Receptes: “Plikiem” cepumiem – nē! Lai top deserts
Visticamāk, ka šobrīd jau ir apēsti itin visi no jaunā gada sagaidīšanas pāri palikušie gardumi… Tajā skaitā arī piparkūkas, kas savu uzvaras gājienu sāka jau pirms Ziemassvētkiem.
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Taču cepumi, ne tikai piparkūkas, ir ļoti pateicīgs materiāls, lai no tiem pagatavotu dažādus desertus kā svētkos, tā ģimenei brīvdienās.
Vieni no labākajiem ir plānie kvadrātveida cepumi, kādus ražo pazīstama zīmola uzņēmums Latvijā. Var nopirkt līdzīgas formas un izmēra, bet tikai citu ražotāju. Jāsameklē izdevīgākais variants.
Izrādās, ka liels saldummīlis ir dziedātājs Intars Busulis. Pēc viņa teiktā, īpaši labi tad, ja virtuvē var darboties kopā ar savējiem:
“Kas gan labāk satuvina un priecē, ja ne kopīga gatavošana! It sevišķi veidojot desertu. Labprāt izvēlos pārbaudītas vērtības, kas nekad nepieviļ.
Piemēram, saldo šokolādes desu, kuru var viegli un ātri pagatavot brīžos, kad gribas sevi un ģimeni palutināt ar pašu gatavotu kārumu.”
Dziedātājs atklāja, ka parasti desertus gatavo sieva, bet ir mēģinājis gatavot arī pats. Par šokolādes desas slepeno sastāvdaļu viņš nosauca cepumus “Selga”.
I. Busulis dalījās ar recepti, kurai kā sastāvdaļa šoreiz pievienots medus. Tāpēc jāsagādā 1 paciņa klasisko “Selga” cepumu, puse paciņas sviesta (apmēram 90–100 g), 10 tējkarotes nesaldināta kakao, 6 tējkarotes medus un 1 ola.
Lai rezultāts interesantāks, masai var pielikt gabaliņos sagrieztu marmelādi, apmēram 100 gramus.
Gatavošana: bļodā dažādos izmēros sadrupina cepumus. Sagriež gabaliņos marmelādi, pieliek sadrupinātajiem cepumiem. Katlā uz mazas liesmas izkausē sviestu. Padzesē, pievieno medu un olu.
Visai masai pievieno nesaldināto kakao. Maisa, kamēr izveidojas viendabīga masa. Pieber sadrupinātos cepumus un marmelādi, atkal samaisa.
Liek uz cepampapīra un veido garenu desas formu, satin un tur ledusskapī 2 stundas, lai sacietē. Izņem, sagriež šķēlēs.
Savukārt jebkurus pāri palikušus cepumus, tajā skaitā arī no auzu pārslām vai no olbaltuma (bezē), var izmantot kā sastāvdaļu dažādiem kārtojumiem.
Cepumus sadrupina un traukos (var glāzēs) liek kārtās, katrai uzliekot putukrējumu, pievienojot ogas, sagrieztus svaigus augļus vai garšīgu ievārījumu. Putukrējuma vietā var izmantot sakultu maskarpones krēmu.
Gardākais veids, kā izmantot cepumus, noteikti ir siera kūkas pagatavošana. Pamatnei der teju jebkuri cepumi, ja vien tie ir pietiekami smalki saberzti (sablendēti) un sajaukti ar izkausētu sviestu.
Receptes
Piparkūku rausis
Vajadzēs: 500 g piparkūku (vai citu cepumu), 1 kārbu (380 g) vārīta iebiezināta piena, 100 g sviesta, skābu ievārījumu.
Piparkūkas sadrupina. Sviestu izkausē, klāt pieliek vārīto iebiezināto pienu, uzvāra. Sviesta un iebiezinātā piena maisījumu pārlej piparkūkām, samaisa.
No maisījuma veido kūku. Ieliek cepamformā ar noņemamām malām, piespiež. Liek vēsumā uz pāris stundām, tad izņem no formas, pārliek ievārījumu.
Ja nu pāri palikusi piparkūku mīkla, to cep riekstiņu formās un piepilda ar vārītu kondensēto pienu.
Cepumu kārtojums
Vajadzēs: 250 g cepumu, 250 ml saldā vai skābā krējuma, 250 g ogu, 150 g cukura, 1 ēdamkaroti vaniļas cukura, sāļās karameles mērci.
Cepumus sadrupina. Putukrējumu saputo ar vaniļas cukuru un ēdamkaroti cukura. Ogas ar pāri palikušo cukuru samaļ blenderī.
Stikla traukā kārtām liek cepumus, ogu masu, sāļo karameli un putukrējumu.
Siera kūka
Vajadzēs: 250 g cepumu, 100 g kausēta sviesta, 500 g krēmsiera, 150 ml skābā krējuma, 3 olas, pūdercukura, 1 tējk. vaniļas ekstrakta.
Cepumus sasmalcina blenderī, pievieno kausēto sviestu. Veidni izklāj ar cepamo papīru un viegli ietauko. Cepumu masu izklāj uz veidnes, izveidojot arī sānu malas.
Ar mikseri sakuļ krēmsieru, krējumu, olas, cukuru un vaniļas ekstraktu. Masu lej veidnē virs cepumu pamatnes.
Cep iepriekš uzsildītā krāsnī 150 grādos 1 stundu, līdz virskārta kļūst cieta. Izņem un atdzesē. Atdzisušu izņem no formas.
Cepumu mājiņas
Vajadzēs: 2 paciņas “Selgas” cepumu, 2 paciņas biezpiena, 200 ml saldā krējuma, 60 g cukura, 1 tējk. vaniļas cukura, marmelādes konfektes, šokolādes tāfelīti.
Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek biezpienu un saputo stingrā, viendabīgā masā. Marmelādes konfektes sagriež gabaliņos, ar karoti iemaisa masā.
Tad sāk veidot cepumu mājiņas. Uz viena cepuma liek karoti biezpiena masas, gar malu otru cepumu un vēl trešo, veidojot trīsstūri.
Ūdens peldē izkausē šokolādi un pārlej mājiņām. Ledusskapī tur 3 stundas, lai labi sastingst un savelkas garšas.
Skudru pūznīši
Vajadzēs: 2 paciņas cepumu ”Selga”, 1 kārbu iebiezinātā piena (apm. 400 g), 1 paku sviesta, dekorēšanai šokolādi.
Katlā maisa vārītu iebiezināto pienu ar sviestu, līdz iegūst vienmērīgu masu. Sadrupina cepumus, tos pievieno iebiezinātā piena masai.
Kārtīgi samaisa un ļauj nedaudz atdzist. Ar pirkstiem veido skudru pūžņu formu, dekorē ar izkausētu šokolādi.
Sāļās uzkodas
Sāļos cepumus lieliski var izmantot, veidojot pirkstiņuzkodas. Uz katra uzliek, piemēram, iepriekš sagatavotus siera salātus (rīvēts siers, majonēze, ķiploks) vai olu masu (saberzti olu dzeltenumi ar majonēzi un sinepēm).
Vēl labi garšo biezpiens. Piemēram, to sajauc ar krējumu, sāli, pipariem un mazos gabaliņos sagrieztu kūpinātu lasi. Tāpat var izmantot pikantu gaļu.
Mārrutku krēmu gatavo no svaigā siera, kam pievieno mārrutkus un sajauc blenderī.
Mana bērnības garša
Tortes un tomāti
Baiba Kļava, Tautas mākslas un kultūras centra direktore:
– Manai mammai vienmēr ļoti labi padevās dažādu ēdienu gatavošana. Garšīgs bija pilnīgi viss! Bet, ja man prasītu par manu negaršu, tad es teiktu – ceptas aknas. Neēst, atstāt uz šķīvja nedrīkstēja. Tad nu bērnībā es aizspiedu degunu un ēdu…
Mamma prata cept fantastiskas mājas tortes un tā saucamos rollbiskvītus. Lai kādi mājās bija svētki, zinājām, ka atkal būs kaut kas garšīgs un skaisti izdekorēts.
Vēl atceros epizodes no bērnības, kad dzīvojām privātmājā. Dārzā auga tomāti. Lai tie labāk nogatavotos, daļu sanesa mājas stiklotajā verandā un salika uz palodzēm. Es paņēmu sāls trauciņu, nogatavojušos tomātu un apēdu to ar gardu muti. Ar vienu nekad nepietika…