Sestdiena, 18. maijs Inese, Inesis, Ēriks
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Zupā piens no palmas

Tāpat kā daudzi citi ilgi biju pārliecināta, ka šķidrums, ko var dzert no atvērta kokosrieksta, ir tas īstais kokosriekstu piens. Kļūda! Tas ir kokosriekstu ūdens, bet kokosriekstu pienu gatavo no nobrieduša rieksta sasmalcināta baltā iekšējā mīkstuma. Tam vēl mazliet pievieno ūdeni.

Receptes: Zupā piens no palmas
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
06.04.2024 06:15

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

No šī produkta gatavotie ēdieni iegūst neatkārtojamu un oriģinālu garšu, kas nav raksturīgi latviešu virtuvei.

Ar kokosriekstu pienu var aizstāt pienu un krējumu pamatēdienos un desertos, un tas nozīmē, ka izmantošana visnotaļ plaša. To noteikti var saukt par labu ziņu.

Meklējot informāciju, gan tīmekļvietnē morenz.de, gan alpro.com, santamariaworld.com un citās, kļūst skaidrs, ka

kokosriekstu piens ir Āzijas virtuves būtiska pamatsastāvdaļa. Taču nu jau tas iekarojis savu stabilu vietu arī eiropiešu virtuvēs.

Kokosriekstu pienu gatavo no nogatavinātiem, tikko novāktiem kokosriekstiem. Tiem jābūt kvalitatīviem, lai garša būtu bagātīga un salda. Zinātāji apgalvo, ka labākais nākot no Šrilankas, Taizemes un Malaizijas. 

Kokosriekstu palma pirmo ražu dod jau pēc trīs gadiem, bet visražīgākie esot 10 gadus veci koki.

Kokosriekstu piena necaurredzamība un bagātīgā garša saistīta ar augstu eļļas saturu, kurā lielākā daļa ir piesātinātie tauki.

Kokosriekstu pienu un krēmu īpaši novērtē cilvēki, kuri nepanes laktozi, kā arī vegāni. Taču pārējiem uztura speciāliste Guna Rijkure tomēr iesaka pārāk neaizrauties ar kokosriekstu produktu iekšķīgu lietošanu.

Āzijas valstīs uzturā nelieto tik daudz gaļas un govs piena produktu kā Latvijā, tāpēc šo reģionu iedzīvotājiem kokosriekstu piens ir būtiska ēdienu sastāvdaļa.

Galvenā problēma slēpjas kokosriekstu pienā esošajā lielajā piesātināto tauku daudzumā, kas var rosināt aptaukošanos, aterosklerozi.

Vajadzīgos piesātinātos taukus organisms spēj sintezēt pats, tāpēc tos vajag uzņemt pavisam maz, īpaši, ja pieejami govs piena produkti.

Toties vegāniem, kuri nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus, tauku uzņemšanai palmu piens ir laba iespēja. Kokosriekstu piens tāpat piemērots cilvēkiem ar laktozes un piena olbaltuma nepanesību.

Tāpat kā govs, arī kokosriekstu pienam ir dažāds tauku saturs. No 14% līdz 18%. Tādam produktam kā kokosriekstu krēms optimālais tauku saturs sasniedz 20%.

Kokosriekstu pienu var lietot uzkarsētu, aukstu un pat saldētu. To pievienojot, piemēram, saldētām ogām, ātri var pagatavot saldējumu. Arī smūtijā jogurtu var aizvietot ar kokosriekstu pienu. Piena vietā izmanto dažādās putrās, pankūkās un kulinārijā.

Īpaši labi kokosriekstu piens garšo smalkmaizītēs.

Aizvadītajos gados Latvijā populāri kļuvis gatavot dažādus vegāniskus našķus ar kokosriekstu piena piedevu.

Kokosriekstu piena lietotāji novērtē, ka tas izmantojams gan pamatēdieniem, gan desertiem. Piemēram, sautējumā, sacepumā vai pastas mērcē krējumu var aizstāt ar kokosriekstu pienu. Tas ir daudzu wok ēdienu viena no galvenajām sastāvdaļām.

Pagatavojot rīsus, aizvietojiet daļu ūdens ar kokosriekstu pienu, ievērojot šādas proporcijas: 300 ml rīsu + viens 250 ml iepakojums kokosriekstu piena + 200 ml ūdens. Sanāks krēmīga un garda piedeva pamatēdienam.

Tāpat garda karameļu mērce saldējumam sanāks, uzvārot vienu 250 ml kokosriekstu piena iepakojumu kopā ar 100 ml sīrupa, 100 ml cukura un sulu no 2 laimiem.

Tāpat pagatavot pašiem savu saldējumu ir vieglāk par vieglu. Sablendējiet 2 daļas saldētu ogu vai augļu un 1 daļu kokosriekstu piena, ielieciet saldētavā apmēram uz divām stundām, un saldējums būs gatavs baudīšanai!

Receptes

Āzijas zivju zupa

Garšvielu ražotāju “Santa Maria” pārstāve Latvijā Inga Auziņa gardu zupu gatavo, uzvārot kokosriekstu pienu no viena 250 ml iepakojuma kopā ar tikpat daudz ūdens.

“Pievienojiet 2 ēdamkarotes “Sambal Oelek” mērces. Izspiediet mazliet laima sulas un pievienojiet sarīvētu ingveru un sasmalcinātu ķiploku. Pievienojiet gabaliņos sagrieztu lasi un sasmalcinātu puravu,” viņa saka.

Laksa ar garnelēm

Laksa ir Dienvidāzijā populāra asā zupa, ko pagatavo, pievienojot rīsu vai kviešu nūdeles, pikantu buljonu, kokosriekstu pienu, vistu, garneles un zivis.

Ar lietuviešu blogeres Kristīnas Pišņukaites-Šimkienes receptē minētajiem Āzijas produktiem šo zupu var pagatavot tikai 15 minūtēs

Būs nepieciešams 200 g garneļu, svaigs ingvers, 8 šampinjoni, 2 ēd.k. sarkanās karija pastas, 1 l vistas buljona, 1 paka nūdeļu, 1 iepakojums kokosriekstu piena, 2 laimi, sāls, melnie pipari, kokosriekstu eļļa, svaigs baziliks, svaigs koriandrs, čili, melnā sezama sēklas.

Izvāra nūdeles un notecina caurdurī. Katliņā vai pannā uzkarsē eļļu un dažas minūtes apcep garneles. Pievieno katliņa saturam rīvētu ķiploku un ingveru, šampinjonus un visu apcep vēl dažas minūtes. Pievieno sarkanā karija pastu un uzsilda katliņā esošo masu vienas minūtes laikā.

Ielej katliņā buljonu, uzvāra iegūto masu, pievieno kokosriekstu pienu un svaigi spiestu laima sulu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Saliek nūdeles dziļajos šķīvjos un ielej pagatavoto zupu. Pasniedz ar svaigu baziliku, koriandru, čili pipara ripiņām un sezama sēklām.

Garneļu-sēņu zupa

Vajadzēs 400 ml kokosriekstu piena, 350 g šampinjonu, 300 g tīrītu garneļu, 1 palielu laimu, 4 citronzāles kātus, rīvētu ingveru, 1 čili, zivju mērci, ko var aizstāt ar sojas mērci, brūno cukuru.

Katlā liek ar āmuriņu sadauzītus citronzāļu kātus, sarīvēto ingveru, sagriezto čili un sēnes. Pielej 1/2 litru ūdens un 400 ml kokosriekstu piena. Nomizo laimam mizu un pieliek zupai. Vāra, kamēr sēnes mīkstas.

Pieliek garneles, kuras vāra tikai 1 minūti. Tad pēc garšas pielej zivju vai sojas mērci, brūno cukuru un arī laima sulu, lai garša būtu harmoniska.

Pasniedzot pārber sakapātus zaļumus.

Svētku saldējums

Vajadzēs 200 ml saldā krējuma 35%, 200 ml kokosriekstu piena, 80 g cukura, 2 olu dzeltenumus, ogas garnēšanai, kokosriekstu skaidiņas.

Atdala olu dzeltenumus, liek bļodā, pieber cukuru. Tad trauku liek karsta ūdens peldē un kuļ biezās putās.

Kad atdzisis, putās ielej kokosriekstu pienu. Saputo saldo krējumu un arī iemaisa pie olu dzeltenumiem. Liek saldētavā uz 1,5–2 stundām.

Masu izņem un vēlreiz kārtīgi saputo. Liek saldētavā.

Pasniedzot saliek deserta trauciņos, izgrezno ar ogām vai sagrieztām, attīrītām mandarīna, apelsīna šķēlītēm.

Gaļas karijs

Jāsagādā 500 g gabaliņos sagrieztas cūkgaļas (to var aizstāt ar vistas gaļu), 2 burkāni, 250 g šampinjonu, 3 seleriju kāti, 2 sarkanās paprikas, apmēram 200 g mazo tomātiņu, 250 g konservētu zirnīšu, 200–250 ml kokosriekstu piena, 2 tējkarotes karija, 1 ēd.k. kartupeļu cietes, sāls, pipari, eļļa.

Sagriezto gaļu uz pannas eļļā apcep, tad klāt liek sagrieztos seleriju kātus, burkānus (var sarīvēt uz rupjas rīves), papriku, sēnes, zirnīšus. Pieber kariju un apmaisot cep 3–4 minūtes.

Pielej kokosriekstu pienu un glāzi (200 ml) ūdens. Uzvāra, tad sautē.

Tikmēr cietei uzlej ūdeni, izmaisa un pielej pannas saturam. Maisot sabiezina. Pieliek sagrieztus ķirštomātus, iemaisa kopā ar sāli, pipariem pēc garšas.

Var ēst ar vārītiem kartupeļiem, rīsiem, griķiem.

Foto: pexels.com

Padomi

– Atverot kokosriekstu piena paku vai kārbu, tai augšā būs biezs krēmveida slānis un apakšā šķidrums. Tā ir jābūt, jo tauki un šķidrums kokosriekstu pienā dabiski atdalās, tos uzglabājot vēsumā.

– Lai kokosriekstu piens iegūtu vienādu konsistenci, pēc izņemšanas no ledusskapja iepakojumu brīdi patur siltā ūdenī un pēc tam pirms atvēršanas kārtīgi sakrata. Pēc tam atver iepakojumu.

– Aizvērtu iepakojumu glabājot istabas temperatūrā, saturs saglabāsies vienmērīgs.

– Gatavojot karstos Āzijas ēdienus no kokosriekstu piena, tie gandrīz vienmēr noslāņojas, bet tā tam jābūt ēdiena gatavošanas procesā!

– Kad iepakojums atvērts, kokosriekstu pienu var uzglabāt tikai dažas dienas.

– Izvēloties rafinēto kokosriekstu eļļu cepšanai un karsto ēdienu pagatavošanai, jāatceras par tās dūmošanas punktu – 232 grādiem.

– Kokosriekstu skaidiņās, ko izmanto našķu panēšanai, dekorēšanai, ir ne vien vērtīgā laurinskābe, vidēji garo ķēžu taukskābe, bet arī pamatīga piesātināto tauku deva – 57,2 grami uz 100 gramiem produktu. Tās jau ir 354 kalorijas.

Avots: santamaria.lv

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz