Sestdiena, 25. jūnijs Maiga, Milija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Meistarību nostiprina mēģinot. Padomi, kā uz grila iegūt sulīgu gaļu

Gaļas grilēšana ir viens no populārākajiem maltītes pagatavošanas veidiem vasarā. Gaļas pārstrādes uzņēmuma “NOO Cepeškungs” pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs stāsta, ka iesākumā der pamēģināt uz grila uzcept vienkāršākus produktus un tikai tad pāriet pie steikiem.

Meistarību nostiprina mēģinot. Padomi, kā uz grila iegūt sulīgu gaļu
Foto: Ilustratīvs
19.06.2022 12:30

"Kurzemes Vārds"

Ja nav laika gaļu marinēt pašam, noteikti laba izvēle būs profesionāļu iemarinēta gaļa. No marinādes veida ir atkarīga ne tikai gaļas garša, bet arī tas, cik tā būs mīksta pēc grilēšanas – kāda būs tās struktūra.

Ja gaļa nav trekna un tai nav izmantota eļļas marināde, tad tās apslacīšanai pirms grilēšanas var izmantot augu eļļu – gaļa nelips pie grila restēm.

Ja marinētā gaļa atradusies ledusskapī, tad stundu pirms grilēšanas to vajadzētu paturēt brīvi virtuvē vai laukā ēnā. Svarīgi ir nepieļaut strauju temperatūras maiņu!

Gaļa, kuras temperatūra ir vienāda, arī izcepsies vienmērīgāk!

Gaļu grilēšanas laikā nevajag bakstīt ar dakšiņu – pietiks ar tās grozīšanu (var izmantot speciālus grila piederumus). Karstumā gaļas poras aizveras, un tajā esošā sula ļauj gaļai izcepties sulīgai un mīkstai. Iedurot gaļā dakšiņu, pa tās atstāto caurumu sula iztek ārā, padarot gaļas gabaliņu sausu.

Pirms cepšanas gaļu var nedaudz nosusināt, ļaut notecēt marinādei, lai liekais šķidrums netek grilā. Cepot gaļu uz pannas, sāli pievieno cepšanas beigās – šis pats noteikumus jāievēro arī grilēšanā, tad gaļa būs sulīgāka.

Ar dažādiem iepriekš samitrinātiem garšaugiem, kas novietoti uz oglēm, iespējams iegūt grila ēdiena īpašo aromātu – te noderēs rozmarīns, baziliks, timiāns u.c. Ir pieejamas dažādas garšas speciālās glazūras, ar ko gaļu pārklāj dažas minūtes pirms noņemšanas no grila. Tas ir arī viens no knifiem, kas ēdienu padara gluži kā restorānā gatavotu, tomēr jāuzmanās, lai glazūra nepiedeg!

Gatavo gaļu liek bļodā, pārsedz ar vāku vai šķīvi, lai tā nedaudz padziest un ievelkas.

Grilēšanai paredzēto gaļu apsmērē ar eļļu, kas to pasargās no piecepšanās pie grila restēm. Ja gaļu grilē uz iesmiņiem (koka iesmiņus pirms tam izmērcē ūdenī), vēlams, lai gabaliņi ir cieši cits pie cita, tā tiks novērsta apdegšana. Lielākiem gaļas gabaliem jāļauj vienmērīgi apcepties no abām pusēm.

Gaļu var ietīt folijā, piemēram, kopā ar dārzeņu gabaliņiem, bet

5 minūtes pirms gatavības vēlams to apgrilēt uz karstām oglēm, piešķirot tai apetītlīgo zeltainumu.

Ja gaļas gabals ir ar atsegtiem kauliņiem, tos katru var ietīt folijā. Līdzīgi pirms cepšanas var aptīt katra vistas stilbiņa kauliņu, kas atvieglos arī ēšanu.

Pārceptu un apdegušu gaļu neglābs ne labākā marināde, ne ideālā mērce – gaļa, visticamāk, būs sausa un bezgaršīga.

Vislabāk, ja par gaļas grilēšanu ir atbildīgs viens cilvēks – tā ir garantija, ka grilā visu laiku būs nodrošināta vienmērīga temperatūra, kādā brīdī gaļa neaizdegsies no atklātas liesmas, kā arī elektriskajam grilam būs noregulēta atbilstoša temperatūra, gaļa tiks savlaicīgi noņemta un pasniegta ēšanai.

Sagatavošanas un citos darbos gan aiciniet palīgā ģimeni vai draugus – kopā gatavot ir ātrāk un jautrāk!

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz