Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Sākumā podiņš pilns un smaržīgs, beigās tukšs…

Kad jaunie dārzeņi izauguši, namamātes domā, kā dažādot to iekļaušanu ēdienkartē. Ja mājās ir ēdiena gatavošanai paredzētie māla podiņi, tie jāņem ārā no plaukta un jāliek pilni ar burkāniem, kabačiem, kartupeļiem, puķkāpostiem un citām labām lietām. Sātu dos pievienotā gaļa.

Receptes: Sākumā podiņš pilns un smaržīgs, beigās tukšs…
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
20.08.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Šim sautējumam podiņā varētu dot nosaukumu ”Vasaras sātīgā izskaņa”. Dārzeņus var izvēlēties pilnībā pēc savas gaumes un iespējām. Vēl vajag saldo krējumu, sāli, piparus un, ja mājinieki labprāt ēd gaļu, arī to, vislabāk samaltu.

Savus trīs māla podiņus pirms likšanas cepeškrāsnī piepildīju ar kartupeļiem, burkāniem, brokoļiem, vienu selerijas kātu, pusi paprikas un vienu nelielu kabaci. Pieliku arī lielu sagrieztu sīpolu un 400 gramus veikalā pirktas maltas vistas gaļas.

Foto: Daiga Lutere

Pirmais gatavošanas solis ir laikietilpīgs, jo tā ir dārzeņu tīrīšana. Taču, ja vien nav ļoti jāsteidzas, tas ir gana meditatīvs process.

Kad viss nepieciešamais notīrīts un sagriezts, sākas radošā daļa – sastāvdaļu likšana pa kārtām podiņā. Es pašā apakšā iebēru šķēlītēs sagrieztos brokoļu kātiņus, rozetes atstājot kādai no augšējām kārtām. Tad bija selerijas kāta un burkāna gabaliņi.

Virsū mazos kubiņos sagriezti kartupeļi, brokoļi un paprika, sagriezts sīpols.

Foto: Daiga Lutere

Kad podiņi gandrīz pilni, 400 gramus maltās vistas gaļas sadalīju trīs vienādās daļās un pārliku pāri dārzeņiem.

No gaļas nevajag taisīt masu ar garšvielām, jaukt un mīcīt, pilnīgi pietiek ar pliku gaļu. Kad viss saturs podiņā zem vāka sautēsies, gaļa tāpat iegūs patīkamu, dabisku aromātu.

Foto: Daiga Lutere

Pēdējā kārta – šķēlītēs sagriezts cukīni jeb kabacītis. Bļodiņā 200 ml saldā krējuma pieber maltus, melnos piparus un sāli pēc vēlmes. Droši var lietot arī citas iecienītas garšvielas.

Saldo krējumu kārtīgi samaisa, lai sāls izkūst. Man no šī tilpuma katram podiņam sanāca 6 ēdamkarotes. Mitrumam ar to pilnībā pietiek, jo sautējoties sulu izdala arī dārzeņi, īpaši kabacis.

Foto: Daiga Lutere

Te nu tie ir, cepeškrāsns un vakariņu galvenie varoņi, – podiņi. Svarīgākais, kas jāatceras – piepildītie trauki jāliek aukstā, nesakarsētā cepeškrāsnī, lai tie nesaplīstu.

Gatavošanas ilgums ir apmēram viena stunda. Lai taupītu elektroenerģiju, cepeškrāsni izslēdzu pēc 50 minūtēm, bet trauki neatvērtā cepeškrāsnī stāvēja vēl 20 minūtes un to saturs turpināja gatavoties.

Foto: Daiga Lutere

Jāatceras, ka ar podiņos gatavoto saturu jābūt ļoti uzmanīgiem, jo ēdiens traukā ilgi saglabājas stipri karsts. Bet tā lieliskā smarža, kas rodas, kad kopā sautējušies dažādi dārzeņi un gaļa, grūti aprakstāma!

Vēl aromātiskāk, ja pirms pasniegšanas virspusē uzkaisa sakapātus zaļumus.

Foto: Daiga Lutere
Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz