Pirmdiena, 22. aprīlis Armanda, Armands
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Pomelo valdzinājuma tīklos

Pomelo sezona drīz beigsies, bet februāris vēl ir tas laiks, kad šos citrusaugļus pie mums var nopirkt. Tos novāc negatavus, lai veikalos tie nenonāktu pārgatavojušies. Jo dzeltenāki, jo gatavāki! Ja kāda puse oranžīga – vēl labāk. Tas liecina, ka auglis ticis pie saules.

Receptes: Pomelo valdzinājuma tīklos
Foto: Ilustratīvs
17.02.2024 06:15

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Daudzi joprojām uzskata, ka pomelo ir pārauguši greipfrūti, taču tā nav.

Ar apelsīniem salīdzinot, cienījamā izmēra apaļvaidži aug mūžzaļos kokos. To latīniskie nosaukumi ir atbilstoši un pat divi: citrus maxima un citrus grandis.

Ja mūsu veikalu plauktos nonāk tikai apmēram divus kilogramus smagie, tad,

Dienvidāzijas siltajā klimatā augot, augļu svars tuvojas pat 10 kilogramiem.

Tīmekļa vietnē rimi.lv atrodamā informācija liecina, ka pomelo sezonas pilnbrieds dabā ir februārī, kad Ķīnā atzīmē Jaungadu. Tāpēc pieņemts, ka ķīnieši šos augļus dāvina cits citam kā labklājības simbolu.

Gatavojot ēdienu, pomelo lieliski sader ar gaļu, sieru un riekstiem.

Pēc formas pomelo var būt gan apaļi, gan nedaudz saplacināti vai bumbierveidīgi. Augļa mīkstums parasti ir gaiši zaļš vai dzeltens, retāk balts, viegli sārts vai sarkans. Tas ir nedaudz sausāks nekā greipfrūtam, ar izteiktākām šķiedrām. Salīdzinot ar citiem, miza bieza. Atkarībā no šķirnes augļa garša var mainīties.

Savukārt tīmekļa vietnē bhg.com skaidro, ka

pomelo sastāvā ir ļoti daudz vitamīnu, minerālu, šķiedrvielu, ēterisko eļļu un dabisko taukskābju, tādēļ dietologi šo augli uzskata par ļoti vērtīgu.

Lūk, smagā augļa labās īpašības: spēj paātrināt vielmaiņu, palīdz mazināt tauku uzkrājumus, liels C vitamīna saturs, kas paaugstina organisma spēju cīnīties ar vīrusiem un baktērijām.

Lai gan pomelo galvenokārt sastāv no ūdens, saturā vēl arī daudz kālija, kalcija, fosfora, vitamīnu, fitoncīdu, šķiedrvielu un ogļhidrātu. Piemīt antibakteriāla iedarbība. Tajos nav tauku. 100 gramos pomelo tikai 38 kalorijas.

Vēl tas, ka pomelo aizkavē organisma novecošanu, palīdz cīnīties pret vēža šūnām, uzlabo asinsspiedienu, palīdz atbrīvoties no taukiem, kas uzkrājušies uz iekšējām asinsvadu sieniņām, un nodrošina sāta sajūtu.

Receptes

Pomelo-apelsīnu ievārījums

Vajadzēs apmēram 600 g notīrīta pomelo, 2–3 apelsīnus, 500 ml auksta ūdens, 1 kg “Dansukker” ievārījuma cukura.

Apelsīnus nomazgā, sagriež daiviņās, pēc tam katru daiviņu – plānās šķēlītēs. Pomelo nomizo. Sagriež daiviņās, pēc tam daiviņas sagriež šķēlītēs.

Liek augļus katliņā, pielej ūdeni. Uzliek vāku, uz lēnas uguns vāra 40 minūtes. Iemaisa ievārījuma cukuru, vāra vēl 5 minūtes.

Lej karstās, sterilizētās burkās. Uzglabā vēsā vietā.

Bagātie salāti ar vistu

Sagādā 350 g cāļa fileju, 1 pomelo, rīsus, 70 g svaigo salātu maisījumu, 2 ēd.k. granātābolu sēklu, lociņus, 1 ķiploka daiviņu, 3–4 ēd.k. kokosriekstu piena, 1 ēd.k. zemesriekstu sviesta, 1/2 laima sulas, sāli, piparus.

Rīsus uzvāra, atdzesē. Vistas fileju noskalo un liek katlā. Pievieno pusi no ķiploka daiviņas, sāli un piparus.

Pielej ūdeni, lai gaļa būtu pārklāta ar ūdeni un uzkarsē. Ūdenim neļauj burbuļot un notur šādu temperatūru aptuveni 15 minūtes, līdz vista ir gatava.

Fileju izņem, uz dēlīša atdzesē.

Sagatavo mērci. Kokosriekstu pienu, zemesriekstu sviestu un laima sulu sajauc ar putojamo slotiņu vai rokas blenderi. Pievieno atlikušo pusi ķiploku daiviņas, sāli un piparus.

Noņem pomelo mizu un sadala mīkstumu uz diviem porciju šķīvjiem. Pievieno salātu lapas un rīsus, kā arī sagrieztu vistas fileju.

Visu pārkaisa ar granātābolu sēklām, sagrieztiem lociņiem. Pirms pasniegšanas pievieno mērci.

Salāti ar garnelēm un pomelo

Būs nepieciešams 1 pomelo, 200 g garneļu, lapu salāti, ½ citrona, sāls, 1 tējkarote olīveļļas, šķipsna sarkano piparu, 1 tējkarote medus, rukola, granātābolu sēklas.

Izvāra garneles, nomizo un atdzesē. Nomizo pomelo, noņem plānās starpsienu miziņas, katru šķēli sagriež 3–4 daļās.

Pagatavo mērci, sajaucot medu, citronu sulu, sāli, eļļu un piparus.

Garneles sajauc ar pomelo, saplēš salātu lapas, pieliek rukolu. Pārlej mērci, samaisa. Pārkaisa granātābolu sēklas.

Brīvdienu vieglie salāti

Ņem 1 pomelo, 1 mango, 2 banānus, 1 laimu vai maziņu citronu, nedaudz kanēļa, medu pēc garšas.

Notīra pomelo, atbrīvo daivas no starpsienu baltajām miziņām. Katru sagriež 4 daļās. Liek salātu bļodā.

Gatavam mango nogriež mizu, mīkstumu sagriež kubiņos. Liek pie pomelo. Turpat pievieno mizotus, sagrieztus banānus.

Sarīvē laima (citrona) miziņu, izspiež sulu un sajauc ar rīvēto miziņu. Ielej salātu bļodā. Pārkaisa ar kanēli. 30 min. tur ledusskapī, pasniedzot pārlej ar medu.

Padomi

Kā mainīt ēšanas paradumus?

Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka apmēram 60% cilvēku Latvijā ir liekais svars vai aptaukošanās, tāpēc viņa ikvienu aicina pārskatīt savus ēšanas paradumus.

Lai sāktu ēst veselīgāk, uz mērķi jāiet maziem soļiem.

Motivē sevi ilgstošām pārmaiņām. Katras pārmaiņas ir labi sākt, ja apzinies mērķi, kāpēc to dari. Normāls svars un pilnvērtīgs uzturs ļaus dzīvot enerģiskāk, ilgāk un kvalitatīvāk.

Lai noskaidrotu, kā jūtas ķermenis, vismaz reizi gadā jāapmeklē ģimenes ārsts un jāveic analīzes. 

Neizvēlies ātrās diētas, neturies pie mītiem. Striktas diētas, strauja svara samazināšana, atteikšanās no atsevišķiem produktiem vai produktu grupām, negaršīgu “brīnumproduktu” ēšana veselību neuzlabos.

Straujas ēdienkartes izmaiņas un svara svārstības ķermenim var vairāk kaitēt nekā palīdzēt, tāpēc svarīgāk par tūlītējiem rezultātiem ir kvalitatīvas un daudzveidīgas pārtikas uzņemšana. 

Sāc ar atklātību pret sevi. Katram cilvēkam liekā svara iemesli noteikti būs atšķirīgi, tāpēc pirmais solis ir objektīvi ieraudzīt, kādu uzturu un cik bieži ēd.

Dažas dienas godīgi pieraksti savas ikdienas maltītes un uzkodas. Tad nevajadzēs situāciju izpušķot, proti, pārlieku kritizēt savas izvēles vai tieši otrādi – noliegt neveselīgus paradumus.

Sāc ar sev vieglākajām izmaiņām. Uztrenē pārliecību, ka tev izdodas un tam, ko ēdu, patiesi ir jēga.

Kardinālas izmaiņas nav nepieciešamas, jo jebkurš uzlabojums ir nozīmīgs. Pārmaiņas nevar būt pārāk mazas.

Palutini sevi ar aromātisku un minerālvielām bagātu ēdienu. Ēdiens ir bauda, kas dzīvei piešķir prieku. Viens no veidiem, kā to darīt, vienlaikus rūpējoties par savu organismu, ir izvēlēties vietējos un sezonālos produktus.

Ja gribam sev iegādāties pašu labāko, tad ir vērts pievērst uzmanību gan izcelsmei, gan audzēšanas apstākļiem, jo viss ir savstarpēji saistīts un ietekmē produktu kvalitāti.

Foto: Ilustratīvs

Izvērtē savu ēdienkarti! Pats sev atklāti atbildi uz šiem jautājumiem.

– Vai dzeru nepieciešamo daudzumu šķidruma (aptuveni 1,5 litrus)?  Precīzu ķermenim nepieciešamā ūdens daudzumu var aprēķināt, 30 ml ūdens sareizinot ar katru ķermeņa masas kilogramu.

– Vai apēsto augļu un dārzeņu daudzums ik dienu ir vienāds ar piecām manām saujām?

– Vai ikdienas ēdienkartē ir olbaltumvielas saturoši produkti divas trīs reizes dienā? Cik bieži un kādus gaļas un zivs produktus ēdu? Vai katru nedēļu ēdu pākšaugus?

– Kādas taukvielas uzņemu? Vai ēdu olīveļļu, riekstus, sēklas? Svarīgi atcerēties, ka ar uzturu ir jāuzņem arī tauki, jo tie veic nozīmīgas funkcijas.

– Cik daudz un kādā veidā es uzņemu ogļhidrātus? Cik daudz un bieži lietoju cukuru, ātrās uzkodas un alkoholu? Vai ēdienkartē ir pilngraudu produkti? Vai es katru dienu ēdu produktus ar pievienoto cukuru? 

– Vai lieto garšvielas vai arī uzlabo ēdienu tikai ar sāli?

– Vai ēdienkartē ir fermentēti produkti: skābēti kāposti, gurķi, bietes u.c.

– Kā tiek gatavots ēdiens? Cik daudz no tā ir cepti produkti? 

– Cik regulāri es ēdu? Cik bieži našķojos? Vai es pārēdos?

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz