Sens norvēģu ēdiens “Forikol” – vienkāršs kā cirvis
"Kurzemes Vārds"
Stāsta liepājnieks Tālivaldis Rudbērzs:
– Kad, ejot cauri Pētertirgus skārņiem, ieraudzīju, ka gaļas stendā pārdod jēra gaļu, atcerējos savu labu paziņu norvēģi Bjornu Akselu un to, kā viņš uz uguns lielā čuguna katlā mums, viesiem, savā dzimtenē vārīja ēdienu pēc senas norvēģu receptes. Viņš ciena un pārzina savas tautas tradīcijas, vēsturi.
Receptē galvenās sastāvdaļas ir jēra gaļa un svaigi kāposti. Nopirku kilogramu jēra gaļas, kilogramu kāpostu un arī mājās pagatavoju “Forikol”. Šis ēdiens, kā smējās pats Bjorns, ir vienkāršs kā cirvis, jo tajā maz sastāvdaļu. Nekādu smalkumu un pārmērību, jo senatnē ļaudis ēda vienkārši un to, ko varēja dabūt.
Jēram un kāpostiem jābūt attiecībā 1 pret 1. Piemēram, kilograms gaļas, kilograms kāpostu. Sautējamā traukā ieliek gabalos sagrieztu jēra gaļu (ar kauliņiem) un lielās, biezās šķēlēs sagrieztu kāpostu. Pielej 300–350 g ūdens un pieber divas tējkarotes piparu. Senatnē sāli neizmantoja, bet kādu šķipsnu var pielikt. Tas receptē arī viss.
Jāatzīst, ka es ēdienu vēl papildināju ar vairākām ķiploka daiviņām un lauru lapām. Saturu uzvāra un tad uz pavisam mazas uguns sautē divas, divarpus stundas, kamēr gaļa mīksta un atdalās no kauliem. Ēd ar vārītiem kartupeļiem.