Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Vietvārdi un salāti

Pētot un meklējot receptes kā pavārgrāmatās, tā tīmekļa vietnēs, kļūst skaidrs, ka nav daudz tādu salātu recepšu, kas nosauktas Latvijas pilsētu vai citu apdzīvotu vietu vārdos. Ja ir, tad vairums to nāk vēl no padomju laikiem, kad vai katrā kārtīgā pilsētā bija restorāns konkrētās vietas vārdā un šefpavāra goda lieta bija izveidot un ēdienkartē ielikt oriģinālus salātus (vai citu ēdienu) ar apdzīvotās vietas nosaukumu.

Receptes: Vietvārdi un salāti
Foto: Ilustratīvs
20.08.2023 06:05

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Vispirms izcelt savējos

Apkopojot savākto informāciju, jāmin kādreizējā Valmieras novada kulinārais mantojums, ko pētījusi Gunta Ķibere.

Daudzas padomju laikā izveidotās receptes atrastas, pateicoties tam, ka tās ierakstītas Valmieras rajona Patērētāju biedrību savienības valdes protokolos, kas glabāšanā nonāca Valsts arhīva konkrētajā nodaļā.

Tajos ne tikai ierakstīti apstiprinātie jauno ēdienu un dzērienu nosaukumi, bet vēl pievienotas receptes un tehnoloģiskās kartes.

Lūk, tikai daži nosaukumi: “Burtnieku zandarts”, “Matīšu mednieciņi”, “Rūjas salāti”, “Rūjas veltnīši”, “Rūjienas salāti”, tortes “Rūjas krasts” un “Salaca”.

Internetā izdevās atrast recepti “Nīcas siera salāti”, kas gan nav “Nīcas salāti”. Tos gatavo no pērļu grūbām, linsēklām, saulē kaltētiem tomātiem, “Nīcas siera”, tomātiem, spinātiem, mikrozaļumiem un mērces.

Jā, daži Liepājas restorāni un kafejnīcas joprojām piedāvā īpašos “Liepājas menciņus”, bet tas laikam arī viss, kas saistās ar Liepājas vārdu.

Varbūt tomēr vērts pievērsties jaunu recepšu veidošanai, kādai sātīgai zupai vai izcili gardam desertam piešķirot Liepājas vārdu? Atrasto recepšu klāstam, kurās minēts kāds vietvārds no Latvijas, pievienojām arī citvalstu nacionālos salātus.

RECEPTES

Rīgas sniega salāti

Vajadzēs: 1 garo gurķi, 2 lielus tomātus, 100 g 5% biezpiena, 2–4 ēd.k. olīveļļas, sāli, piparus vai citas asas garšvielas pēc garšas (obligāti).

Nomazgā gurķi un tomātus. Sagriež līdzīgos nelielos gabaliņos, liek bļodā. Pievieno sadrupinātu biezpienu, sajauc viegli ar olīveļļu un garšvielām, sāli. Ēd ar siltiem grauzdiņiem.

Valmieras salāti

Vajadzēs: 250 g Holandes siera, 300 g marinētu gurķu, 5 olas, 200 g majonēzes, 50 g asās tomātu mērces.

Holandes sieru sarīvē uz rupjās rīves, marinētos gurķus sagriež salmiņos, olas baltumu sasmalcina, dzeltenumu saberž ar majonēzi.

Majonēzei pievieno tomātu mērci, pēc tam sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Grezno ar olu, sieru vai gurķiem.

Rūjas salāti

Vajadzēs: 300 g cūkgaļas cepeša, 200 g marinētu gurķu, 80 g sīpolu, 2 ēd.k. 9% etiķa, 2 ēd.k. eļļas, sāli, piparus.

Cepeti, sīpolus un marinētos gurķus sagriež kubiņos. Eļļu, etiķi, sāli un piparus sajauc atsevišķā trauciņā. Pagatavoto mērcīti pārlej sagrieztajiem salātiem. Visu labi sajauc, liek traukā un dekorē ar zaļumiem.

Rūjienas biešu salāti

Vajadzēs: 200 g biešu, 100 g sīpolu, 200 g marinētu gurķu, 250 g zaļo zirnīšu, 250 g skāba krējuma, sinepes, sāli.

Bietes un gurķus sagriež kubiņos, pievieno zaļos zirnīšus un samaisa. Sagriež smalki sīpolus un pievieno kopā ar krējumu, sāli. Samaisa. Liek ledusskapī uz 15–20 stundām, lai ievelkas.

Itāļu (Pantellerijas) salāti

Vajadzēs: 1 kg kartupeļu, 8 ķiršu tomātus, 100 g zaļu un melnu olīvu, 1–2 vidēji lielus sarkanos sīpolus, 100 ml + 30 ml olīveļļas, 1 citrona sulu, 20–30 g (sālītu vai marinētu) kaperu, sāli, dažas anšovu filejas.

Kartupeļus nomazgā, novāra un atdzesē, nomizo un sagriež šķēlītēs. Sīpolus notīra un sagriež plānās šķēlītēs. Tomātus sagriež uz pusēm.

Visas sastāvdaļas pievieno kartupeļiem un samaisa, pielejot apmēram 100 ml olīveļļas. Pēc garšas pielej citronu sulu.

Venēcijas salāti

Vajadzēs: 2 vistas krūtiņas filejas, 3 marinētus gurķus, 200 g korejiešu burkānu, 200 g siera, 1 bundžu kukurūzas, 2 spiedē saspiestas ķiploka daiviņas, majonēzi, zaļumus.

Vistas fileju uzvāra sālsūdenī, tad sagriež strēmelītēs vai kubiņos. Gurķus, burkānus sagriež strēmelītēs. Uz rupjās rīves sarīvē sieru. Pievieno pārējās sastāvdaļas un pārlej ar majonēzi, rotā ar zaļumiem.

Franču salāti

Vajadzēs: 2 ābolus, 4 cieti vārītas olas, 2 svaigus burkānus, majonēzi, sīpolu, sieru.

Salātus liek kārtās. Apakšā ar verdošu ūdeni apliets, sarīvēts sīpols, uzklāj majonēzi. 2. kārta: rupji rīvēts ābols, uzklāj majonēzi. 3. kārta: divas rupji rīvētas olas, uzklāj majonēzi. 4. kārta: viens smalki rīvēts burkāns, uzklāj majonēzi. 5. kārta: smalki rīvēts siers. Atkārto kārtas: ābols, olas, burkāns, siers.

Spāņu salāti

Vajadzēs: salātgalviņu, 2 lielus tomātus, 2 ēd.k. vīna etiķa, 5 ēd.k. olīveļļas, sāli.

Nomizo un sagriež plānos gredzenos sīpolu, liek salātu bļodā un apkaisa ar sāli. Nomazgātus, pārlasītus salātus saplucina nelielos gabaliņos. Tomātus sagriež šķēlēs. Liek salātu bļodā, pārslaka ar etiķi un rūpīgi samaisa.

Vācu salāti

Vajadzēs: 10 vidēji lielus kartupeļus, 6 olas, 300 g marinētus gurķus, krējumu, majonēzi, mārrutkus, sāli, piparus.

Ar visu mizu izvāra kartupeļus un izvāra olas. Marinētos gurķus, atdzesētus, nomizotus kartupeļus un olas sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno krējumu, majonēzi, mārrutkus, sāli, piparus un visu kārtīgi samaisa.

Bulgāru salāti

Vajadzēs: 2 tomātus, 2 zaļās paprikas, 1 gurķi, nelielu sīpolu, pētersīļus,  4–5 olīvas (pēc izvēles), 200 g baltā aitas (kazas vai govs) siera, etiķi, olīvu vai saulespuķu eļļu.

Sīpolu sagriež, pieber mazliet sāli un samīca dziļajā traukā. Sagriež tomātus un gurķi, papriku apcep uz sausas pannas, nomizo, iztīra sēklas un sagriež lentītēs. Ja vēlas, papriku var arī necept, var pievienot olīvas, asos piparus vai mazliet ķiploku.

Visu sajauc, pārlej ar sajauktu etiķi un eļļu. Virsū uzber sarīvētu sieru un smalki sagrieztus pētersīļus. Var dekorēt ar olīvām vai vārītu olu daiviņām.

Poļu rasols

Vajadzēs: 4 olas, 4 kartupeļus, 1 nelielu selerijas sakni, 4 burkānus, 2 pētersīļu saknes, 2 skābus ābolus, 4 sālītus gurķus, konservētus zirnīšus, majonēzi, krējumu, sinepes, sāli, piparus.

Olas, kartupeļus, burkānus, pētersīļa saknes un selerijas sakni novāra, atdzesē, nomizo un sagriež nelielos kubiņos. Tāpat sagriež ābolus un gurķus.

Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno konservētus zaļos zirnīšus, kam noliets šķidrums. Krējumu sajauc ar majonēzi, sāli, pipariem un sinepēm. Pievieno un samaisa.

Uzziņai

Ko der zināt par šķiedrvielām?

Šķiedrvielas ir nesagremojami augu izcelsmes saliktie ogļhidrāti, ko nevar sašķelt cilvēka gremošanas trakta fermenti, un tās praktiski nesatur kalorijas.

Gaļā, piena produktos, olās un ūdenī vispār nav šķiedrvielu. Tās ir tikai augu izcelsmes produktos.

Šķiedrvielām bagāts uzturs palīdz novērst sirds slimības un dažus vēža veidus. Šķīstošās šķiedras palēnina tauku un cukuru uzsūkšanos asinīs, palīdzot regulēt cukura līmeni asinīs. Tās pazemina “sliktā” holesterīna līmeni.

Pilngraudu produkti vienmēr būs bagātāki ar šķiedrvielām nekā līdzīgi, bet rūpnieciski attīrīti produkti, piemēram, brūnie rīsi būs pārāki par pulētajiem jeb baltajiem rīsiem. Augļu un dārzeņu sulās ir mazāk šķiedrvielu nekā veselos augļos un dārzeņos. Tas ir tāpēc, ka, gatavojot sulu, daļa augļa vai dārzeņa nokļūst atkritumos.

Jo vairāk šķiedrvielu iekļauj uzturā, jo vairāk ūdens būs nepieciešams to veiksmīgam transportam caur gremošanas traktu.

Cilvēki, kas ēd šķiedrvielām bagātu pārtiku, mēdz būt slaidāki nekā tie, kas to nedara.

Avots: ldusa.lv

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz