savā sulā, 400 g konservētu turku zirņu. Zaļumi pārkaisīšanai.

Smalki sakapā sīpolu. Notīra, sagriež kubiņos saldos kartupeļus. Notecina turku zirņus, noliek malā. Sakarsē dziļu pannu vai katliņu ar eļļu un sutina tajā sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno kariju, ķimenes un sinepes, vienu minūti karsē. Tad iemaisa lēcas, saldo kartupeļu gabaliņus, pielej dārzeņu buljonu un tomātus.

Strauji uzvāra, nogriež minimālu karstumu un ļauj sautēties 15–20 minūtes, līdz lēcas un kartupeļi mīksti. Tad pieber turku zirņus un vēlreiz uzkarsē. Pārkaisa ar zaļumiem.

PIEREDZE

Elīna Vaivare, jaunā māmiņa:

Biju lasījusi, ka batātes ir ļoti garšīgas pēc termiskas apstrādes. Kad veikalā tās redzēju, pirkt atturēja cena. Salīdzināju ar jau zināmajiem kartupeļiem un tāpēc šķita dārgi.

Kad draudzene batāti nopirka pirmā un cepeškrāsnī uzcepa, vajadzēja labu laiku, lai noklausītos viņas sajūsmas stāstu līdz galam. Tad arī es uzdrošinājos iegādāties savu pirmo batāti un meklēju receptes internetā.

Ļoti viegli un ātri pagatavot cepeškrāsnī. Nomizoju, sagriezu plānās šķēlītēs un saliku pannā uz cepampapīra. Apsmidzināju ar olīveļļu un pārkaisīju Vidusjūras garšvielu, vēl pāri mazliet smalkā sāls. Liku sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos, cepu 25 minūtes.

Vīrs bija sajūsmā un apēda gandrīz visu. Tagad šad un tad brīvdienās sevi palutinām ar mājās ceptiem batāšu čipsiem! Esmu izmēģinājusi dažādas garšvielas, un ļoti labi piestāv ķiploku sāls.

Saldos kartupeļus var griezt uz cept gan šķēlītēs, gan arī salmiņos kā frī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz