Receptes: Padzerties. Arī augļus un ogas
Par to zina, šķiet, visi, ka vislabākie ir vitamīni, minerālvielas, šķiedrvielas, ko uzņemam ar svaigām ogām, augļiem, dārzeņiem. Patiesībā nemaz nav grūti sevi un citus palutināt ar kaut ko veselīgu un garšīgu dzērienu formā.

Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Lai rotā galdu
Gatavojot ikdienas maltīti mājās vai uzņemot viesus dārza ballītē, galdu ļoti labi rotā dažādi garšīgi un arī veselīgi dzērieni.
Protams, daudz vienkāršāk un ātrāk ir nopirkt veikalā limonādi, bet pašu gatavotu dzērienu viesi novērtēs ar lielāku prieku. It sevišķi, ja tas būs gan garšīgs, gan labi izskatīsies.
Ogu un augļu dzērienus var pasniegt pirms ēšanas, kā arī ēšanas laikā vai kā desertu.
Lai dzēriens sanāktu augstvērtīgs, tam jāizmanto svaigi produkti (ogas, augļi), kuriem nav nekādi bojājumi vai pelējums. Jāgriež un jāsmalcina tieši pirms gatavošanas, lai netiktu zaudēti vitamīni un bioloģiski aktīvās vielas.
Skaisti un uzmanību piesaistoši izskatās, ja glāzes ir izrotātas. Pats vienkāršākais variants – uz pusi pārgriezta laima, citrona vai apelsīna šķēlīte.
Augļu kokteiļus rotā ar augļiem, ogām vai putukrējumu. Sagrieztus augļus var saspraust uz koka vai plastmasas irbulīša vai uz salmiņa.
Atspirdzinošos dzērienus bieži pasniedz ar pievienotiem ledus kubiņiem. Tos pats var sasaldēt saldētavā. Šāds ledus kūst lēnām un nepagūst manāmi atšķaidīt garšu, bet uztur vēsumu.
Lai rotātu gaišus dzērienus, izmanto ar kādu sulu (piemēram, aroniju) iekrāsotu ledu. Pirms sasaldēšanas ūdenim var pieliet augļu vai ogu sīrupu krāsas iegūšanai.
Rotāšanai labi izskatās pildītais ledus, proti, ledus kubiņi, kuros iesaldētas ogas vai augļu gabaliņi.
Vienmēr uzmanību piesaista dzērienu glāzes, kas rotātas ar cukura apmali jeb sarmu. To veido šādi: kokteiļa vai šampanieša glāzes iekšējo malu pirksta platumā ierīvē ar citronu. Pēc tam glāzi iegremdē cukurā un pagroza. Izņemot glāzi pakrata, lai nobirst liekais cukurs.
Citrona vietā var izmantot apelsīnu vai mandarīnu.
RECEPTES
Ābolu šerbets
Vajadzēs: 1 porcijai 1/2 glāzes ābolu sulas, 1/4 glāzes ķiršu sulas, 50 g augļu saldējuma.
Glāzē vai pokālā liek saldējumu, pielej mikserī sajauktu ābolu un ķiršu sulu. Nemaisa, pasniedz.
Deserta dzēriens ”Bumbieru krēms”
Vajadzēs: 4 porcijām 2 lielus, gatavus bumbierus, 200 g nenotīrītu saldo mandeļu, 3 ēd.k. sasmalcinātu sausu biskvītu, 2 ēd.k. bez kaudzes cukura, 1 un 1/2 glāzi pasterizētu pienu 2 ēd.k. ūdens, 1 un 1/4 glāzes kefīra.
Mandeles aplej ar verdošu ūdeni, tad noloba miziņas. Liek mikserī un kuļ kopā ar ūdeni viendabīgā masā. Pēc tam pieliek gabaliņos sagrieztus mizotus bumbierus, pieber cukuru, sausos biskvītus, ielej kefīru (var rjaženku) un pienu, un kuļ 2 minūtes. Grezno ar putukrējumu.
Plūmju dzēriens
Vajadzēs: 1 porcijai 2 tējk. plūmju sulas, 3/4 glāzes pasterizēta piena, 1 tējk. cukura, 50 g saldējuma.
Glāzē ielej plūmju sulu, pieber cukuru, pielej pienu, pieliek saldējumu un kārtīgi izmaisa. Var sakult mikserī.
Ķiršu vasaras sapnis
Vajadzēs: 1 porcijai 7 saldo ķiršu ogas, 1 tējk. pūdercukura, 25 g riekstu saldējuma, 1/2 glāzes auksta gāzēta ūdens.
Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus, liek glāzē, uzkaisa cukuru vai pūdercukuru. Pieliek saldējumu un uzlej gāzēto ūdeni. Tūlīt pasniedz.
Jāņogu punšs
Vajadzēs: 1 porcijai 2 ēd.k. jāņogu sulas, 40 g konservētu vai svaigu augļu, ogu (aprikoze, persiks, zemenes u.c.), 1 ēd.k. citrona sulas, 1 tējk. cukura, 1/2 glāzes gāzēta minerālūdens.
Glāzē liek konservētus vai svaigus augļus un ogas, sagrieztus daiviņās. Pielej jāņogu un citronu sulu, pieber cukuru un pārlej minerālūdeni. Samaisa un pasniedz.
Aroniju kokteilis
Vajadzēs: 4 porcijām 1 glāzi svaigas melno aroniju sulas, 2 glāzes auksta vārīta piena, 3 olu dzeltenumus, 2 ēd.k. medus, ledus kubiņus.
Mikserī iesit olu dzeltenumus, pieliek medu, pielej sulu, atdzesētu pienu un kuļ 2 minūtes. Pasniedzot pieliek ledu.
Flips ”Avenīte”
Vajadzēs: 1 porcijai 2 ēd.k. aveņu sulas, 1 ēd.k. cukura sīrupa, 1 olas dzeltenumu, 1/2 glāzes auksta, pasterizēta piena, ledus kubiņus.
Šeikerā iesit olas dzeltenumu, pielej aveņu sulu, cukura sīrupu un aukstu pienu, pieliek ledu un maisa 1 minūti.
Kafija ”Āfrika”
Vajadzēs: 1 porcijai 1 apelsīnu, krūzīti stipras, nesaldinātas kafijas, cukuru pēc garšas.
Uzvāra kafiju, lej krūzē. Apelsīnu pārgriež, izspiež sulu, pielej kafijai. Ja vēlas, var pielikt cukuru.
Deserta dzēriens ”Apelsīnu krēms”
Vajadzēs: 4 porcijām 500 ml apelsīnu sulas, 1/2 citrona, 2 olu dzeltenumus, 1 un 1/4 glāzes saldā krējuma, 2 ēd.k. cukura, 50 g putukrējuma.
No saldā krējuma, olu dzeltenumiem un cukura izvāra krēmu un atdzesē. Pielej apelsīnu sulu, izspiež puscitrona sulu – visu labi samaisa. Pasniedz atdzesētu, grezno ar putukrējumu.
Citronu putojošais
Vajadzēs: 1 porcijai 1/2 tējk. citrona sulas vai mazliet citronskābes, 1/2 tējk. dzeramās sodas, 1 tējk. pūdercukura, 1/2 glāzes auksta gāzēta ūdens.
Glāzē ieber pūdercukuru, pielej citrona sulu (vai citronskābi) pieber dzeramo sodu un maisot lej gāzētu ūdeni. Tūlīt pasniedz.
Amerikāņu fizs
Vajadzēs: 1 porcijai 1/2 citrona, 1/2 apelsīna, 1 ēd.k. zemeņu sīrupa, 1 olas baltumu, 1/2 glāzes gāzēta ūdens, ledu.
Šeikerā liek olas baltumu, pielej sīrupu, pielej citrona un apelsīna sulu, pieliek ledu un jauc kopā 2 minūtes. Jābūt saputotam. Izkāš glāzē un pielej gāzētu ūdeni.
Vīnogu brīze
Vajadzēs: 1 porcijai 1/2 glāzes vīnogu sulas, 1/4 glāzes šampanieša, 1 ēd.k. plūmju (vai ķiršu) kompota, ledu.
Augstā glāzē ielej vīnogu sulu un kompotu, samaisa. Ielej šampanieti, pieliek ledus kubiņu. Glāzē var ielikt 2 ķiršu ogas vai vīnogas.
Banānu flips
Vajadzēs: 1 porcijai 1 banānu, 1 ēd.k. cukura sīrupa, 1 olas dzeltenumu, 1/2 glāzes auksta pasterizēta piena.
Nomizotu banānu sagriež gabaliņos un sablendē kopā ar olas dzeltenumu, cukura sīrupu un pienu.
”Brūklenīte”
Vajadzēs: 4–5 porcijām pusotras glāzes brūkleņu, 1/2 glāzes cukura, mazu šķipsniņu citronskābes, 3/4 litra ūdens.
Tīras, gatavas brūklenes saspaida. Apber ar cukuru, samaisa, atstāj uz 3 stundām. Tad radušos sīrupu nokāš un ielej atsevišķā traukā. Pārpalikumus pārlej ar ūdeni un vāra 6 minūtes. Noņem no uguns un izkāš. Sajauc abas daļas. Pasniedzot var pielikt ledu.
Uzziņai
Saldējuma kokteilis – barojošs augļu un ogu dzēriens, kurā galvenā sastāvdaļa ir saldējums.
Džuleps – aromātisks, atspirdzinošs dzēriens ar piparmētrām.
Kvass – sens, saldskābs bezalkoholisks dzēriens, ko gatavo no rupjmaizes vai rudzu miltiem, iesala, kā arī ogām, augļiem.
Koblers – ledus dzēriens, ko pagatavo, tieši glāzē sajaucot, piemēram, vīnus, liķierus, augļus ar sasmalcinātu ledu.
Kokteilis – jaukts augļu, ogu, dārzeņu dzēriens. Gatavo arī ar alkoholu.
Krušons – mazalkoholisks, atdzesēts dzēriens, gatavots no dažādu vieglu vīnu vai šampanieša maisījuma ar svaigu vai konservētu augļu, ogu piedevām.
Medalus – salds, viegli reibinošs dzēriens, kura sastāvā medus.
Morss – salds, atspirdzinošs dzēriens – ar ūdeni atšķaidīta sula.
Punšs – alkoholisks dzēriens, gatavots no ruma, pievienojot cukuru, ūdeni, augļus. Gatavo arī bezalkoholiskus punšus ar svaigām vai konservētām ogām, augļiem.
Dabiska sula – sula, kas izspiesta no augļiem, dārzeņiem, ogām.
Fizs – dzirkstošs, putojošs kokteilis ar augļiem vai augļu sulu, galvenā sastāvdaļa ir gāzēts ūdens. Pasniedz atdzesētu.
Flips – atspirdzinošs dzēriens. Gatavo no olu dzeltenumiem, augļu sīrupiem un piena.
Fraps – kokteiļa paveids ar biezu konsistenci.
Šerbets – senatnē Austrumos tas bija biezs, atdzesēts augļu sīrups. Šodien – noteikts atdzesēts dzēriena veids ar saldējumu un biezu ogu sīrupu.
Smūtijs – bezalkoholisks svaigu augļu (retāk dārzeņu) kokteilis.