Griķus visus apēdi?
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Vai esat jau pagatavojuši un apēduši visus tos griķus, kas tika nopirkti pavasarī, sākoties pandēmijai? Ja ne, tad ir vērts apskatīt derīguma termiņu uz iepakojumiem, sākt tos beidzot gatavot un celt galdā. Vai zinājāt, cik patiesībā griķi ir lieliski graudaugi un cik dažādas var būt to pagatavošanas receptes?
Graudaugs vai… zāle?
Esam pieraduši griķus dēvēt par graudaugu, taču atsevišķi avoti apgalvo, ka tie patiesībā ir zāle. Par auga izcelsmes vietu ilgi tika uzskatīta Centrālā Āzija. Pēdējie atklājumi vēsta, ka tie cēlušies dienvidrietumu Ķīnā un Himalaju reģionā, bet patiesībā griķu izcelsme joprojām jāvērtē kā neskaidra. Pastāv leģenda par Justu van Gistelu, kas augu uz Eiropu atvedis 1485. gadā no sava ceļojuma uz Svēto zemi. Taču pēc ziedputekšņu analīzes konstatēts, ka griķi Nīderlandes teritorijā un ziemeļrietumu Vācijā auguši jau ilgi pirms mūsu ēras. Dokumentos Eiropā augs pirmo reizi minēts 1394. gadā.
Patiesībā Fagopyrum esculentum ir tik pieticīgs, ka var augt pat diezgan nabadzīgā augsnē, zemās temperatūrās, sausumā, kā arī pastiprinātā mitrumā. Tieši izturība pret ārējiem apstākļiem un vieglā audzēšana padarījusi to par vienu no pieejamākajiem produktiem. Griķos ir vērtīgie B, PP, P vitamīni un minerālvielas: kalcijs, fosfors, jods un dzelzs. Griķiem salīdzinājumā ar citiem putraimiem piemīt lielāka enerģētiskā vērtība, mazāk ogļhidrātu, daudz aminoskābju, griķi ir bagāts dzelzs avots. Tie spēj pazemināt holesterīna līmeni, stabilizē cukura līmeni asinīs. Auga sēklas nesatur glutēnu un ir hipoalerģiski. Mazuļa ēdienkartē iekļaujami jau no 6 mēnešu vecuma, ļoti reti izsauc alerģiju.
Griķus ierasti lieto vārītus. Gatavojot jāievēro šāda proporcija: uz vienu tilpumu griķu ņem divus tilpumus ūdens un uz mazas liesmas vāra apmēram 15–20 minūtes. Ēd ar gaļu, gatavo biezputras, liek zupās. Labi sader ar pienu, dažādiem dārzeņiem, šokolādi. Kad griķus samaļ, no miltiem var cept maizi un veselīgus cepumus. Tiešām brīnumaini plašas izmantošanas iespējas! Veselīga dzīvesveida piekritēji nevis vāra putru, bet vakarā aplej ar kefīru un kārtīgi izmaisa. No rīta griķi uzbrieduši mīksti. Piegriež svaigu ābolu vai pieliek ogas, un sātīgas brokastis gatavas.
Interesanti
- Sējas griķi (Fagopyrum esculentum) ir sūreņu dzimtas lakstaugs, kas radniecīgs rabarberiem.
- Par griķiem sauc arī šo augu ēdamās sēklas un dēvē par pseidolabību.
- Augs ir labs nektāra avots bitēm. Griķu medus ir tumšā krāsā un ar stipru garšu.
- Griķi var izaugt aptuveni vienu metru augsti. Tiem ir sirsniņveida lapas. Ziedi balti vai rozā. Sēklas – trijstūrveida formas riekstiņi.
- Latvijā griķi zied jūlijā, ražu vāc rudenī pēc salnām.
- 100 g vārītu griķu enerģētiskā vērtība ir 343 kilokalorijas. Lielākā vērtība ir vitamīnu un mikroelementu bagātība: 100 gramos griķu ir 12% dzelzs dienas devas, 1% kalcija, 6% B1 vitamīna jeb tiamīna, 25% B2 (riboflavīna), 35% niacīna, 10% B6 vitamīna, 7% folskābes, 12% pantotēnskābes, 57% magnija, 34% fosfora, 16% cinka, 55% vara, 65% magnēzija, 11% selēna dienas devas.
Avots: Vikipēdija
Griķu diēta
Tās ilgums līdz 2 nedēļām. Diēta (griķos ir maz ogļhidrātu, daudz šķiedrvielu un neaizvietojamās taukskābes) palīdz organismam attīrīties, izvadīt toksīnus un regulē vielmaiņu. Pirmajās diētas ievērošanas dienās svara samazināšanās notiek uz liekā šķidruma zaudēšanas rēķina, un tikai pēc tam organisms sāk pakāpeniski atbrīvoties arī no uzkrātajiem taukiem. Tas gan jāievēro – putrai nedrīkst pievienot sviestu, sāli vai jebkādas citas garšvielas vai papildinājumus. Var dzert liesu kefīru (1 l diennaktī). Diētas laikā katru dienu drīkst apēst pāris ābolu un nedaudz liesa biezpiena.
Pieredze
Lorita Palapa, kosmētiķe:
– Griķus negatavoju un neēdu. Nē, tā nav nekāda bērnības trauma! Man vienkārši tie negaršo un neuzrunā. Sākoties pandēmijas laikam, nenopirku nevienu pašu griķu iepakojumu. Manuprāt, ir tik daudz dažādu citu ēdienu, kurus var gatavot un ēst.
Vita Hartmane, Liepājas Latviešu biedrības nama direktore:
– Man griķi ļoti garšo! Tieši tāpat kā rīsi. No makaroniem gan izvairos. Griķi ir tik ātri un viegli pagatavojami, un neprasa daudz pūļu. Tagad, vasarā, viens no iecienītākajiem ēdieniem ir šķīvis ar tvaicētiem griķiem, kas tiek papildināti ar porciju zaļo salātu, kas sajaukti ar redīsiem, dillēm, lokiem, kefīru un krējumu. Savukārt vīram ļoti garšo gulašs ar griķiem. Smaidām, ka šis ēdiens mums, padomju laika bērniem, joprojām vēl labā atmiņā no skolas laikiem. Esmu iemācījusies pagatavot garšīgu gulašu, un vīrs ēd slavēdams. Bērniem attieksme pret griķiem rezervēta, bet mazdēliņam tie garšo.
Jā, biju no saimniecēm, kuras, sākoties pandēmijai, griķus pirka vairāk, nekā ikdienā ierasts. Krājumi pamazām tukšojas. Noteikti apēdīsim visus, jo derīguma termiņi diezgan ilgi!
Receptes
Ar malto gaļu
Vajadzēs 200 g griķu, 300 g maltās gaļas, 1 sīpolu, 1–3 ķiploka daiviņas, 3 ēdamkarotes tomātu pastas vai kečupa, 1 burkānu, 1 papriku, eļļu.
Griķus noskalo. Sakapātu sīpolu dziļā pannā apcep eļļā, pieliek malto gaļu, rīvētu burkānu, sagrieztu papriku. Cep visu kopā, līdz maltā gaļa gatava. Pieliek tomātu pastu un samaisa. Pieber noskalotos griķus. Uzlej verdošu ūdeni tā, lai griķi būtu nedaudz zem ūdens līmeņa, klāt sāli un mīļākās garšvielas. Uz mazas liesmas zem vāka sautē, kamēr griķi gatavi. Pasniedz ar krējumu un sagrieztiem lociņiem.
Ar vistu un kariju
Vajadzēs 1 glāzi griķu, 100 g vistas filejas, 100 g burkānu, 1 glāzi piena, 1 tējkaroti paprikas pulvera, 1/2 tējkaroti karija, sāli pēc garšas, sagrieztas dilles un lokus.
10 minūtes vāra griķus, tad pieliek sāli, paprikas pulveri, samaisa un atstāj uzbriest. Katliņu apsedz ar dvieli. Vistas fileju sagriež pavisam mazos gabaliņos, liek uz pannas un pievieno sarīvētu burkānu, sāli, kariju, pienu un zem vāka sautē 20 minūtes. Uz šķīvja liek griķus, pārlej ar mērci, pārkaisa zaļumus.
Pankūkas
Kafijas dzirnaviņās vai blenderī samaļ griķus un pie iegūtajiem 100 g miltu pieliek 1 olu, 1 tējk. olīveļļu, 1 tējk. medu, mazliet sodas vai cepamā pulvera, 100 g ūdens. Sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un liek uz pannas mazas pankūciņas. Var cept bez eļļas. Ēd ar ievārījumu, jogurtu.
Kotletes ar sieru
Izvāra un bļodā ieliek pusotras glāzes griķu. Vēl vajadzēs 1 sīpolu, 200 g sarīvēta siera, 2 olas, 2 tējk. kausētā siera “Dzintars”, eļļu cepšanai, sāli, garšvielas, 2 tējk. kviešu miltu.
Pannā apcep sagrieztu sīpolu. Griķos iemaisa olas, apcepto sīpolu, rīvēto un kausēto sieru, garšvielas. Pieber miltus. Tie palīdz masu saturēt kopā. Arī pirms cepšanas izveidotās kotletītes var apviļāt miltos. Cep uz sakarsētas pannas. Pasniedz ar krējumu vai ķiploku mērci.
Ar pienu
Vajadzēs 500 ml piena, 500 ml ūdens, 1 glāzi griķu, 2 ēd.k. cukura, 50 g sviesta, sāli.
Griķus noskalo aukstā ūdenī. Katliņā ar biezu dibenu uzvāra ūdeni, ieliek griķus un vāra uz mazas liesmas. Citā katliņā uzvāra pienu un pielej griķiem. Pieber sāli, cukuru pēc garšas, samaisa. Uz mazas uguns vāra 10–12 minūtes apmaisot. Tad putrā ieliek sviestu, samaisa. Katlu noņem no uguns, aptin ar segu vai lielu dvieli. Ļauj 10–15 minūtes stāvēt siltumā, lai sasniegtu pilnīgu gatavību. Ēd ar medu vai svaigu maizi.
Austrumu gaumē
Vajadzēs 1 glāzi griķu, 6 lielus šampinjonus, 1 sīpolu, 1 ķiploka daiviņu, 1/2 maza čili pipara, sojas mērci, eļļu, 2 tējk. citronu sulas, šķipsnu kardamona sēklu, sāli.
Griķus pārlej ar 2 glāzēm ūdens, pieber sāli, katlam uzliek vāku un izvāra. Sīki sakapā sīpolu. Šampinjonus noskalo un sagriež šķēlītēs. Sakarsētā pannā, eļļā ieber kardamona sēklas, sakapātu ķiploku un čili piparu, sīpolu, šampinjonus, citronu sulu, 2 ēdamkarotes sojas mērces. Uz nelielas uguns cep 3 minūtes. Beigās pievieno griķus, vēl mazliet sojas mērces, samaisa, pasniedz.