Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Katlā un pannā – no saldētavas

Neviens laikam nav jāpārliecina, ka dārzeņi ir veselībai ļoti noderīgi, un, ievērojot veselīga uztura principus, dienā būtu jāapēd vismaz puskilograms. Vismaz 200 grami gan jāapēd svaigi! Ja saldētavā glabājas vairāki sasaldētu dārzeņu iepakojumi, namamāte var būt droša, ka vienmēr būs pa rokai veselīga sastāvdaļa ikdienas un svētku maltītei.

Receptes: Katlā un pannā – no saldētavas
Foto: Ilustratīvs
11.02.2024 06:15

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Ātri un ērti

Uztura speciāliste Olga Ļubina norāda, ka sasaldēts nav tas pats, kas svaigs, bet nekvalitatīvu, slikti uzglabātu dārzeņu vietā labāk tomēr izvēlēties saldētus.

Lai gan apstrādes procesā zūd daļa bioloģiski aktīvo vielu, saldētie spēj nodrošināt nepieciešamās uzturvielas.

Pētījumi apliecina, ka

saldētajos dārzeņos saglabājas karotīns, daļēji B grupas un P, un PP vitamīni, taču noārdās C vitamīns un folskābe.

Lai atgūtu zaudēto C vitamīnu, ēdienu pirms pasniegšanas iesaka pārkaisīt ar sakapātiem zaļumiem.

Laba ziņa, ka sasaldēšanas procesā nezūd minerālvielas (nātrijs, kālijs, kalcijs, magnijs u.c.), saglabājas saliktie ogļhidrāti (šķiedrvielas, ciete), tāpat arī aktīvās vielas (flavonoīdi, fitoncīdi u.c.).

Bet ir kāda būtiska nianse, lai teiktu, ka sagatavotie, sasaldētie dārzeņi tiešām kvalitatīvi un uzturvielām bagāti.

Novāktā raža jāapstrādā un jāsasaldē diennakts laikā!

Vai tā noticis vai nē, tam nevar dot 100 procentu garantiju, jo, piemēram, burkāni jānovāc, jāsašķiro, jānomazgā, jānotīra, jāsagriež u.c., un tas prasa laiku.

Daļu no veikalos nopērkamajiem saldētajiem dārzeņiem vispirms vēl apstrādā ar karstu tvaiku vai blanšē, kas palīdz saglabāt krāsu un iznīcināt nevēlamos mikroorganismus.

Sasaldēšana notiek mīnus 35–40 grādu temperatūrā, bet uzglabāšana mīnus 18–20 grādos.

Nopirktie sasaldētie dārzeņi vai to maisījumi pat ļoti ietaupa laiku, saimniekojot virtuvē. Tie jau gatavi, sagriezti gabaliņos. Var lietot, cik vajag, un pārējo likt atpakaļ saldētavā. Nepaliek nekādu atlikumu, kas rodas no svaigiem dārzeņiem tīrīšanas procesā.

Izpēti etiķeti

Iepērkoties uztura speciāliste iesaka vienmēr pievērst uzmanību un izlasīt produkta etiķeti, un novērtēt pakas saturu.

Kvalitatīvs produkts tiek pareizi glabāts aukstumā, un tas nedrīkst būt atkusis un atkal sasaldēts.

Tas, ka kaut kas nav labi, uzskatāmi un pēc taustes liecina, ja pakas saturs sasalis vienā lielā ledus gabalā.

Saldētie dārzeņi nav birstoši. Atkārtoti sasaldēti  zaudē kvalitāti.

Vērts papētīt, vai dārzeņu maisījumos nav iejaukta lēta sastāvdaļa, kas nemaz nav vajadzīga. Tāpēc ieteikums iegādāties katru dārzeņu veidu atsevišķi un, darbojoties virtuvē, tos sakombinēt pēc savas izvēles.

Gatavošanu ievērojami paātrina tie saldētie dārzeņi, kurus ražotājs pirms saldēšanas jau ir iztvaicējis, tāpēc atkal ieteikums – rūpīgi izlasi etiķeti!

O. Ļubina vērš uzmanību, ka saldēts tomēr nav svaigs, jo saldēšanas procesā mainās dārzeņu audu struktūra un atlaidinot tajos būs vairāk ūdens. Tas savukārt ietekmē garšas īpašības, kas it īpaši jūtamas ogās.

Receptes

Siltie salāti ar “Mocarellas” sieru

Vajadzēs: 1 paciņu saldētu, tvaicētu brokoļu, 1 paciņu saldētu, tvaicētu zaļo zirnīšu, 1 paciņu saldētu, tvaicētu sviesta pupiņu, 3 tomātus, “Mocarellas” sieru, balzametiķi, riekstu eļļu, medu, sāli, piparus.

Tomātus un sieru sagriež šķēlēs. Lēni uzkarsē pannu un uz tās uzber visus tvaicētos dārzeņus. Apcep 4–5 minūtes.

Balzametiķi sajauc ar eļļu, medu un garšvielām. Visus dārzeņus liek bļodā, samaisa, pārlej mērci.

Ātrais makaronu sacepums ar brokoļiem

Vajadzēs: 1 iepakojumu saldētu, tvaicētu brokoļu, kārbu konservētu turku zirņu, makaronus, sīpolu, cietu rīvētu sieru, 1 iepakojumu “Ricotta” sieru, 1 citrona sulu, maltus piparus, dilles.

Makaronus izvāra. Uzkarsētā pannā liek neatsaldētus tvaicētos brokoļus un cep 8 minūtes. Pieber notecinātus turku zirņus, sajauc, karsē 2 minūtes.

Mazākā pannā apcep sagrieztus sīpolus un tad tiem pieliek “Ricotta” sieru, citronu sulu, piparus, sajauc un karsē nepilnu minūti.

Izvārītos makaronus, brokoļus, zirņus sajauc ar pagatavoto mērci. Pasniedz ar sakapātiem garšaugiem.

Zirnīšu biezenis

Vajadzēs: 600 g saldētu zirnīšu, 4 ēd.k. saldā krējuma, 3 ķiploka daiviņas, 20 g sviesta, sāli, ūdeni. 

Neatkausētus saldētos zirnīšus ieber katlā ar apmēram 1,5 litriem verdoša ūdens. Vāra 10 minūtes, pievienojot sāli un ķiplokus. Ja ir putas, tās nosmeļ.

Zirņus nokāš, liek blenderī un sakuļ viendabīgā masā. Pievieno sviestu, saldo krējumu, ja nepieciešams, pieber sāli un kārtīgi samaisa. Laba piedeva gaļas vai zivju ēdieniem.

Dārzeņi ar šampinjoniem

Vajadzēs: saldētus brokoļus, ziedkāpostus un burkānus, 2 sīpolus, šampinjonus, eļļu, sāli, piparus.

Dārzeņus ieber verdošā nelielā ūdens daudzumā un vāra gatavus (8–10 minūtes). Pieber sāli un garšvielas.

Sacep šampinjonus un sagrieztus sīpolus uz lēnas uguns. Tad pannas saturu sajauc ar dārzeņiem.

Neparastā mērce

Vajadzēs: dažādu saldēto dārzeņu maisījumu, krējumu, garšvielas, 1 daivu ķiploka, skābo krējumu, sāli.

Saldētus dārzeņus uzber uz karstas pannas un apmaisot cep 6–8 minūtes. Pieliek garšvielas, pieber 1 ēdamkaroti miltu ar kaudzi, izmaisa. Lej ūdeni, karsē un uztumē mērci.

Pievieno krējumu, maisa, kamēr sāk vārīties. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Ātrā vistas zupa

Vajadzēs: dažādus saldētus dārzeņus, 1–2 vistas filejas, garšvielas.

Vistas fileju sagriež mazos gabaliņos un eļļā apcep brūnus. Verdošā ūdenī ieber saldētos dārzeņus, pieliek apceptos vistas gabaliņus. Pieber “Vegetu” un vāra, līdz visi produkti mīksti. Ēd ar krējumu.

Zupu var papildināt, tajā iejaucot iepriekš izvārītus rīsus vai makaronus. Pārkaisa ar zaļumiem.

Foto: Ilustratīvs

Maltās gaļas zupa

Vajadzēs: malto gaļu, saldētus dārzeņus, kartupeļus, ķiploku, piparus sāli.

Katlā ielej nedaudz eļļas un tajā apcep malto gaļu ar sasmalcinātiem ķiplokiem un garšvielām. Pielej vārošu ūdeni, pieber mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus.

Kad tie izvārījušies gandrīz mīksti, pievieno saldētos dārzeņus un visu vāra gatavu. Sāli pieber pēc garšas.

Uzziņai

Ar saldētām ogām jārīkojas uzmanīgi, un tās jāatkausē lēni. Izņemot no saldētavas, tās ieliek ledusskapī, lai tur lēnām atkūst. Tikai pēc tam pārceļ istabas temperatūrā.

Sasaldētus dārzeņus vai to maisījumus katlā vai uz pannas liek neatkausētus, bet vienmēr tomēr vajag uz iepakojuma izlasīt gatavošanas pamācību. Var būt gadījumi, kad saturs tomēr jāatkausē.

Sasaldētu svaigu gaļu atkausē lēni, no saldētavas pārceļot uz ledusskapi. Ja atkausē strauji, gaļa atsulojas un zaudē kvalitāti.

Sasaldētas, netīrītas zivis atlaidina, ieliekot ūdenī, kam pievienots nedaudz sāls. Iztīrītas zivis un to filejas atlaidina istabas temperatūrā.

Sasaldētus zivju pirkstiņus pannā liek neatsaldētus, cep sakarsētās taukvielās.

Foto: Ilustratīvs

Saldētas jūras veltes (garneles u.c.) pēc izņemšanas no saldētavas lēni atlaidina ledusskapī.

Sasaldētu mīklu atkausē istabas temperatūrā. Kārtainās mīklas plāksnes vispirms atdala citu no citas un tikai tad noliek atkausēties, lai nesalīp.

Nopērkot sasaldētas smalkmaizītes, tās saliek uz cepšanas pannas atkust un tikai tad cep. Ja smalkmaizītes ir no rauga mīklas, tad pēc atkušanas tām jāļauj siltumā arī nedaudz uzrūgt. Jau izceptu un tad sasaldētu mīklas izstrādājumu karsē neatsaldētu.

Mana bērnības garša

“Selgas” cepumi ar sviestu

Deju studijas “Ekstra” vadītāja Dina Bruže:

– Pati pirmā, kas nāk prātā, atceroties bērnībā iemīļotāko garšu, ir – “Selgas” cepumi ar sviestu. Laikam jau no mammas aizguvu to, ka uz cepuma var uzsmērēt sviestiņu. Tiešām garšīgi! Kā kūka.

Vēl pamatskolā tas bija mans iemīļotākais kārums un deserts. Tik ātri un vienkārši.

Foto: Ilustratīvs

Šodien, kad atrodu laiku, lai mājiniekiem pagatavotu kaut ko garšīgu, darbošanos virtuvē uztveru kā savu meditāciju, kad prāts atslēdzas no ikdienišķām lietām.

Ik pa laikam meita atgādina, ka vajadzētu pagatavot lazanju. Sastāvdaļas nav sarežģītas, bet vienmēr cenšos izvēlēties kvalitatīvu malto gaļu.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz