Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Laba torte sākas ar biskvītu

Namamātes, kas prot izcept biskvītu, vienmēr ir gatavas ar kaut ko garšīgu uzcienāt nejaušus, bet mīļus ciemiņus. Tādēļ tām, kurām šo iemaņu trūkst, nenāks par sliktu patrenēties, lai izceptu pamatu jebkurai tortei.

Receptes: Laba torte sākas ar biskvītu
Foto: Ilustratīvs
04.06.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājniece Solvita Puntule atcerējās, kā bērnībā kopā ar mammu cepusi biskvītu, “jo pirms gadiem trīsdesmit labu torti bija grūti nopirkt”. Katru reizi mamma ar lielu iedvesmu ķērusies pie darba, bet beigās vienmēr zvērējusi, ka nekad, nekad vairs neko tādu nemēģinās.

Solvita: “Ne jau olās vai miltos, vai mammas neprasmē slēpās problēma, bet tajā, ka mums virtuvē bija ar malku kurināma plīts un tajā cepeškrāsns. Lai kā centāmies, biskvīts vienmēr piedega, jo atrast un noturēt vienmērīgu temperatūru malkas plītī bija ļoti grūti. Viss jau bija vienkārši – piedegušās vietas nogrieza nost.

Priecājos, kad man atļāva uz biskvīta kārtām smērēt brūkleņu ievārījumu un dažreiz arī krēmu. Virspuses greznošana gan bija tikai mammas ziņā.”

Šodien S. Puntule biskvītus pati cep, gaidot bērnu dzimšanas dienas un gatavojot 18. novembra torti. Ar cepšanu problēmu nekādu, jo virtuvē stāv moderna elektriskā cepeškrāsns.

Lai biskvīts izdotos, jāievēro vairāki būtiski nosacījumi. Veidnē jāieklāj cepamais papīrs. Gatavojot mīklu, visām sastāvdaļām, izņemot olu baltumus, jābūt istabas temperatūrā un pievienojot noteikti milti ir jāsijā. Tad mazāka iespējamība, ka veidosies kunkuļi.

Savukārt, putojot olu baltumus, jāpieber šķipsna sāls. Ja olu baltumi receptē jāputo atsevišķi no dzeltenumiem, tad jāraugās, lai baltumā neiekļūtu ne piliens dzeltenuma, citādi masu būs ļoti grūti saputot.

Kā zināt, kad baltumu masa ir gatava? Kad saputotais olbaltums pielīp pie trauka malām un noliecot uz sāniem, nelīst ārā.

Ja olbaltumu putos pārāk ilgi, tad biskvīts var sanākt ciets. Klasiskais variants – gatavību pārbaudīt ar kociņu, skaliņu vai garu sērkociņu, ko iedur biskvītā. Ja tas ārā iznāk sauss, tad biskvīts gatavs.

Pēc izcepšanas plāksni patur cepeškrāsnī, bet pie atvērtām durtiņām. Izņem un veidni ar visu saturu atdzesē 15 minūtes, tad uzmanīgi atdala no cepampapīra un kārtīgi atdzesē. Ja izcepts biezs biskvīts, to pārgriež ar platu, asu nazi vai stingru diegu.

RECEPTES

Klasiskais biskvīts 

Vajadzēs 5 olas, 5 ēdk. miltu, 5 ēdk. cukura, rīvētu miziņu no citrona vai apelsīna, tējkaroti vaniļas cukura.

Olu dzeltenumus rūpīgi atdala no baltumiem. Dzeltenumus saputo ar cukuru, līdz masa kļūst vijīga un gaiša. Virsū uzsijā miltus un uzmanīgi iecilā masā. Saputo olu baltumus un arī iecilā masā. Ja gribas tumšu biskvītu, pieber kakao pulveri. Lej veidnē, kur cepampapīrs, un izlīdzina. Apaļu veidni cep 170–200 grādos zeltainu. Cepot uz plāts (ruletei), temperatūra var būt pat 220 grādu. Atdzesē, noņem cepamo papīru.

Biskvīts ar ūdeni

Būs nepieciešamas 5 olas, 5 ēdk. miltu, 5 ēdk. cukura, 5 ēdk. karsta ūdens, 1 tējk. (strīķēta) cepamā pulvera, vaniļa.

Siltā bļodā ielej karsto ūdeni, pieber cukuru, piesit olas. Visu saputo gaišās putās. Miltiem pieliek cepamo pulveri un iesijā masā, sajauc ar putojamo slotiņu. Lej veidnē, cep 200 grādos zeltainu.

Biskvīts “Viktorija”

Jāņem 4 olas, 200 g mīksta sviesta vai margarīna, 200 g miltu, 200 g cukura, 2 ēdk. piena, 2 tējk. cepamā pulvera, 1/2 tējk. sodas.

Sakuļ sviestu ar cukuru, lai tas izkūst. Pa vienai piesit olas istabas temperatūrā. Pielej pienu, pieber miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, sodu. Mīklu puto, līdz tā kļūst viendabīga. Biskvītu cep 20 minūtes 200 grādos.

PADOMI

Viens biskvīts, dažādas tortes

Izcepot klasisko biskvītu, to var papildināt ar dažādiem pildījumiem un pagatavot dažādas tortes.

  • Saputojot saldo krējumu, iejaucot želatīnu un svaigus augļus, iznāks putukrējuma torte.
  • Par pamatu ņemot saputotu sviestu vai margarīnu, sanāks īsta lauku torte. Sastāvdaļas: sviests, iebiezinātais piens, pūdercukurs un rums.
  • Siera kūkai biezpienu (vai svaigo sieru) sajauc ar citrona miziņu, augļiem un olām.
  • Jogurts un želatīns – vasarīga jogurta torte.
  • Neskopojoties ar sviestu un šokolādi, iznāks bagāta šokolādes torte.
  • No pildījuma var arī atteikties. Izcepto biskvītu apslaka ar citrona sulu un uzber mazliet pūdercukura.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz