Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Siļķes labais stāsts

Viens no latviešu tradicionālajiem ēdieniem jau kopš senatnes ir mazsālīta siļķe ar biezpienu, sīpoliem vai lociņiem un karstiem, tikko izvārītiem kartupeļiem. Jā – vēl krietna karote krējuma! Vienkāršāk laikam nemēdz būt, bet garšo lieliski.

Receptes: Siļķes labais stāsts
Ilustratīvs (Foto: Shutterstock)
14.05.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Zivis jāēd!

Kad pierasts pie lašiem, tad, protams, siļķe nešķiet nekas smalks. Taču šāda attieksme nebūs pareiza, jo siļķes ir vienas no taukiem bagātākajām zivīm, kas satur augstvērtīgās taukskābes omega-3. Kā zināms, šīs taukskābes ir ļoti noderīgas sirds un asinsvadu, kā arī locītavu veselībai.

Lai omega-3 uzņemtu pietiekoši, pietiek, ja divas, trīs reizes nedēļā apēdam 200 gramu trekno zivju. Necilajā siļķē lielā daudzumā ir arī D vitamīns, kura, it sevišķi pavasarī, daudziem par maz.

Siļķēs netrūkst arī citu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu.

Uztura speciālisti norāda, ka visveselīgāk tomēr būtu iegādāties, notīrīt un gatavot svaigas siļķes. Tās pērkot ar piedevām, parasti klāt ir daudz nezināmas izcelsmes eļļas vai marinādes ar lielu etiķa daudzumu.

Ja pērk zivi garšvielu sālījumā, tad siļķi vispirms noskalo un pēc tam vēl vismaz 30 minūtes mērcē ūdenī. Pat tad produkts saglabās daļu sāls.

Siļķe ir labs produkts kā siltajos ēdienos, tā salātos.

Liepājniece Mārīte Klūga atcerējās savas omītes stāstīto, ka siļķes bijušas ļoti populāras pirmskara Latvijā. Vienmēr pieejamas un lētas.

Arī pēc kara zivis bieži gatavotas, jo turība bijusi diezgan švaka. Liepājas tirgos zivju nav trūcis.

Kartupeļu sacepums ar siļķi jau skaitījies lepnais svētdienas ēdiens. Lai to pagatavotu, omīte ar mizu novārījusi kartupeļus un laikus ielikusi nomērcēties sālītās siļķes. Izvārītos, nomizotos kartupeļus sagrieza ripiņās un lika cepešpannā, pāri pārliekot sviesta piciņas. Tad likusi krietnu kārtu ar sagrieztiem sīpoliem un gabaliņos sagrieztu, no ādas un asakām attīrītu zivi. Pāri atkal sagrieztos kartupeļus. Krējumā iemaisīja mazliet sāls un maltos piparus, pārlēja visām sastāvdaļām.

Omīte šo sacepumu gatavojusi plītī, kas kurināma ar malku, un virspuse vienmēr apcepusies zeltaini brūna, kraukšķīga. Kad sacepums bija uz šķīvja, tam pārkaisīja sagrieztus lociņus, dillītes.

Vēl siļķe omammas mājās esot gatavota marinādē ar cukuru, sāli un etiķa esenci. Puslitra burciņās likti gan zivs gabaliņi, gan diezgan daudz sagrieztu sīpolu, virces jeb smaržīgos piparus, lauru lapas un krustnagliņas. Šādi sagatavotu siļķi ēduši gan pusdienās ar kartupeļiem, gan vakariņās pie rupjās maizes.

RECEPTES

Siļķe kažokā

Vajadzēs: 2 vārītus kartupeļus, 2 siļķu filejas (400 g), 2 ābolus, 2 vidējas vārītas bietes, 2 vārītus burkānus, 2 vārītas olas, majonēzi, krējumu, sāli, piparus.

Sastāvdaļas sagriež vai sarīvē. Trauka apakšā liek kārtu ar siļķes gabaliņiem. Sajauc majonēzi ar krējumu, pievieno nedaudz sāls un piparu. Pārlej siļķes kārtai. Virsū uzber ābolu kārtu. Seko burkānu un tad kartupeļu kārta. Bagātīgi pārlej ar krējuma un majonēzes mērci. Virsū izlīdzina rīvētās bietes un sasmalcinātas olas.

Ja produktu daudz, kārtu likšanu turpina, līdz visi produkti izmantoti.

Pildīti tomāti

Vajadzēs: 1 siļķes fileju, 4 kartupeļus, 1 sīpolu, 3 olas, majonēzi, maltus melnos piparus, vidējus tomātus.

Izvāra kartupeļus un olas, atdzesē, sarīvē. Mazsālītas siļķes fileju sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc ar pustējkaroti maltu piparu un majonēzi.

Nomazgātus, nosusinātus tomātus pārgriež, izņem iekšpusi, ieliek pildījumu, pārkaisa dilles.

Kartupeļu pankūkas ar siļķi

Pankūkām vajadzēs: 600 g rīvētu kartupeļu, 1 olu, 1 rīvētu sīpolu, 2 ēd.k. miltu, sodu, garšvielas. Vēl skābu krējumu, dilles, ķiplokus, sāli, piparus, siļķes fileju.

Kartupeļus sarīvē, nospiež lieko sulu, piejauc rīvētu sīpolu, olu, miltus, šķipsnu sodas, garšvielas, samaisa. Uz pannas izcep mazas pankūciņas.

Pagatavo mērci: dilles sakapā, ķiploku izspiež, piejauc krējumam, papildina ar sāli un pipariem. Visu labi samaisa. Uz katras pankūkas liek karotīti mērces un virsū siļķes gabaliņu. Var papildināt ar sīpola šķēlītēm, sagrieztiem lociņiem.

Uzkoda ar siļķi

Vajadzēs: kartupeļus, kas vāroties neizšķīst, marinētu siļķi, majonēzi vai krējumu ar ķiplokiem, marinēta gurķa šķēlītes, sīpolu, vārītas olas.

Novāra kartupeļus un sagriež vidēji biezās šķēlēs. Šķēles var arī sviestā mazliet apcept. Saliek uz plakana šķīvja, katru šķēlīti bagātīgi aplej ar majonēzi, uzliek sīpola ripiņu un marinētas siļķes gabaliņu. Uzber zaļumus un pārkaisa smalko sāli.

Majonēzi var aizstāt ar krējuma-ķiploka maisījumu vai svaigo sieru.

Siļķe gurķos

Vajadzēs: vidējus skābētus gurķīšus, kūpinātu siļķu fileju, vārītus kartupeļus un burkānus, skābo krējumu, lociņus, sāli un piparus.

Gurķi pārgriež gareniski uz pusēm, izņem sēklotnes. Siļķu fileju, kartupeļus, burkānus sagriež mazos kubiciņos, iemaisa krējumu un garšvielas, piepilda gurķu pusītes (var pildīt arī tomātus). Kārto lēzena traukā.

Ieteikumi

Pērkot siļķi, pievērs uzmanību zivs žaunām. Tām jābūt tumšsarkanām un elastīgām, bet acīm tīrām un sarkanām. Zivs ķermenim jābūt bez plaisām, griezumiem un laukumiem rūsas krāsā.

Pērkot gatavus ne tikai siļķu, bet arī citu zivju rūpnieciski gatavotus salātus, tajos var būt ļoti daudz majonēzes un taukvielu, tāpēc zivi labāk notīrīt un pagatavot pašam, pievienojot labas sastāvdaļas.

Lai izvairītos no nevajadzīgām ķīmiskām vielām, neiesaka pirkt zivis tomātu mērces uzlējumā. Tā vietā labāk pašam iegādāties tomātu mērci, kas nesatur konservantus, un uzliet zivij.

Ja mājās ir no veikala atnestās siļķes eļļā, pirms ēšanas tās nosusina ar salveti.

Siļķes etiķa marinādē nav labākā izvēle bērniem, veciem cilvēkiem, kā arī jutīga kuņģa īpašniekiem.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz