Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: ietin lavašā!

Nemaz neatgādina kukulīti. Plāna un plakana kā pankūka, bet maize. Uzskata, ka lavaša dzimtene ir Armēnija, bet to ļoti labi pazīst arī Tuvajos Austrumos un Kaukāzā. Lavaša pielietojums var būt gana plašs, un, ja negribas pirkt veikalā, ieteiksim recepti, kā uzcept pašiem.

Receptes: ietin lavašā!
Foto: pexels.com
19.03.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Neraudzēta kviešu maize

Austrumu tautas to cep speciālā krāsnī – tandirā. Pēc formas apaļu vai iegarenu līdz pat metra garumam. Svarīgākais, kas šo kviešu miltu maizi atšķir no citām, ir tas, ka viens gabals nav smagāks par 250 gramiem un gatavojot mīkla jāizveltnē no 2 līdz 5 milimetru biezumā. Ne biezāka! Gruzijā gan ierasts mīklai pievienot raugu.

Tā kā veikalos lavašs nebūt nav lēts, piedāvājam to pagatavot un mājās izcept pašam.

Ļoti svarīgi ievērot, lai sastāvdaļas būtu precīzi pēc gramiem un mililitriem.

Jāsagādā 350 gramus miltu, 250 mililitri verdoša ūdens, 1 tējkarote sāls, 2 ēdamkarotes eļļas.

Bļodā iesijā miltus un pievieno sāli. Ielej krūzē verdošu ūdeni un to atstāj dzesēties 2 minūtes. Tad karsto ūdeni (ūdens temperatūra – aptuveni 85 grādi) sajauc ar augu eļļu un ielej miltu-sāls maisījumā. Viegli ar karoti sajauc iegūto masu. Kad mīkla sāk velties, turpina mīcīt ar rokām, līdz tā kļūst gluda un viendabīga. Mīklai jāatdziest, un tā nedrīkst lipt pie rokām. Ieliek bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj uz 20 minūtēm. Gatavā mīkla palikusi vēl vijīgāka.

Izņem no bļodas un ar rokām izveido desas formu, ko sagriež 10 vienādos gabalos. Sākas grūtākais, jo

katrs mīklas gabaliņš jāapviļā miltos un tad ar rullīti jāizrullē plānā, plānā, gandrīz caurspīdīgā pankūkā – ne lielāku kā 24 centimetrus diametrā.

Izrullē visus 10 gabaliņus, bet tos nevajag likt citu virs cita, lai nesalīp kopā.

Pirms cepšanas blakus nolieciet šķīvi, kur uzlikt gatavo lavašu, krūzi ar ūdeni, kulinārijas otu un dvieli. Pannai jābūt 26–28 centimetru diametrā, un svarīgākais – eļļu virsū nelej! Pannu uz vidējas liesmas sakarsē sausu. Plāno sagatavi liek pannā un katru pusi apcep (bez eļļas!) 1–2 minūtes.

Gatavo lavašu izņem no pannas, liek uz šķīvja un ātri apsmērē ar ūdeni no abām pusēm. Pārklāj ar dvieli un cep nākamo. Kad izcepts un atdzisis, vislabāk uzglabāt plastmasas maisiņā, kas neļaus ātri sakalst, un varēs viegli sarullēt.

Jebkuri pildījumi, ko izmanto pīrāgiem, ir piemēroti arī lavaša ruļļu pagatavošanai. Piemēram, sautēti kāposti, cepta maltā gaļa ar sīpoliem, aknas ar rīsiem, kartupeļu biezputra ar sēnēm, olas, sīpoli u.c. Var gatavot arī saldos: ar āboliem, bumbieriem, ogām.

Receptes

Ātrais sāļais pīrāgs

Vajadzēs 1 pilngraudu lavašu (120 g), 100 g kūpinātas vistas krūtiņas (var izmantot arī citu liesu gaļu, zivis vai pielikt vairāk dārzeņu un sieru), 200 g 10% siera, 1/2 paprikas, 10 g tomātu, 30 g lociņu, 20 g dilles, 4 olas, 70 g olu baltuma, 100 g dabīga, nesaldināta jogurta, eļļu pannas iesmērēšanai, sāli, piparus, garšvielas pēc izvēles.

Lavaša loksni sarullē un ar asu nazi sagriež smalkās strēmelēs. Sagriež gaļu, tomātus, papriku, lociņus, sarīvē sieru. Olas sakuļ ar olu baltumu un jogurtu. Pieliek garšvielas. Lielākā bļodā ieber lavaša strēmeles un pieber dārzeņus un gaļu. Sajauc.

Sakarsētā pannā ieber bļodas saturu un tam pārlej sakulto olu un jogurta maisījumu. Tad pannai uzliek vāku un uzgriež minimālu liesmu, lai saturs ceptos lēni un saudzīgi. Pēc minūtēm 10 noņem vāku, uz pīrāga uzliek šķīvi un ar tā palīdzību apgriež pannā uz otru pusi. Cep vēl 5–6 minūtes. Atdzesē un pasniedz brokastīs.

Lavaša uzkoda

Ņemiet 1 lavašu, 100–150 g jebkura siera, 2 vidējus gurķus, dilles, 2 olas, 2 ēdamkarotes majonēzes. Svaigos gurķus var arī aizstāt ar tomātiem.

Olas novāra, atdzesē aukstā ūdenī, noloba, sarīvē vai sīki sagriež. Sarīvē sieru. Gurķus nomazgā, nomizo, sarīvē, notecina sulu vai nospiež ar rokām. Dilles noskalo, sīki sagriež, sajauc ar majonēzi un ziež uz lavaša plāksnes. Sieru pārkaisa majonēzes kārtai, pēc tam liek rīvēto olu un tad – gurķus.

Cieši un rūpīgi satin ruletē. Ietin pārtikas plēvē, liek ledusskapī uz 2–3 stundām vai uz nakti. Noņem plēvi, sagriež gabaliņos.

Omlete

Jāsagādā 70 g siera, 2–4 olas, 1 lavašu, 1 ēdamkaroti sviesta, garšvielas, sāli.

Pannā izkausē karoti sviesta, ieklāj lavašu, malām jābūt uz augšu. Virsū uzsit olas, pārkaisa ar sāli un pipariem, pārkaisa ar rīvētu sieru pēc vēlēšanās. Malas aizloka.

Cep uz mazas uguns divas minūtes. Kad parādās garoziņa, ar lāpstiņu apgriež uz otru pusi. Vēlreiz pārkaisa ar sieru, uzliek vāku, cep vēl trīs četras minūtes. Liek uz šķīvja, sagriež gabaliņos un pasniedz ar gurķiem, tomātiem, salātu lapām.

Svētku uzkoda

Vajadzēs 1 armēņu lavašu, 300 g šķiņķa, 250 g kausētā siera, dilles, 1 daiviņu ķiploka, 3 ēd.k. olīveļļas, pētersīļus, svaigus maltos melnos piparus. Lavašam jābūt svaigam, ja būs sauss, rullējot tas saplīsīs.

Bļodiņā ar ķiploku spiedi iespiež ķiploka daiviņu (vai sarīvē uz rīves), pielej nedaudz olīveļļas, pievieno svaigi maltus melnos piparus. Ļauj eļļai 10 minūtes piesātināties ar ķiploka un piparu aromātu.

Smalki sakapā pētersīļus. Lavašu ar kulinārijas otiņu apsmērē ar sagatavoto olīveļļu. Tad plānā kārtā uzsmērē kausēto sieru, pārkaisa ar pētersīļiem. Šķiņķi sagriež plānās šķēlēs un liek virs kausētā siera.

Uzmanīgi, lēnām sarullē stingru rullīti. Pēc tam pārgriež uz pusi un sadala mazākos gabaliņos. Dekorē ar zaļumiem un pasniedz.

Karstā uzkoda

Būs nepieciešams 1 lielais lavašs, 250–300 g jebkuras gaļas delikateses: šķiņķis, karbonāde, vārīta cūkgaļa u.c., 3–4 tomāti, 200 g cietā siera, dilles, pētersīļi, 2–3 ēdamkarotes krējuma, sāls.

Ieslēdz, sāk karsēt cepeškrāsni līdz 200 grādiem, un veidojam pildījumu. Gaļu sagriež kubiņos, sieru sarīvē uz rupjās rīves. Tomātus – plānās šķēlēs. Izklāj lavašu, virsū liek tomātu šķēlītes 3–4 cm no vienas malas. Pārkaisa ar zaļumiem, izlīdzina gaļu un pārber ar sieru.

Viegli satin rullītī un sasprauž ar koka zobu bakstāmajiem. Sagriežam vairākās daļās. Liek cepšanas traukā un pārsmērē krējumu. Cep cepeškrāsnī 15–20 minūtes. Kad rullīši ir apbrūnējuši un siers izkusis, ņem ārā un uz 10 minūtēm cieši pārklāj ar vāku vai foliju, lai tīteņi piesātinās ar sulu un aromātu. Arī atdzisuši tie garšo ļoti labi.

Ar krabju nūjiņām

Vajadzēs 1 plāksni lavaša, 300 g krabju nūjiņu, 4 cieti novārītas olas, 200 g siera, 1 iepakojumu kausētā siera, dilles, puspaciņas majonēzes.

Izklātu lavašu apsmērē ar kausēto sieru. Sakapā krabju nūjiņas, sasmalcina olas un dilles, sarīvē sieru. Uz nosmērētā lavaša bagātīgi ber virsū sagatavotos produktus, pārlej majonēzi, uzkaisa dilles. Gareniski lēnām sarullē. Var ietīt folijā vai pārtikas plēvē, liek ledusskapī, bet var arī pasniegt tūlīt.

Ātrās picas

Lavašu var izmantot kā pamatu ātrajām picām ar dažādiem pildījumiem cepšanai cepeškrāsnī.

Pirms pildījuma uzlikšanas lavašu viegli pārsmērē ar eļļu. Cep 200 grādos apmēram 10 minūtes.

Pildījumam var izmantot cieti žāvētu desu, konservētu kukurūzu, sarkano sīpolu, cietu rīvētu sieru, 1 tomātu, papriku, melnās olīvas, ķiploka daiviņu, timiānu.

Cita variācija ir šampinjoni, cukini, tomāts, gabaliņš brokoļa, šķiņķis, siers, dilles. Var arī ņemt mazsālīta laša fileju, sieru ”Mocarella”, zaļās olīvas, 1 tomātu, spinātu lapiņas, citronpiparus.

Vēl vienam pildījuma variantam izmantojamas garneles, siers, ķirštomāti, paprika, bazilika lapiņas, kečups, karijs, sāls.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz