Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Rudens dārza karalis ķirbis

“Kam pavasarī nagi niezēja daudz iesēt, tas tagad raud,” mana draudzene par sevi pasmaida, skatoties uz izaugušo ķirbju ražu. “Nu, kur lai to visu liek?” Kā – kur? Jāēd! Ķirbis ir viens no galvenajiem sezonas produktiem un var pārtapt ļoti dažādos ēdienos.

Receptes: Rudens dārza karalis ķirbis
Foto: Agrita Maniņa
21.10.2023 06:00

Agrita Maniņa

"Kurzemes Vārds"

Ķirbis ir veselīga, uzturvielām un vitamīniem bagāta oga.

Farmācijas doktore, asociētā profesore Vija Eniņa uzsver, ka ķirbja sastāvā esošās pektīnvielas sekmē holesterola izvadīšanu no organisma, saistot kaitīgās vielas.

Tas īpaši ieteicami veciem cilvēkiem aterosklerozes un paaugstināta asinsspiediena gadījumā.

Tautas medicīnā svaigus ķirbjus (līdz 0,5–1 kg dienā vai vienu sulas glāzi dienā) lieto, lai stimulētu vielmaiņu, palīdzētu prostatīta, nieru, urīnizvadceļu, aknu slimību, artrītu, podagras, vēdera aizcietējumu gadījumā.

Vismaz kāda ķirbja ēdiena pagatavošanas recepte galvā katram, piemēram, marinēti kubiciņi. Arī vecmāmiņu virtuves klade nav bez tās.

Es pati bērnībā esmu ēdusi ķirbja plātsmaizi – rauga mīklai pāri bija salda ķirbju putriņa.

Domāju, ka tante to izgudroja pati, lai nav pārāk daudz ražas jānes aiz kūts; vistām jau tāpat bija, ko knābāt. 

Katrai saimniecei un pavāram droši vien savi paņēmieni, kā ar garšvielām un piedevām papildināt ķirbja neitrālo garšu.

Dažādos avotos publicētās receptēs pamatēdienos tam iesaka pievienot nedaudz muskatrieksta, šķipsniņu karija. Ķirbja saldenumu izceļ kanēlis un krustnagliņas.

Foto: Agrita Maniņa

RECEPTES

Ceptas ķirbju šķēlītes

Vajadzēs ķirbi, 2 ēd.k. garšaugu, čili piparu, 3 ēd.k. augu eļļas vai olīveļļas, sāli un piparus.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Cepešpannu ieziež ar eļļu un liek uz tās aptuveni apelsīna lieluma ķirbja daiviņas. Apslaka ar eļļu, pārkaisa sāli un piparus. Smalki sagrieztu čili piparu sajauc ar zaļumiem un apkaisa ķirbi.

Cep cepeškrāsnī 30 minūtes līdz zeltainam brūnumam. Var būt jācep īsāku laiku, tas atkarīgs no ķirbja šķirnes, līdzīgi kā marinējot, kad vieni ķirbji paliek stingri, bet citi izšķīst. Katrā ziņā jāseko līdzi, kas uz plāts notiek.

Rīsu putra ar ķirbi podiņā

Jāsagādā 200 g rīsu, 200 g ķirbja, 400 ml piena, 30 g rozīņu, 30 g sviesta, 2 g sāls, medus pēc garšas.

Māla podiņā ieber nomazgātus rīsus un vidēja lieluma kubiņos sagrieztus ķirbjus, pārlej ar verdošu pienu. Trauku liek uz cepešpannas, uzliek vāku, šauj cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un sautē 30– 40 minūtes.

Gatavajam ēdienam pievieno medu, pasniedz karstu. Var pievienot dažādas piedevas – riekstus, žāvētus vai svaigus augļus, garšvielas.

Vienkāršs ķirbju pīrāgs

Nepieciešams 400 g ķirbja, 300 g kviešu miltu, 3 olas, 70 ml augu eļļas, 200 g cukura, puse citrona, 1 tējk. kanēļa, šķipsniņa vanilīna, 1 ēd.k. cepamā pulvera.

Sakuļ olas ar cukuru, līdz iegūta gaisīga masa. Tai pievieno cepamo pulveri, kanēli un vanilīnu, pieber izsijātus kviešu miltus, ielej augu eļļu un samaisa.

Ķirbja mīkstumu sarīvē uz smalkas rīves un apslaka ar citrona sulu. Ķirbi iemaisa mīklā, tad mīklu lej formā vai pannā.

Cep sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni stundu. Gatavu pīrāgu pārkaisa ar pūdercukuru.

Ķirbju kēksiņi ar rozīnēm

Vajadzēs 180 g kviešu miltu, 150 g cukura, 5 ēd.k. ķirbju biezeņa, 5 ēd.k. skāba krējuma, 1 tējk. cepamā pulvera, 2 olas, šķipsniņa vanilīna, 50 g sviesta, 1 ēd.k. saulespuķu eļļas, 100 g rozīņu.

Bļodā sakuļ olas ar cukuru un vaniļu, pievieno saldo krējumu un mīkstu sviestu, samaisa līdz gludai masai. Tad pieliek ķirbju biezeni un iepriekš nomazgātas sausas rozīnes.

Bļodā iesijā kviešu miltus ar cepamo pulveri, pielej eļļu un samaisa mīklu. Tās konsistencei jābūt kā biezam skābajam krējumam.

Pilda kēksu formiņās, cep 180 grādos 20–25 minūtes, līdz zeltainam brūnumam. Atdzesētiem kēksiņiem var pārbirdināt pūdercukuru.

Kad brokastis vajag ātri

Darbdienu ritms bieži vien neļauj no rīta baudīt lēnu maltīti, kuras pagatavošana prasītu laiku, tāpēc izvēlamies ātrās uzkodas.

Pošoties uz darbu, paši ātri ko iemetam mutē, bet bērniem noliekam ēst saldos, glazētos sieriņus vai saldinātas pārslas, bet pirmsskolas skolotājas stāsta, ka rītos bērnudārzālabi redzams, kuri bērni mājās vai pa ceļam uz dārziņu jau saņēmuši lielu cukura lādiņu.

Iespējams, automašīnā našķojušies ar konfektēm vai cepumiem, kas tur nolikti pa rokai. Tāpēc kulinārijas vietnēs internetā atradām dažas idejas vienkāršām brokastu receptēm.

RECEPTES

Sātīgais grauzdiņš

Avokado sagriež paplānās šķēlēs vai strēmelēs un liek uz jebkuras maizes. Vēl pa virsu – sieru, tad šķēles cep cepeškrāsnī tik ilgi, līdz siers ir nedaudz pakusis.

Pāri var likt ceptu olu, padarot grauzdiņa šķēli kārtainu un biezu. Visbeidzot pārkaisa iecienītas garšvielas.

Avokado smūtijs

Iemet blenderī pusi avokado, ielej pusglāzi piena, tikpat daudz jogurta, pievieno banānu, vaniļu un dažas spinātu lapiņas. Visu sablendē. Smūtiju var dzert uzreiz, kā arī ieliet pudelē un paņemt līdzi.

Banāni un ogas ar jogurtu

Vienu banānu pārgriež gareniski uz pusēm. Ieliek to padziļinātā iegarenā traukā, lai starp pusēm būtu pietiekami daudz vietas.

Vidū liek 3–4 ēdamkarotes jebkura jogurta, pārkaisa ar pāris ēdamkarotēm granolas un sauju ogu vai augļu gabaliņiem. Visu pārlej ar medu pēc garšas.

Fiksā omlete ar siera garoziņu

Sakuļ 2 olas ar pāris ēdamkarotēm piena, sāli, pipariem un garšvielām. Sieru (50–80 gramus) sarīvē uz smalkās rīves un iekaisa aukstā pannā. To liek uz vidējas uguns un gaida, līdz siers izkusis un sāk vārīties.

Virsū lej olu maisījumu, uzliek vāku un cep 2–3 minūtes. Omletes augšdaļai jābūt sausai. Pirms pasniegšanas pārloka to uz pusēm.

PADOMI

Kulināras viltības

Cilvēku par prasmīgu pavāru nepadara labs virtuves aprīkojums un ierīces. Daudz dod prakse, un nozīmīgi arī zināt knifus.

Apkopoju pašas pieredzi, padomus no draugiem un kolēģiem, arī ieteikumus internetā, kā var izdarīt labāk, ātrāk, iztērējot mazāk enerģijas.

– Ja nepieciešams, lai no ledusskapja izņemts sviesta gabals ātri kļūst mīksts, uz minūti ielej glāzē verdošu ūdeni, tad to izlej, bet glāzi pārliek sviesta gabalam kā kupolu un brīdi patur.

– Ja, zivi grilējot, zem tās paliek citrona daiviņas, tad ne tikai nepiedeg zivs, bet arī uzlabojas tās garša.

– Lai viegli nomizotu cieti vārītu olu, pirms vārīšanas to strupajā galā ar adatu caurdur.

– Lai banāni saglabātos ilgāk svaigi un nekļūtu melni, jānogriež to kātiņi.

– Atlaidiniet pārtiku ledusskapja nodalījumā! Ledusskapis uzsūks no saldētās pārtikas izdalīto aukstumu, un ietaupīsies enerģija.

– Pārāk daudz ēdiena ielikšana pannā ir viena no biežākajām ēdiena gatavošanas kļūdām. Lai apceptos vienmērīgi, nepieciešamas atstarpes.

– Lai nebūtu jāraud, griežot sīpolu, pirms tā sasmalcināšanas ievietojiet to saldētavā uz 15–20 minūtēm! Vēl viens ieteikums ir sīpolu iemērkt siltā, nedaudz sālītā ūdenī. Vecmāmiņas ieteikums – mizot pie atvērtas plīts, kad tā kuras; asumu velk iekšā.

– Cepot mājās maizi, formu ieteicams pārklāt ar cepampapīru – tā garoza neapdeg.

– Smalks piegājiens ar saldēdienu pārsteigt ciemiņus ir, kuļot saldo krējumu, nedaudz cukura piebērt īsi, pirms putukrējums gatavs. Graudiņi paliks veseli un mutē būs jūtami. Tos var noturēt par saberztu karameli.

BĒRNĪBAS GARŠA

Rollbiskvīts ar brūkleņu zapti

Edīte Lasmane, Rokaižu pansionāta vadītāja:

– Bērnību esmu pavadījusi Vidzemē, daudz biju kopā ar savu vecomāti un atceros viņas gatavotus ēdienus.

Par plānu zupu viņa sauca pienā vārītu mannu, kam pielika klāt cukuru un gabaliņos sagrieztus ķirbjus. Tāda piena zupa ar ķirbjiem man ļoti garšoja.

Vēl – mīksta, balta putra, ko vārīja no miltiem, un tai klāt ēda svaigu saceptu cūkas gaļu.

Stāv prātā arī mammas rollbiskvīts, to viņa cepa lielu. Tur jau recepte pavisam vienkārša – olas klapēja, dzeltenumu ar baltumu kopā, ūdens peldē mazliet uzsildīja.

Mums pašiem mājās bija vistas, tā ka olas – dzeltenas, rulete sanāca pasakaini garšīga. To pildīja ar zapti, visvairāk – brūkleņu.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz