Otrdiena, 28. janvāris Spodris, Kārlis

Kā pagatavot vafeles ar kraukšķi

Kā pagatavot vafeles ar kraukšķi
Klāvs un Sintija godīgi atzīst, ka jaunu Ameriku nebūt nav atklājuši, bet ideju par gardām vafelēm noskatījuši pirms diviem gadiem Palangā. (Foto: Egons Zīverts)
14.01.2020 07:03

"Kurzemes Vārds"

“Lai atrastu un pagatavotu vislabāko vafeļu mīklu, eksperimentējuši esam daudz!” neslēpj uzņēmuma “Streetfoodlv” dibinātājs un vafeļu bāra “BWB” izveidotājs Klāvs Grīnbergs. Šobrīd bārā viņš saimnieko kopā ar sievu Sintiju, kura pirms pasniegšanas vafeles izdekorē tik skaisti kā skatu kartītes.

Klāvs un Sintija godīgi atzīst, ka jaunu Ameriku nebūt nav atklājuši, bet ideju par gardām vafelēm noskatījuši pirms diviem gadiem Palangā. Tur tās bijušas ļoti dažādas, un liepājnieki attapuši, ka nebūtu slikti arī mūsu Jūrmalas parkā piedāvāt kaut ko tikpat garšīgu.

Nu jau Klāvs un Sintija ieguvuši ļoti labu pieredzi, un divus cepšanas noslēpumus viņi bija gatavi atklāt arī mums. Pirmais – eļļa uz pannas netiek lieta! Mīklu lej uz sausas virsmas, kas sakarsēta līdz noteiktai temperatūrai. Ja pannu iesmērē ar eļļu, gan beļģu, gan burbuļvafeles izcepas neglīti plankumainas. Ja to nedara, sanāk spīdīgas, gluži kā glancētas. Otrais – ja beļģu vafeļu mīklai pieliek par daudz cukura, cepoties tā kļūst šķidra, un tātad nav izmantojama. Kas tiešām izcilu vafeli atšķir no brāķējamas? Tas, ka tā ārpusē ir kraukšķīga, bet iekšpusē – mīksta, pat krēmīgi bieza.

Vafeles ir pateicīgs produkts, jo tās var gatavot gan saldas, gan sāļas. Darboties kā ar vienām, tā otrām var tiešām radoši. Vasarā, kad Klāvs un Sintija vafeles cepa Jūrmalas parkā, saldās tika papildinātas ne tikai ar putukrējumu, saldējumu un dažādiem kārumiem, bet arī ar visplašāko ogu klāstu. Tagad ogas tiek aizvietotas ar augļiem. Sāļās ļoti labi garšo ar kūpinātu vistu, šķiņķi, sieru, tomātiem, gurķiem, sīpoliem, papriku un lieliski piesien dūšu. Šobrīd izmēģinot jaunu piedāvājumu: sāļās vafeles ar biezpienu.

RECEPTES

“Augļu dārzs”

Saldo burbuļvafeli plānā kārtā apsmērē ar krēmu “Nutella” un kārto deserta traukā. Pieliek saldējumu vai putukrējumu. Grezno ar sagrieztiem augļiem, ogām, pārlej šokolādes vai karameļu mērci, pārkaisa pūdercukuru.

Beļģu sāļā vafele ar vistas gaļu

Apakšējai vafelei uzklāj salātu mērci, uzliek salāta lapu, šķēlēs sagrieztu vistas gaļu, tomātu, gurķi, sarkano sīpolu un virsū – otru vafeli.

Kraukšķīgais našķis

Kraukšķīgajām saldajām vafelēm 125 gramus kviešu miltu samaisa ar 200 gramiem izkausēta sviesta. Četras olas ar putojamo slotiņu sakuļ ar 200 gramiem cukura, līdz tas izkusis, un pievieno miltu masai. Rūpīgi izmaisa un cep iepriekš sakarsētā pannā. Ja vēlas ļoti kraukšķīgas vafeles, pusi no miltu daudzuma var aizvietot ar kartupeļu cieti.

Vafeles ar sviestu

Vajadzēs 125 g mīksta sviesta, 75 g cukura, 1 paciņu vaniļas cukura, 3 olas, 250 g miltu, šķipsnu sāls, 250 ml piena, 125 ml minerālūdens un 1/4 tējkarotes cepamā pulvera.

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem, olu baltumus kārtīgi sakuļ. Sviestu, cukuru, vaniļas cukuru, olu dzeltenumus, sāli kuļ tik ilgi, kamēr cukurs ir izkusis. Miltus samaisa ar cepamo pulveri, pielej pienu, pievieno sviesta masu, samaisa. Pielej minerālūdeni un sakultos olu baltumus, vēlreiz kārtīgi samaisa. Cep vafeles. Pasniedzot pārkaisa ar maltu kanēli un pūdercukuru.

Ar iebiezināto pienu

Ņem 200 g mīksta sviesta, 5 olas, 2 glāzes miltu, 1 glāzi cukura, vaniļas cukuru. Vēl vajadzēs iebiezināto pienu.  Sviestu izkausē, pieliek cukuru, vaniļas cukuru, olas un beigās miltus. Mīklai jābūt pabiezai. Gatavām vafelēm pārlej iebiezināto pienu.

Vafeļu konusi

Vajadzēs 3 olas, 250 g kartupeļu cietes, 225 g mīksta sviesta, 175 g cukura, 2 ēdamkarotes vaniļas cukura, sāli.

Mīkstu sviestu saputo ar cukuru, pa vienai liek klāt olas un intensīvi maisa. Pieber kartupeļu cieti, sāli un vaniļas cukuru. Saputo. Patur ledusskapī 15 minūtes. Tad vienu ēdamkaroti mīklas lej elektriskajā vafeļu pannā un cep, līdz iegūst zeltaini brūnu vafeli. To vēl karstu tin vēlamajā formā – konusā vai trubiņā.

Omas gardums

Vajadzēs 2 paciņas margarīna, 2 glāzes cukura, 10–12 olu, 2 glāzes miltu.

Margarīnu un cukuru izkausē, drusku atdzesē. Pievieno olas un miltus. Visu sastrādā viendabīgā masā, pilda vafeļu formās un cep. Pasniedzot rotā ar svaigiem augļiem un ogām.

PADOMS

No kartupeļiem arī var!

Vafeļu receptes, tāpat kā padomus pankūku cepšanai, dažādos avotos var atrast gana daudz. Cilvēces vēsturē droši vien pirmās tomēr bija pankūkas, ko viegli varēja uzcept jebkurā pannā. Lai izdotos tiešām laba vafele, tā vienlaikus jācep no abām pusēm. Tās var gatavot ne tikai no kviešu miltiem, bet dažādi variēt ar izejvielām. Ne viena vien namamāte nopirkto vafeļu pannu izmanto, lai tajā ceptu pat kartupeļu pankūkas. Piemēram, 600 gramus rīvētu kartupeļu sajauc ar 3 olām, 50 ml piena, 300 gramiem rīvēta Čedaras siera, sāli, pipariem. Vēl var piejaukt vai nu sagrieztus lociņus, vai smalki sagrieztu sīpolu. Uzkarsētas vafeļu pannas cepamo virsmu noziež ar eļļu, liek uz tās kartupeļu masu un cep apmēram 5 minūtes, uzmana, lai nepiedegtu.

Foto galerija

Sadarbībā ar

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēlu failus un novieto tos šeit. (Foto jābūt JPG formātā, max 5MB)