Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Divas ziemas maltīšu versijas

Kurš teicis, ka svētkus nevar svinēt kaut katras brīvdienas? Ja par svētkiem uzskata brīžus, kad radi un draugi sanāk kopā pie viena galda, jo īpaši. Ko likt viesiem vai mājiniekiem galdā, parasti ir lielākās rūpes.

Receptes: Divas ziemas maltīšu versijas
Ilustratīvs (Foto: Becca Tapert on Unsplash)
21.01.2024 06:30

"Kurzemes Vārds"

Šoreiz uztura speciālistes Jevgēnijas Jansones versija ar trim ēdieniem dažādām gaumēm no produktiem, kas pirkti “Elvi” veikalā, un šefpavāra Raimonda Zommera piedāvājums ar ekonomiskām maltītēm no veikala “Maxima” produktiem.

Abi piedāvā trīs kārtu maltītes, kur izmantoti vietējie produkti, kas papildināti ar mūsdienās aktuālām garšām.

Ēdieni ir ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet tādi, kas garšos cilvēkiem ar dažādām gaumēm.

Receptes

Kraukšķīgie Briseles kāposti ar bekonu

Vajadzēs 500 g Briseles kāpostu, 3 ēd.k. olīveļļas, 1/2 tējk. sāls, 3 izspiestas ķiploka daiviņas, melnos piparus, sulu no 1/2 citrona, 1 ēd.k. itāļu garšvielu vai 1 tējk. kaltēta timiāna, oregano un bazilika, 80 g rīvēta parmezāna tipa siera, 200 g smalki sagriezta bekona šķēlītēs. Pasniegšanai grieķu jogurts un granātābola sēklas.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Briseles kāpostus nomazgā, nosusini un pārgriez katru uz pusēm.

Lielā bļodā sajauc olīveļļu, citrona sulu, ķiplokus, garšvielas un samaisi ar Briseles kāpostiem tā, lai maisījums vienmērīgā kārtā pārklāj Briseles kāpostus no visām pusēm. Pieber sieru un atkal apmaisi.

Izklāj cepamo paplāti ar cepamo papīru un vienā kārtā izlīdzini Briseles kāpostus. Liec kāpostus cepties 20–25 minūtes, lai tiem veidojas kraukšķīga garoziņa.

Kamēr kāposti cepas, apcep bekonu – uz sausas pannas (vidējas uguns) apcep bekona gabaliņus, līdz tie zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Pasniedz, rotājot ar bekona kraukšķiem, grieķu jogurtu un granātābolu sēklām.

Foto: Ilustratīvs

Vegāniskais “cepetis”

Jāsagādā 100 g šķēlītēs sagrieztu sēņu, 1 smalki sagriezts sarkanais sīpols, 1 neliels, šķēlītēs sagriezts puravs, 3 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas, 2 sarīvēti burkāni, 150 g vārītu zaļo vai melno lēcu, 4 ēd.k. Indijas riekstu vai mandeļu sviesta.

Tāpat 300 g dažādu riekstu: mandeles, lazdu riekstus, Indijas riekstus, valriekstus, pistācijas, 70 g nelielos gabaliņos sagrieztu žāvētu plūmju, 100 g nelielos gabaliņos sagrieztas rupjmaizes, 100 g dārzeņu buljona, 1 ēd.k. smalki sakapātu rozmarīna zariņu, 1/2 tējk. kaltēta timiāna, miziņa no 1/2 citrona, 1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta, sāls un melnie pipari pēc garšas.

Olīveļļā apcep sīpolus ar burkāniem. Pievieno sēnes, puravus, ķiplokus un maisot apcep, līdz dārzeņi ir mīksti. Pievieno riekstu sviestu, rozmarīnu, buljonu, timiānu, citrona miziņas un muskatriekstu.

Maisījumu pārliec lielā traukā un atdzesē. Pievieno riekstus, lēcas, rupjmaizi un žāvētas plūmes un visu mīci ar roku, lai sanāk viendabīgs, nedaudz lipīgs maisījums.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko cepamo formu un liec maisījumu tajā. Nedaudz sapresē, noklāj ar foliju un cep 30 minūtes.

Noņem foliju un cep vēl 20 minūtes, kamēr virsma nedaudz apbrūnē. Izņem no cepeškrāsns un nedaudz atdzesē, tad izņem no formas. Pasniedz siltu.

Foto: Publicitātes

Deserts “Melnais mežs”

Būs nepieciešami 300 g šokolādes biskvīta (vai mīkstu šokolādes cepumu), 300 g saldētu ķiršu, 50 g cukura, 100 ml portvīna, marsalas vai cita stiprināta vīna, 2 tējk. kartupeļu vai kukurūzas cietes.

Krēmam vajadzēs 500 g rikotas siera, 200 g grieķu jogurta, 2 ēd.k. medus, paciņa vaniļas cukura, 2 ēd.k. portvīna, marsalas vai cita stiprināta vīna, rīvēta miziņa no 1 mandarīna, 50 g sakapātas vai sarīvētas melnās šokolādes.

Pagatavo ķiršu mērci – uzvāri ķiršus kopā ar cukuru, pielej klāt vīnu un nedaudz pavāri. Sajauc cieti ar 2 ēd.k. auksta ūdens un pievieno ķiršu masai. Maisot karsē 10–15 sekundes, tad noņem no uguns un atdzesē.

Pagatavo krēmu – saputo rikotas sieru ar medu un vaniļas cukuru. Pievieno jogurtu, mandarīna miziņas un vīnu, samaisi.

Kārto desertu trauciņos: vispirms liec ķiršu mērci, tai virsū – biskvītu vai cepumus un visam pāri pārklāj krēma kārtu. Atstāj desertu ledusskapī uz 4–5 stundām (vai nakti). Pirms pasniegšanas rotā ar šokolādi.

Foto: Ilustratīvs

Sviesta ķirbis ar kvinojas un fetas siera salātiem

Lai pagatavotu, vajadzēs 1 sviesta ķirbi, 30 g sīpola, 5 g ķiploka, 150 g kvinojas, 100 g fetas siera, 100 g dzērveņu, 10 g svaiga bazilika, 20 ml olīveļļas, 2 g kanēļa, sāls, piparus pēc garšas.

Ķirbi nomazgā, sagriez aptuveni 1 cm platās šķēlēs un novieto uz cepampannas. Ķirbja šķēlītes apsmērē ar olīveļļu, pārkaisi ar sāli, pipariem un liec cepties cepeškrāsnī 200 grādos uz 10–15 minūtēm.

Pagatavo kvinoju pēc iepakojuma norādījumiem. Uzkarsē pannā eļļu, pievieno smalkos kubiņos sagrieztu sīpolu un apcep uz pannas, tad pievieno klāt rīvētu ķiploku. Apceptos sīpolus un ķiplokus iemaisi pagatavotajā kvinojā, pieliec klāt dzērvenes un kanēli.

Sagatavotos kvinojas salātus kārto uz cepeškrāsnī ceptajām ķirbja šķēlēm un pa virsu liec sagrieztu fetas sieru. Liec cepeškrāsnī cepties 200 grādos vēl uz 5 minūtēm.

Pirms pasniegšanas pārkaisi ar svaigi kapātu baziliku.

Foto: Ilustratīvs

Cepetis ar ceptiem ziedkāpostiem

Būs nepieciešams 1 kg cūkgaļas cepeša sinepju un medus marinādē (var pirkt jau marinētu), 1 ziedkāposts – vēlams, paliela izmēra, 20 g citrona sulas, 100 g rīvēta cietā siera, paprikas pulvera, 100 ml rapšu eļļas, sāls.

Cepeti ar visu cepammaisu liec iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 185 grādos uz 1,5 stundu. Seko līdzi pagatavošanas norādēm uz produkta iepakojuma.

Pēc 1,5 stundas atgriez vaļā cepammaisa augšu un liec atpakaļ cepties, lai veidojas kraukšķīga garoziņa.

Paralēli nomazgā ziedkāpostu un sagriez steikos (apmēram 1,5–2 cm platās šķēlēs). Kārto ziedkāposta šķēles uz cepampapīra un pārsmērē ar citrona un eļļas maisījumu, apber ar garšvielām un liec cepties uz 15 minūtēm.

Izņem ziedkāposta šķēles no cepeškrāsns, vēlreiz apsmērē ar eļļu un turpini cept vēl 15–20 minūtes, kamēr ziedkāposts ieguvis skaistu, zeltainu nokrāsu un ir mīksts.

Kad ziedkāposts ir gatavs, uzber cieto sieru un virsū liec sulīgu cepeša šķēli.

Foto: Ilustratīvs

Deserts “Māršmelovu fudge”

Jāņem 250 g cukura, 170 g iebiezinātā piena, 40 g sviesta, 240 g piena šokolādes, 120 g valriekstu, 100 g mini māršmelovu, mazliet sāls.

Aptuveni 8×8 cm lielā traukā ieklāj cepamo papīru. Katliņā liec cukuru, iebiezināto pienu, sviestu, sāli un piena šokolādi, uz vidējas uguns uzvāri. Nepārtraukti maisot, vāri apmēram 5 minūtes.

Pēc tam katliņu vairs nekarsē – pievieno valriekstus un ātri iemaisi māršmelovus. Gatavo deserta masu lej iepriekš sagatavotajā traukā un vienmērīgi izlīdzini.

Trauku liec ledusskapī uz vismaz 2 stundām. Pirms pasniegšanas desertu sagriez vēlamajā formā.

Interesanti

10 populārākās receptes

Virtuālās pavārgrāmatas “Tasty.lv” veidotāji apkopojuši 2023. gada pašas iecienītākās receptes, lai noskaidrotu 10 populārākās pēc lasītāju domām. Tās visas ir vienkāršas un ātri pagatavojamas. 

1. Slinkā “Napoleona kūka”.
2. No kefīra mīklas gatavots ātrais rabarberu rausis.
3. Slinkie kāpostu tīteņi.
4. Cepeškrāsnī ceptas cūkgaļas ribiņas ar dārzeņiem.
5. Drumstalu kūka ar rabarberu krēmu un zemenēm.
6. Šampinjonu un vistas mērce ar kausēto sieru.
7. Kartupeļu omlete spāņu gaumē.
8. Vistas gaļas sacepums ar kartupeļiem un siera cepurīti.
9. Ātrā rabarberu kūciņa.
10. Pupiņu salāti ar vistas fileju un grauzdiņiem.

Lūk, recepte kartupeļu omletei spāņu gaumē. Nomizo 350 gramus kartupeļu un gareniski sagriež ceturtdaļās (daivās). Tad sagriež smalkāk, aptuveni 0,5 cm biezās šķēlītēs.

Pannā uzkarsē mazliet olīveļļas, pieber sagrieztos kartupeļus un apcep, līdz tie ir mīksti, bet ne kraukšķīgi. Apceptos kartupeļus pārber citā traukā.

Apmēram 125 gramus sīpolu sagriež, uz pannas apcep mīkstus un caurspīdīgus. 

Lielā bļodā sakuļ 3 lielas olas ar sāli. Pievieno apceptos kartupeļus un sīpolus un visu rūpīgi samaisa, ar dakšiņu saspiežot kartupeļu gabaliņus.

Izmantoto pannu nomazgā, liek atkal uz plīts karsēties un ietauko ar olīveļļu (pavisam nedaudz).

Kad panna karsta, tajā liek olu un kartupeļu masu. Visu cep uz lēnas uguns. Pēc 5 minūtēm uzliek šķīvi uz pannas un ar tā palīdzību omleti apgriež, lai neizjuktu. Cep vēl 5 minūtes no otras puses.

Pasniedz atdzesētu.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz