Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Mīksts, miltains, aromātisks – īsts tomāts

Kas var būt labāks par šo: tikko no siltumnīcas, smaržīgi, sagriezti gabaliņos un sajaukti ar krējumu, sāli! Tomāti ir aizejošās vasaras vēstneši un garšīga piedeva kā brokastīm, tā pusdienām un vakariņām. Tagad tos ēdam slavēdami, bet vēl pirms gadiem 200 nepazīstamos augļus uzskatīja par indīgiem.

Receptes: Mīksts, miltains, aromātisks – īsts tomāts
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
26.08.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Kopā ar zeltu

Par tomātu dzimteni uzskata Peru un Ekvadoras kalnu rajonus, kur tie auga kā nezāles un izplatījās tālāk Dienvidamerikā. Tur tie sastopami vēl šodien, bet pirmie par kultūraugu šo nezāli pamanījās pieradināt senie Meksikas iedzīvotāji.

Vēsturnieki domā, ka

tomāti Eiropā un vēlāk arī Āzijā nokļuva kopā ar Amerikas indiāņiem nolaupīto un pāri okeānam atvesto zeltu.

Protams, kolonizētāju kuģu tilpnēs bija arī vēl daudzi citi svešajā zemē ieraudzītie un piesavinātie brīnumi.

Rakstos fiksēts, ka tomāti Eiropu pirmo reizi ieraudzījuši 1523. gadā, taču sākumā tos neuzņēma ar gavilēm un atplestām rokām. Ilgu laiku uzskatīja, ka svešzemnieks nav īsti labs, precīzāk, ir pat indīgs. Tāpēc tomātiem vietu atvēlēja tikai botāniskajos dārzos un aptiekāru dārziņos blakus citiem augiem ar ārstnieciskām īpašībām.

Taču ziņkāre ņēma virsroku. Ļaudis pamazām, pamazām pārbaudīja un pierada pie domas, ka šis nakteņu dzimtas augs ir labs, garšīgs un uzturā lietojams.

Foto: Egons Zīverts

Attīstoties pētniecībai, ātri noskaidroja, ka katrs auglis satur ap 90 procentiem ūdens, minerālvielas, vitamīnus un organiskās skābes.

Nav apstiprinājies pieņēmums, ka tomāti kavē sāļu maiņu organismā un veicina podagru. Tikpat nepamatots ir uzskats, ka tie satur skābeņskābi.

Tiek audzētas dažādas tomātu šķirnes ar dažādām garšas īpašībām, bet pilsētnieki ļoti labi zina, kā pēc garšas un smaržas atšķiras veikalā pirktā (rūpnieciski audzētā) un tirgū vietējo zemnieku atvestā raža.

Sagriezts šķēlēs un uzlikts uz maizes vai salātos un uzkodās; zupās, mērcēs un pamatēdienos, sulā, pīrāgos, ievārījumā un konservos – tomāta izmantošanai, šķiet, nav robežu.

Receptes

Tomātu un puķkāpostu salāti

Vajadzēs: 150 g tomātu, 120 g puķkāpostu, 100 g svaigu gurķu, 40 g sviesta pupiņu pākstu, lociņus, 40 g salātlapu, 60 g krējuma, 60 g majonēzes, cukuru, sāli, maltus piparus.

Tomātus un gurķus sagriež šķēlēs. Puķkāpostu sadala ziedkopās un vāra sālsūdenī, atdzesē. Tāpat dara ar sviesta pupiņu pākstīm. Salātu lapas saplūkā, lociņus sagriež.

Sagrieztos dārzeņus sajauc, uzber sāli, piparus. Krējumu, majonēzi sajauc ar mazliet cukura un mērci pārlej dārzeņiem.

Tomātu un rīsu salāti

Vajadzēs: 100 g tomātu, 30 g svaiga gurķa, 15 g vārītu, irdenu rīsu, krējumu, kapātus pētersīļus vai dilles.

Sastāvdaļas sagriež un sajauc.

Tomātu, olu un siera salāti

Vajadzēs: 400 g tomātu, 4 cieti vārītas olas, 100 g siera, krējumu, sāli.

Tomātus, olas sagriež. Sieru sarīvē uz rupjas rīves un sajauc ar 1 glāzi krējuma un sāli pēc garšas. Salātu traukā kārtām liek tomātu un olu ripiņas, katru kārtu pārlej ar krējuma-siera maisījumu.

Ar šķiņķi pildīti tomāti

Vajadzēs: gatavus, bet cietus vidēja lieluma tomātus.

Pildījumam: 125 g šķiņķa, 2 cieti vārītas olas, 1 sīpolu, konservētus zaļos zirnīšus, kapātus pētersīļus, 1 ēdamkaroti eļļas, 2 ēdamkarotes etiķa. Var ņemt arī majonēzi.

Tomātiem nogriež augšējo daļu – vāciņu, ar tējkaroti izņem sēklotni un apgriež otrādi, lai notek sula. Pirms liek pildījumu, ieber sāli piparus. Ieliek ar uzkalniņu pildījumu, uzliek vāciņu un kārto uz lēzena šķīvja.

Pildījums: šķiņķi un olas sagriež kubiņos, sīpolu sakapā, sajauc visas sastāvdaļas. Pārlej eļļu un etiķi vai arī sajauc ar majonēzi.

Vēršacs ar tomāta šķēli

Lielus tomātus sagriež pabiezās šķēlēs, cep sakarsētā sviestā, kamēr sāk izdalīties sula. Tad liek uz silta šķīvja. Olas cep no vienas puses uz mazas uguns.

Vēršaci liek uz tomāta šķēles, uzber sāli, piparus. Var pasniegt ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.

Tomātu biezzupa

Mazā ūdens daudzumā izvāra notīrītus, sagrieztus kartupeļus un burkānu. Tomātus sagriež šķēlēs, sviestā uz pannas apcep, liek klāt kartupeļu, burkānu novārījumam.

Sablendē, pievieno garšvielas, pielej saldo krējumu un uzkarsē.

Tomātu mērce

Vajadzēs: 4 tomātus, 30 g lociņu, 1 ēd.k. sviesta, 1/2 glāzi krējuma.

Sagrieztus (vēlams, blanšētus ar noņemtu miziņu) tomātus apcep sviestā kopā ar lociņiem, pieber sāli, garšvielas un vēl pāris minūtes (apmaisot) uz pannas karsē kopā ar krējumu.

Lociņus var aizvietot ar sasmalcinātu ķiploku.

Teļa gaļa ar tomātiem

Vajadzēs: 800 g teļa gaļas, eļļu, 3 sīpolus, 50 g sausa sarkanā vīna, 5 tomātus, 3 lapiņas bazilika.

Iepriekš izvārītu teļa gaļu sagriež šķēlēs. Katlā apcep sagrieztus sīpolus. Kad mainījuši krāsu, pieliek gaļu. Kad tā uzsildīta, pieber sāli, piparus, pielej vīnu. Karsē, kamēr vīns iztvaiko.

Tad pieliek ripiņās sagrieztus tomātus, nedaudz gaļas buljona un smalki sagrieztu baziliku. Uzvāra, pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Pikantais kečups

Vajadzēs: 5 kg gatavu tomātu, 700 g sīpolu, sāli, cukuru, maltus piparus, aso papriku, muskatriekstu, maltas krustnagliņas (viss pēc garšas), 3/4 l vīna etiķa.

Tomātus sagriež un uz mazas uguns 30 minūtes vāra kopā ar sagrieztiem sīpoliem. Tad pieliek sāli, garšvielas, uzkarsē, sablendē. Pielej vīna etiķi un savāra biezā mērcē. Pilda burciņās, glabā vēsumā.

Garšaugi zupai

Vajadzēs: 500 g tomātu, 500 g burkānu, 500 g sīpolu, 200 g pētersīļu lapu un sakņu, 200 g seleriju lapu un sakņu, 100 g zaļu diļļu, 500 g sāls.

Visas sastāvdaļas pasīki sagriež, tad sablendē jaudīgā blenderī vai virtuves kombainā, pieber sāli, izmaisa. Masu liek burciņās, aizvāko (bez pasterizēšanas) un tur ledusskapī.

Pie zupas liek 1–2 ēdamkarotes 15 minūtes pirms vārīšanās beigām. Iepriekš zupai sāli nepievieno!

Ievārījums

Vajadzēs: vienādās daļās zaļus tomātus, aličas, ābolus un cidonijas.

Uz 1 kg masas ņem 1 kg cukura.

Uzziņai

Tomātos ir daudz folijskābes, A un C vitamīni, tādi antioksidanti kā: likopīns, alfalipoīdās skābes, liteīns, beta-karotīns un holīns. Likopīns atbild par tomāta krāsu, tāpēc sarkanie tomāti ir veselīgāki nekā šo augļu citu krāsu pārstāvji.

Alfalipoīdās skābes pārveido glikozi enerģijā, kā arī palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un saglabāt asinsvadu elastīgumu. Holīns ir neaizstājams saistībā ar atmiņu un mācīšanos, kā arī noderīgs sporta nodarbību laikā.

Ābolu un citronskābe, kas atrodas tomātos, palīdz atrisināt problēmas ar sirds-asinsvadu un gremošanas sistēmām.

Likopīns novērš vēža audzēju rašanos. Likopīna daudzums no jebkuras termoapstrādes palielinās, tāpēc nav obligāti ēst tikai svaigus dārzeņus.

Ļoti veselīgi lietot tomātus kopā ar olīveļļu vai saulespuķu eļļu – tā organisms visas noderīgās vielas labāk uzņem.

Tomāti ir slaveni ar savu mīkstinošo iedarbību, tāpēc tie jālieto, ja ir problēmas ar aizcietējumiem.

Lietojiet tomātus stresa, psihisko satricinājumu un nomākta garastāvokļa gadījumos.

Tomātos ir ļoti maz kaloriju. Hroms, kas atrodas šajā dārzenī, bloķē izsalkuma sajūtu un rada sātu. Tomātus neiesaka cilvēkiem, kuri slimo ar žultsakmeņu un nierakmeņu slimībām.

Viens vidējs tomāts (aptuveni 125 grami) nodrošina 22 kalorijas, 0 gramus tauku, 5 gramus ogļhidrātu (ieskaitot 1 gramu šķiedrvielu un 3 gramus cukura) un 1 gramu olbaltumvielu.

Avots: interneta resursi

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz