Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Dārgais un izsmalcinātais safrāns

Šī garšviela atrodama tikai labāko veikalu garšvielu plauktos, jo, palūkojoties uz norādīto cenu par kilogramu, acis plaši ieplešas – vairāk nekā viens tūkstotis eiro! Protams, neviens safrānu kilogramos nepērk, vien dažus gramus, un tad arī tikai tā cienītāji.  

Receptes: Dārgais un izsmalcinātais safrāns
Foto: Ilustratīvs
05.11.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Tā kā audzēšana un novākšana (tikai ar rokām) ir sarežģīta, safrāns ir pasaulē dārgākā garšviela, ko iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām. Šo iemeslu dēļ mēdz krāpties, mēģinot pārdot neīstu garšvielu.

Īsts safrāns būs nopērkams kā krokusa ziedu drīksnas, nevis pulveris. Tie, kas piedāvā garšvielu, kas samalta pulverī, visticamāk, mēģina iemānīt kaut ko citu, piemēram, kurkumu.

Jā, safrāns joprojām ir viena no visbiežāk viltotajām garšvielām.

Kā atpazīt īsto? Pirmkārt, iepakojumā ir žāvētas ziedu drīksnas, stingras un nesalauztas. Otrkārt, tām raksturīga koši oranžsarkana krāsa. Treškārt, nedrīkst būt putekšņu piejaukuma. Ja ir, tad tā nebūs īsta manta, bet viltota.

Francijā dārgā garšviela iecienīta kā ēdienu krāsviela, mazāk kā garšas un aromāta avots. Populāra ir safrāna izmantošana saldajos ēdienos, piemēram, bumbiera vai ābola pusītes iekrāsošana safrāna, cukura un baltvīna marinādē.

Ar safrānu ļoti jāuzmanās, jo, to pievienojot par daudz, ēdiena garšu var ātri sabojāt.

Safrānu lieto ne tikai saldajos ēdienos, bet arī pie dažādiem jūras produktiem, zivīm un zupās. Par diezgan ekskluzīvu var nosaukt citrusaugļu ievārījumu, piemēram, no mandarīniem, kad uz puslitru ievārījuma pieliktas septiņas safrāna drīksnas.

Tīmekļa vietnē piegalda.lv ēdienu recepšu autore Linda Vilamsone-Virbule iesaka risoto ar safrānu, kas būs īsteni ziemīgs ēdiens un lieliski garšos pat tad, ja netiks pievienota gaļa. Apelsīns visu papildinās ar svaigumu un saldumu, veidojot saderību ar safrāna īpašo aromātu.

Risoto pagatavošana nav sarežģīta, bet prasa pacietību un dziļu pannu ar biezu dibenu.

Būs vajadzīgas 2 glāzes arborio rīsu, 6–8 safrāna drīksnas, 3 sarkanie apelsīni, 1 l dārzeņu buljona, 1 glāze sausa baltvīna, pustējkarote kurkumas, 2 tējkarotes medus, 500 g tītara filejas, 2 ēdamkarotes garšīgas eļļas, 150 g smalki sarīvēta cietā siera, sāls.

Tītara gaļu sagriež nelielos 1,5 cm gabaliņos un apcep eļļā. Kad gaļa viegli apcepusies, pannā pievieno rīsus. Ļauj tiem pavisam nedaudz un viegli uzsūkt eļļu, paliekot zeltainiem.

Ir ļoti svarīgi to darīt uzmanīgi un uz lēnas liesmas, lai rīsi nepiedegtu.

Kad rīsi paliek viegli zeltaini, tiem pievieno sausu baltvīnu un uz lēnas uguns maisa, kamēr tie uzsūc baltvīna aromātu un šķidrumu. Uzmanīgi maisot, pievieno kurkumu un safrānu.

Kad rīsi uzsūkuši baltvīnu un panna kļūst sausāka, pielej sarkano apelsīnu sulu. Līdzko rīsi uzsūkuši apelsīnu sulu, pa kausiņam lej klāt dārzeņu buljonu. Pieliek arī medu un ļauj tam izkust.

Atkārto, kamēr rīsi uzbrieduši un buljons beidzies. Kopā ar pēdējo dārzeņu buljona kausiņu pievieno un iemaisa smalki sarīvētas apelsīnu miziņas.

Gatavam risoto jābūt krēmīgam, bet rīsi nedrīkst būt izjukuši. Pirms pasniegšanas iemaisa cieto sieru un dekorē ar izfilētām apelsīna šķēlītēm.

RECEPTES

Kārtainās mīklas standziņas

Būs nepieciešamas kārtainās mīklas plāksnes, franču sinepes, tomātu mērce, desa, marinēti gurķi, siers, ola pārsmērēšanai.

Kārtainās mīklas plāksnes mazliet atlaidina, pārgriež uz pusi, nedaudz izrullē. Mazos gabaliņos sagriež desu un gurķus.

Loksnes vispirms pārsmērē ar franču sinepēm, virsū tām tomātu mērci. Tad liek smalki sagrieztu desu, marinētos gurķus un pārber ar rīvētu sieru. Sarullē, liek uz cepšanas papīra un plāts.

Katru pārsmērē ar sakultu olu un cep 180 grādos 10–15 minūtes.

Lepnais kruasāns

Nopērciet vienu sviesta kruasānu, kūpināta laša šķēlītes, krēmsieru, tomātu, dilles, citronpiparus.

Kruasānu pārgriež gareniski uz pusēm, bet tā, lai viena mala turas kopā. Iesmērē vidū krēmsieru, uzkaisa citronpiparus, uzliek sagrieztu tomātu, kūpināta laša šķēlīti, uzber sakapātas dilles.

Karstās olmaizes

Trīs cieti novārītas olas sakapā, liek bļodiņā, pievieno sarīvētu sieru un majonēzi, ja vēlas, pievieno arī izspiestu ķiploku.

Maizes šķēles apsmērē ar sviestu un ar sviestu uz leju kārto uz cepamā papīra. Virsū izlīdzina olu maisījumu.

Cepeškrāsnī uz pannas 180 grādos cep 8–10 minūtes, pārkaisa ar dillēm, lociņiem.

Griķu putra ar banānu

Vajadzēs 1/2 glāzi griķu pārslu, 1/2 glāzi rīsu-mandeļu piena, 1 banānu, 1 sauju saldētu melleņu, sviestu, mandeļu skaidiņas, 1 ēd.k. medus, 1/2 tējk. brūnā cukura.

Katliņā kopā ar griķu pārslām liek vārīties rīsu-mandeļu pienu, vāra 2–3 minūtes. Atstāj zem vāka uzbriest.

Nomizo banānu, sagriež gareniski uz pusēm, apsmērē no abām pusēm ar medu un pārber ar cukuru. Liek uz pannas un karamelizē, līdz tas kļūst brūngans un mīksts.

Putru liek bļodā, virs tās banānu un sviestu. Pārber ar mellenēm un mandeļu skaidiņām.

Biezpiena plācenīši

Būs nepieciešams 180 g biezpiena, 2 olas, 120–150 g miltu, 1 ēd.k. sviesta, 1–2 ēd.k. cukura, eļļa cepšanai, krējums un medus.

Biezpienu un mīkstu sviestu sajauc ar sakultām olām, cukuru un miltiem. Veido plācenīšus un apcep. Pasniedz karstus. Ēd ar medu vai krējumu, vai abiem.

Foto: Ilustratīvs

Maizes sacepums

Ņem balto vai graudu maizi, 1–2 tomātus, sīpolu, 100 g biezpiena, eļļu.

Maizi sagriež kubiņos, tomātus un sīpolus rupjos gabalos. Uzkarsē pannu, uzlej eļļu, visu liek pannā un maisot apcep. Tad pieliek klāt biezpienu, sāli un turpina cept.

Kad biezpiens sāk pielipt pie pannas, ēdiens ir gatavs.

Rudens salāti ar vistu

Vajadzēs 1 kūpinātu vai vārītu vistas fileju, 1 bumbieri, 1 kivi, 5 konservēta ananasa šķēles, 4 ēd.k. olīveļļas, 2 ēd.k. citrona sulas, 2 ēd.k. ananasu konservu sīrupa, sāli, piparus, vīnogas bez kauliņiem.

Nomizotu bumbieri sagriež šķēlēs, liek uz šķīvja. Vistas fileju sagriež šķēlītēs, kā arī mazākos gabalos ananasa ripas. Saliek uz bumbiera. Virsū liek nomizotu, sagrieztu kivi, uzber vīnogas.

Taisa mērci no olīveļļas, citrona sulas, pipariem un ananasu sīrupa. Ja vajag, pieber sāli. Mērci sakuļ un pārlej salātiem. Ēd ar grauzdētu maizi.

Laša salāti

Jāsagādā 1 kārba konservēta laša, mazliet konservētu zirnīšu, 1 ābols, apm. 100 g Ķīnas kāposta vai ledussalāta, siers, 2 ēd.k. citrona sulas, majonēze, malti pipari.

Salātus sasmalcina, nomizo un šķēlēs sagriež ābolu, sarīvē sieru. Bļodiņas vai platas glāzes apakšā liek salātus, uzber zirnīšus, virsū kārto konservētā laša gabaliņus. Uz tā ābola šķēlītes. Virspusē uzber rīvēto sieru.

Majonēzi samaisa ar citrona sulu, pipariem, var pievienot vēl arī sāli vai cukuru garšas pastiprināšanai. Kārtīgi samaisa un uzlej kārtojumam.

MANA BĒRNĪBAS GARŠA

No maizes krāsns

Iveta Gēbele, Junga analītiskās psihoterapijas speciāliste:

– Nāk prātā divas ēdamlietas. Pirmā – glazētie biezpiena sieriņi. Tādi bija nopērkami manā bērnībā. Tikai pēc laba laika parādījās mūsdienās zināmais “Kārums”.

Bērnības biezpiena sieriņu garša tomēr bija citādāka nekā tiem, ko veikalos piedāvā šodien.

Foto: Ilustratīvs

Otrā – vecmāmiņas Veronikas ceptās karašas. Atceros, viņa maizīti un arī karašas cepa lielā maizes krāsnī, un mums, bērniem, vajadzēja salasīt un atnest kļavu lapas. Uz tām lika klaipiņus un šāva iekšā krāsnī.

Karaša bija ne īsti no baltajiem, ne arī no rupjajiem miltiem, bet kaut kas vairāk saldskābmaizītei līdzīgs.

Mēs, bērni, to gardu muti ēdām, klāt piedzerot pienu. Ja bija medus, tad garšoja kā īsta kūka. Kad maizes cepšana bija pabeigta, kāpām augšā uz krāsns sildīties.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz