Piektdiena, 27. janvāra Ildze, Ilze, Izolde
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Tortilja – šķīvis, pamatne un ietinamais

Tortiljas ir viens no ”Tex Mex” virtuves produktiem, kas nu jau kļuvis iecienīts arī Latvijā, jo plānos mīklas plāceņus var ātri pagatavot, pildījumam izmantot veselīgos dārzeņus, ilgi uzglabāt un paņemt līdzi tālākā ceļā.

Receptes: Tortilja – šķīvis, pamatne un ietinamais
Foto: Publicitātes
27.11.2022 06:00

"Kurzemes Vārds"

Ļaudis iemācījušies tortiljas dažādi pagatavot, ar tām vajadzības gadījumā aizstājot maizi. ”Pieaugošais tortilju pieprasījums mūsu tehnologus mudinājis radīt arī tortiljas ar bietēm un burkāniem, pilngraudu tortiljas. Patērētāji vēlas maltītēs ieviest lielāku dažādību un meklē jaunu iedvesmu no dažādām pasaules virtuvēm,” novērojusi arī Inga Auziņa, kas pārstāv vienu no tortilju ražotājiem, kompāniju ”Paulig”.

Viņa norāda, ka plāceņi ir gan veģetāriešu un vegānu iecienīti, gan patīk arī gaļēdājiem, kas papildina pildījumus ar sulīgu vistiņu.

Tortilju recepšu pamatā ir pildījumu sagatavošana un ēdiena papildināšana ar mērcēm vai salsu.

”Tex Mex” ēdienos tortiljas izmanto, lai pagatavotu aukstos vrapus, tako bufeti, enčiladas, kesadijas un karstos burito – zināmas daudzas un dažādas receptes, kuras var viegli variēt no pieejamiem produktiem. Tako mērci var izmantot kā garnējumu arī tortiljām.

”Ēdienu gatavošana, izmantojot tortiljas, patiks bērniem. Kopā ar mazajiem var sagriezt dārzeņus, sarīvēt sieru, uzsildīt tortiljas, sajaukt mērcītes. ”Tex Mex” ēdiens – dažādi pagatavotas tortiljas – būs arī interesants galda klājuma akcents,” piedāvā I. Auziņa.

Tortiljas ir nopērkamas dažādos izmēros, populārākās ir vidēja izmēra, kā arī lielās. Lielās ir piemērotas kesadilju, burito, vrapu un lazanjas pagatavošanai, vidējās derēs, lai ātri pagatavotu fahitas, tako un kesadiljas, bet mazās tortiljas ir tradicionāls pamats tako pagatavošanai.

”Tortiljas lieliski aizstāj šķīvjus, turklāt ir dažādā izmērā, ērti paņemt līdzi piknikā, ceļojumā,”

piedāvā ”Paulig” pārstāve.

Tortiljas ir piemērotas ēšanai gan siltas, gan aukstas, bet uzkarsētas tortiljas ir mīkstākas – līdz ar to arī siltām tortiljām ir labākas garšas īpašības, tās ir vieglāk sarullējamas vai salokāmas citā vēlamā formā.

Tortiljas cepeškrāsnī 80–100°C temperatūrā vajadzētu sildīt 15–20 minūtes, mikroviļņu krāsnī sildīšana aizņems tikai 30 sekundes. Tortiljas var izvietot uz sausas pannas un uzsildīt no abām pusēm vai cepešplātnē vispirms ieklāt cepamo papīru. Pavisam citāda garša būs uz grila karsētām tortiljām!

Tortiljas var būt pamats arī citiem ēdieniem. No tām var izgriezt dažādas formas čipsus un viegli apcept cepeškrāsnī 225 grādu temperatūrā (apmēram 5 min.).

No biešu tortiljām un maskarpones izdosies sarkanas kūciņas. Tāpat tortilju var izmantot kā pamatu brokastu groziņiem, kurus var pildīt ar dārzeņiem, šķiņķi, sieru un olu un sacept cepeškrāsnī. Tāpat plācenis var būt arī kā plāna pamatne improvizētai picai.

”Istabas temperatūrā nevajadzētu atstāt atvērtu tortilju paciņu, jo tās ātri sakaltīs – labāk ievietot ledusskapī, bet ne ilgāk par dažām dienām.

Tortiljas paciņas var ievietot arī saldētavā. Tās var ērti paņemt līdzi piknikā, ceļojumā, un daudzi šādi labāk izvēlas tortiljas maizes vietā, īpaši, ja zināms, ka ceļā tuvumā nebūs iespēja iegādāties svaigu maizi,” rosina I. Auziņa.

Tortiljas ir zināmas jau tūkstošiem gadu, un arī mūsdienās daudzās valstīs tās ir ļoti populārs produkts, bieži izmantots kā vieglākas maizes šķēles vai apaļo maizīšu alternatīva.

Šī plakanā, no kukurūzas miltiem izgatavotā maize, ir meksikāņu virtuves pamatprodukts. Sarunvalodā to sauc par meksikāņu maizi.

Gadu gaitā pasaule iemācījusies tortiljas gatavot arī no kviešiem, kā arī, domājot par veselīgumu, – no pilngraudu miltiem.

Pilngraudu milti tiek uzskatīti par veselīgākiem, jo tie ir mazāk pārstrādāti par parastajiem kviešu miltiem. To sastāvā ir vairāk uzturvielu un šķiedrvielu, un organisms tos pārstrādā enerģijā lēnāk, tādējādi sāta sajūta saglabājas ilgāk.

Pilngraudu produkti var samazināt risku saslimt ar tādām slimībām kā 2. tipa diabēts un kardiovaskulārās slimības. Pilngraudu kviešu tortiljas garšas ziņā līdzinās pilngraudu maizei.

RECEPTES

Cepti fahitas dārzeņi tortiljā

Vajadzēs: 3 Portabello sēnes, 50 g sviesta, 150 g burkānu, 200 g zaļo sparģeļu, 50 ml ūdens un paciņu ”Santa Maria” fahitas garšvielu maisījuma. Tāpat iepakojumu tortilju, 150 g jauktos salātus, 200 ml gvakamoles (var pagatavot pats no avokado, tomāta, sīpola un citrona), ananasu un kādu salsu pēc izvēles. Pārkaisa ar dīgstiem un svaigu koriandru.

Sagriez sēnes šķēlēs un apcep sviestā sakarsētā pannā, līdz tās ir zeltainas. Sagriez burkānus garās, plānās šķēlēs un pievieno sēnēm kopā ar sparģeļiem un apcep, līdz tie kļūst mīkstāki. Pievieno garšvielu maisījumu un sāli, labi samaisi un pievieno ūdeni.

Pasniedz fahitas pildījumu, ietinot to burkānu tortiljā kopā ar salātiem, gvakamoli, salsu un sagrieztu ananasu. Virsū uzber saulespuķu dīgstus un koriandru.

Foto: Publicitātes

Čili un laima tako

Vajadzēs: 450 g vistas vai augu izcelsmes proteīna, 1 ēd.k. eļļas, tikpat daudz ūdens un paciņu ”Santa Maria” čili un laima tako garšvielu maisījuma, 200 g zaļo salātu, 200 g kokteiļtomātu, 200 ml gvakamoles, 150 g marinētu sarkano sīpolu, 100 ml vidēji asas salsas un iepakojumu ar tortiljām.

Apcep vistu vai veģetāro proteīnu eļļā sakarsētā pannā, līdz tas ir zeltains un izcepies. Samazini temperatūru, pievieno garšvielu maisījumu un ūdeni. Uzliec vāku. Pasniedz ar piedevām tortiljā.

Neparastas olas

Vajadzēs: 10 vistu olas, 2 ēd.k. sarkanās paprikas pulvera, 3 ēd.k. biešu sulas, 3 ēd.k. grieķu jogurta, sāls, pipari pēc garšas, melnā sezama sēkliņas.

Pagatavo cieti vārītas olas – verdošā ūdenī ieber sāli, ar karoti ievieto olas (pa vienai) un, kad ūdens uzvārās, vāri olas aptuveni 10 minūtes. Uzreiz pārliec olas ļoti aukstā ūdenī (tas ir nepieciešams, lai olas ir vieglāk notīrīt), pilnīgi atdzesē un notīri.

Pārgriez katru olu horizontāli uz pusēm, uzmanīgi izņem ārā olas dzeltenumus. Dzeltenumus ar dakšiņu vai blenderi samaisi ar biešu sulu, jogurtu, sarkanās paprikas pulveri sāli un pipariem. Iegūto masu ievieto konditorejas maisā un sapildi ar to tukšās olas baltuma pusītes. (To var darīt arī ar tējkaroti.)

Apkaisa ar sezama sēkliņām un pasniedz.

Trīs veida pildītās tortiljas

Klasiskajai receptei pildījumam vajadzēs sarkano pupiņu krēmu, ko var pagatavot pats no pupiņām bundžā, vajadzēs arī gvakamoli, rīvētu sieru un ķirštomātus.

Vēl viena versija ir līdzīga satītai picai – to pilda ar tomātu pastu, salami desu, mocarellas sieru, ķirštomātiem un baziliku.

Bet saldajām tortiljām liek svaigus banānus, zemesriekstu sviestu, šokolādes pastu ”Nutella” vai līdzīgu, zemenes vai citas ogas.

Tortiljas plāksnē iegriež no malas uz centru (kā pulksteņa rādītājs no malas uz centru). Sadala plāksni četrās daļās un katrā no tām kārto citu pildījumu. Kad tas izdarīts, plāksni pa 1/4 daļai loka ciet, virsū nākamajai, pretēji pulksteņa rādītāja virzienam.

Kad plācenītis izveidots, to cep uz vidēji karstas pannas no abām pusēm, līdz tortiljas pildījums (piemēram, siers) izkusis vai uzsilis un tortilja zeltaini brūna no abām pusēm. Ēd karstas!

Foto: Publicitātes

Gvakamole

Vietnes familyfeast.eu autore Ārija Avota pārbaudījusi savā ģimenē recepti, kurā vajadzēs 2 lielus, gatavus avokado, vienu lielu miltainu tomātu, vidēji lielu sarkano sīpolu, daivu ķiploka, gabaliņu čili pipara vai halapenjo, vienu laimu, sauju pētersīļu vai kinzas, sāli, piparus un pāris ēdamkarotes olīveļļas.

Uz liela dēlīša ar lielo šefa nazi sakapā sīpolu, ķiploku, tad turpat blakus sakapā zaļumus, čili, visu pastumj malā un tad tomātu ar visu mizu, un tad avokado.

Tad visu ar nazi nedaudz apmaisa no sāniem uz vidu un sāk kapāt, ik pa laikam sakapāto masu ar nazi no visām malām kā ar lāpstiņu sastumjot uz vidu. Turpina kapāt, līdz kamēr viss ir sastrādāts skaistā viendabīgā masā, bet ar jūtamiem gabaliņiem.

Turpat uz dēlīša pārlej olīveļļu, laima sulu, pārber sāli un piparus, apmaisa un liek bļodiņā, vidū ieliekot avokado kauliņu, tad gvakamole nesabrūnēs. Pasniedz kā piedevu meksikāņu ēdieniem vai kā uzkodu ar kukurūzas čipsiem.

Foto: Shutterstock
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz