Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Cepums ar vēsturi. Ko vēl var pagatavot no piparkūkām?

Kad mājās parādās saldi kraukšķīgo piparcepumiņu smarža, ir skaidrs – klāt Ziemassvētki. Zinātāji stāsta, ka piparkūkas Latvijā ieceļojušas no Vācijas. 17. gadsimtā Vācijā bija pat piparkūku ģildes un piparkūku cepšana bija amats.

Receptes: Cepums ar vēsturi. Ko vēl var pagatavot no piparkūkām?
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
25.12.2022 06:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Mūsdienās gan šāda amata nav, bet drošu sirdi varu teikt, ka šos brūnos gardumus, vismaz bērnībā, cepis katrs no mums. Dažkārt aizraujamies ar radošo procesu un piparkūku kalns svētku laikā tā arī netiek pievarēts. Ko darīt ar cepumiem, kas palikuši pāri?

Kūka Vecgada vakaram

Medzeniece Egita Rače ikdienā darbojas ”Irbītes mājražošanā”, bet arī svētku laikā virtuvē rod visādus gardus risinājumus, lai palutinātu savus mīļos ar ko neierastāku.

Tomēr pērn viņu patīkami pārsteigusi desmitgadīgā meita Sinita Egija Matute, kura pēc savas iniciatīvas ierosinājusi uzcept piparkūku torti.

Tā kā pēc Ziemassvētkiem pāri palicis lērums cepumu, Vecgada vakaram tapa garda, 3,5 kilogramus smaga kūka.

Mamma cepusi kārtas, bet par pildījumu un dekorācijām visu atbildību uzņēmusies atvase.

Foto: no E. Račes privātā arhīva

3–3,5 kg kūkas (izmērs 30×25 cm) nepieciešams

  • 15 olas,
  • 15 ēdamkarotes cukura,
  • 15 ēdamkarotes konditorejas miltu,
  • 1 kg piparkūku,
  • 1,5 litri saldā krējuma (lauku),
  • 700 grami skāba ievārījuma (piemēram, aliču, rabarberu),
  • mandarīni, dzērvenes un saujiņa piparkūku dekorēšanai.

Lai arī dārgāki nekā parastie milti, obligāti jāizmanto tieši konditorejas milti, uzsver E. Rače. Tas esot to vērts.

Ja kūku gribas mazāku, tad sastāvdaļas ņem uz pusi mazāk.

Pagatavošana

Olas ņem katrai plātei/kārtai atsevišķi. Vienai kārtai 5 olas un 5 ēdamkarotes cukura – puto, kamēr masa palielinās vairākas reizes, līdz gaišai konsistencei. Pakāpeniski piesijā 5 ēdamkarotes konditorejas miltu.

Liek cepties 200 grādos 13 minūtes, kamēr virsiņa kļūst zeltaini brūna.

Kad kārtas ir izceptas, tās atdzesē.

Puto saldo krējumu un sadrupina atsevišķi piparkūkas.

Ņem gatavo biskvītu, uz tā smērē skābo ievārījumu, tam pāri klāj saputoto putukrējumu, pārkaisa sadrupinātās piparkūkas, to atkārto uz visām trim kārtām. Virspusi smērē ar putukrējumu un dekorē pēc sirds patikas. Arī maliņas var apkaisīt ar sadrupinātām piparkūkām.

Kārtainais kārums vai drupaču kūka

Viens no liepājnieces Kristīnes Timermanes meistarstiķiem ir kūka ”Pavlova” – spīdoša kūkas cepure, kas greznota svaigām ogām, un iekšā gards maigums.

Tomēr Ziemassvētku laikā viņa izvēlas piparkūku desertus.

”Gadās, ka svētkos visi jau piparkūkas noēdušies, šī iemesla dēļ šogad esmu nolēmusi mēģināt to siera kūku ar piparkūku drupaču pamatni,” stāsta Kristīne.

Gatavojot populārās siera kūkas, parasti izmanto klasiskos “Selgas”, cepumus, tomēr Ziemassvētku laikā tos pilnīgi noteikti var aizstāt ar piparkūkām, lai kūka smaržotu un garšotu pēc svētkiem.

No piparkūkām var pagatavot ne vien kūkas pamatni, bet arī sadrupinātas iemaisīt tās pildījumā un izmantot dekorēšanai.

Foto: no pinterest.com

Nepieciešams

  • 250 grami cepumu,
  • 100 grami kausēta sviesta,
  • 500 grami krēmsiera,
  • 150 ml skābā krējuma,
  • 3 olas,
  • 125 grami pūdercukura,
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta.

Pagatavošana

Cepumus sasmalcini blenderī vai saspaida ar dakšiņu lielākā bļodā. Drupačām pievieno kausēto sviestu, samaisa vienā masā.

Veidni izklāj ar cepamo papīru un to viegli ietauko.

Cepumu masu izklāj uz veidnes, izveidojot arī apmalīti – sānu malas.

Ar mikseri kuļ krēmsieru, krējumu, olas, cukuru un vaniļas ekstraktu, kamēr viss ir viendabīgā mazā. Masu lej veidnē virs cepumu pamatnes.

Cep jau iepriekš uzsildītā krāsnī 150 grādos 50–60 minūtes, līdz virskārta kļūst cieta. Tad ņem laukā no krāsns un noliek malā atdzist.

Kad kūka pilnībā atdzisusi, izņem to no formas. Dekorēšana pēc ieskatiem.

Elegants deserts glāzē

Otrs ēdiens, ko Kristīne mēdz izmēģināt ar dažādām sastāvdaļām, ir deserts glāzē. Variācijas ir dažnedažādākās – drupināti cepumi, sagriezti kēksiņi vai cukurā apceptas auzu pārslas, kas pamīšus ar jogurtu, putukrējumu, biezpienu vai ievārījumu, glīti izkārtotas kārtās, gulst glāzēs vai burciņās.

Ja šo sastāvu izdekorē ar putukrējuma cepuri, piparkūku vīriņu vai maršmeloviem jeb pastilām, tas būs ne vien brīnišķīgs našķis, bet arī lieliski papildinās galda dekorējumu.

Foto: no pinterest.com

Te viena no Kristīnes iecienītajām receptēm.

Nepieciešams

  • 250 g piparkūku,
  • 250 ml saldā (skābā) krējuma,
  • 250 g dzērveņu,
  • 150 g cukura,
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

Dzērvenes ir laba izvēle, jo to skābā garša lieliski papildina putukrējuma saldumu, bet var izmantot citas ogas. Arī saldētas zemenes, avenes derēs lieliski.

Pagatavošana

Piparkūkas sadrupina. Putukrējumu saputo ar vaniļas cukuru un ēdamkaroti cukura. Dzērvenes samaļ blenderī, pieliek tām pāri palikušo cukuru.

Izvēlētajā stikla traukā kārtām liek piparkūkas, dzērvenes un putukrējumu. Rotā ar dzērvenēm.

Šo kārtojumu labāk pagatavot iepriekšējā vakarā, tad garšu buķete labāk sajaucas.

UZZIŅAI

Interesanti fakti par piparkūkām:

  • Piparkūkas un ingvera sakne radās Tuvajos Austrumos un migrēja uz Eiropu 11. gadsimta krusta karu laikā.
  • 5. jūnijs un 21. novembris ir Nacionālā piparkūku diena.
  • Sākotnēji Eiropas piparkūkas gatavoja tikai katoļu mūki, parasti tās veidoja eņģeļu un svēto formā.
  • Saskaņā ar zviedru tradīciju, turot vienā plaukstā piparkūku, var ievēlēties vēlēšanos. Ar otru roku tā jāsalauž, ja cepums sadalās trīs daļās – vēlēšanās piepildīsies.
  • Piparkūku namiņš Vācijā kļuva populārs pēc tam, kad 19. gadsimtā brāļi Grimmi izdeva savu pasaku krājumu par ”Ansīti un Grietiņu”.
  • Kāds ārsts Zviedrijas karalim Hansam reiz izrakstīja piparkūku recepti, lai izārstētu depresiju.
  • Anglijas karalienei Elizabetei I piedēvēti pirmie piparkūku vīriņi.
  • Tiek lēsts, ka Anglijā neprecētas sievietes ēd piparkūku “vīrus”, lai gūtu veiksmi satikt īsto.
  • Vācijas pilsēta Nirnberga ir ieguvusi titulu “Pasaules piparkūku galvaspilsēta”.

Avots: mobile-cuisine.com

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz