Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kas notiek, kad cits citu dabūjuši?

Kas notiek, kad cits citu dabūjuši?
03.01.2012 07:07

Atslēgvārdi

“Un viņi dzīvoja laimīgi līdz mūža galam.” Tā parasti beidzas pasakas. Vai to pašu var attiecināt uz Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienu Silmačos” varoņiem, kuri lugas beigās cits citu dabūja jeb saprecējās ar to, pēc kura sirds alkst? To mums atklāj Lauris Gundars savā lugā “Advents Silmačos”, pēc kuras režisors Ģirts Ēcis tagad iestudē izrādi.

Liepājas teātra aktieris Armands Kaušelis norāda, ka Holivudā tas ir ierasti, ka filmām veido turpinājumus, it īpaši komēdijām. Latviešu dramaturģijā tas ir rets gadījums. Tomēr kāds ir uzdrīkstējies uzrakstīt turpinājumu tik slavenai lugai kā “Skroderdienas Silmačos”, ko Latvijas teātros iestudē jau kopš pagājušā gadsimta sākuma. L. Gundars lugu “Advents Silmačos” radījis 2009. gadā. Šogad to vienlaikus iestudē Liepājā un Valmierā, turklāt abos teātros pirmizrāde būs 13. janvārī.

Režisors Ģirts Ēcis stāsta, ka uzvest lugu “Advents Silmačos” viņam piedāvājis Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

“Skroderdienu Silmačos” darbība norisinājās siltajā laikā, bet izrādes “Advents Silmačos” varoņi, kā noprotams no nosaukuma, rosās, kad aiz loga virpuļo putenis un ļaudis meklē siltāko vietu, tas ir, pirtiņu. “Ir 1939. gada ziema. Jau sācies Otrais pasaules karš, vācieši iebrukuši Polijā. Bet nevienu tas neinteresē, pirms tas neskar pašus,” saka Liepājas teātrī debitējošais režisors Ģ. Ēcis. 

“Tie bija Latvijas ziedu laiki, ļaudīm šķita, ka viss turpināsies un ies tikai uz labu. Bet ja padomā: kad karš pārgāja pāri Latvijai, cik no šiem cilvēkiem izdzīvoja? Cik māju palika? Cik daudz bija izpostītu dzīvju?” par Latvijas vēstures drūmākajām lappusēm mudina aizdomāties režisors. Tomēr Silmaču ļaudīm tobrīd karš vēl ir kaut kas tāls, uz ādas neizjusts.

Runājot par Blaumaņa radītājiem personāžiem, A. Kaušelis uzsver, ka cilvēkiem no iepriekšējiem “Skroderdienu Silmačos” iestudējumiem ir izveidojies priekšstats, ka Dūdars ir vīrietis ap četrdesmit gadiem, bet visas čadīgās un klačīgās saimes sievas ir večiņas. Taču “Advents Silmačos” šo stereotipu lauzīs. “Tajos laikos 20 gadu vecs vīrietis jau bija nobriedis, stabils mājas pārmantotājs. 30 gados viņš jau bija īsts saimnieks. Mēs izdomājām, ka mūsu vecums atbildīs personāžu vecumam, Aleksim ir 25 gadi, Dūdaram – 30. Tas ir ražīgākais vecums,” raksturo A. Kaušelis.

Egona Zīverta foto

Izrādē “Advents Silmačos” būs jautri brīži, ko sarūpēs arī Bebene (Agnese Jēkabsone) un Pindaks (Viktors Ellers).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz