Trešdiena, 22. janvāris Austris

Santa Ošeniece: Dabas dotie vitamīni vienmēr būs vērtīgāki

Santa Ošeniece: Dabas dotie vitamīni vienmēr būs vērtīgāki
01.04.2014 09:31

Santa Ošeniece, veselīga dzīvesveida piekritēja

Pavasaris
ir laiks, kad mums visiem visvairāk ir vajadzīga jauna un svaiga
deva vitamīnu.
Dzīvojot mūsu platuma grādos, ziema un īsās dienas bez saules
cilvēkus īpaši nogurdina, tāpēc pavasarī, kad daba mostas,
jāsāk skatīties apkārt, kur varam ņemt sev papildus enerģijas
devu, lai, dienām kļūstot garākām, mēs būtu veseli, enerģiski
un varētu arī sagatavoties nākošajam posmam – vasarai.

Ļoti
pozitīvi ir tas, ka arvien vairāk cilvēku sāk izprast un
sasaistīt ēdiena un veselības stāvokļa savstarpējo
mijiedarbību. Tas nozīme to, ka daudzi arī sāk pietuvināties
īstajiem jeb dabas resursiem pavasara enerģijas iegūšanai. To
visu apvienojot ar kustīgu un aktīvu dzīvesveidu, noteikti varam
kļūt par veselu un stipru sabiedrību.
Dabas dotie vitamīni, protams, lietojot patstāvīgi un atbilstoši
sezonai, vienmēr būs daudz vērtīgāki nekā sintētiskie vitamīni
vai uztura bagātinātāji.

Izvēle
dabā ir ļoti liela un daļu no tā var iegūt pilnīgi par velti –
vienkārši pastaigājoties mežā. Ēdami ir gan priežu un bērzu
pumpuri, gan vēlāk pavasarī atrodamās jaunās liepu un citu koku
mazās lapiņas. Šajā laikā jau varam sākt meklēt arī ēdamās
nezāles – jaunās nātrītes, pieneņu lapas, virzu, gārsu un pat
balandas. Šīs visas pļavu, grāvmaļu un meža veltes var ēst pat
ļoti mazā devā, jo vitamīnu ziņā tās ir ļoti spēcīgas tieši
pavasarī, tikko izlīdušas no zemes vai izspraukušās no koku
zariem. Salātos droši var pievienot no visa pavisam nedaudz.

Pavasara
attīrīšanās mērķiem noteikti var iziet īpaši dziednieciskās,
svaigās bērzu sulas kūri. To sāk dzert tikko kā tā ir pieejama
līdz pat sulas tecēšanas beigām, vismaz vienu litru dienā. Kā
zināms, burkāni un citas saknes savu vērtību pavasarī ir diezgan
zaudējuši, tāpēc bērzu sula ir fantastisks risinājums sakņu
un dārzeņu sulu vietā. Daba taču zina vislabāk un mums tikai
atliek pieklājīgi paņemt no tās, nenodarot pāri bērziem.

Vēl
vairāk savu pašsajūtu iespējams uzlabot mājās uz palodzes
audzējot kultivējamos zaļumus – lociņus, dilles, baziliku un
citus, vai diedzējot dažādas sēklas. Diedzēšanas procesā
graudos un sēkliņās esošās barības vielas kļūst pieejamākas,
aktivizējas fermenti un enzīmi, tādējādi dīgsti, pat lietoti
nelielos apjomos, lieliski bagātina mūsu ēdienkarti. Tos var
pievienot salātiem, kokteiļiem, zupām, likt uz maizes, kā arī
lietot dažādos citos veidos. Visvērtīgāk ir tos sajaukt ar
salātiem un svaigajiem kokteiļiem, šādi veiksmīgi izvairoties no
dažādu nesaderīgu produktu grupu salikšanas vienā ēdienreizē.
Ļoti garšīgi ir tieši saulespuķu sēklu un redīsu dīgsti.
Šobrīd jau ir pieejama plaša informācija par dīgstu diedzēšanu
kā internetā, tā vairākās grāmatās.

Arī
mūsu prātam un domāšanai ir vajadzīga neliela pavasara tīrīšana,
tāpēc šis laiks ir ļoti pateicīgs, lai to izdarītu ar tālejošām
labvēlīgām sekām. Izvēlamies paši būt pozitīvi noskaņoti, ik
rītu ceļamies ar smaidu un prieku par jaunu dienu, varbūt kādam
pat izdodas celties ar sauli. Nomainām kafijas rituālu pret bērzu
sulas vai veselīga kokteiļa rituālu, izkustamies, mīlam sevi,
atļaujoties uz brīdi nelasīt un neskatīties negatīvas ziņas, un
tad padodam pozitīvo tālāk citiem. Pavasarī tas ir tik viegli un
mēs visi to esam nopelnījuši pēc garās un tumšās ziemas.

Trenēsimies
piefiksēt visu labo savā dzīvē, pat katru mazumiņu, jo grūtības
un pārejas posmi mums ir doti, lai darītu mūs stiprākus,
sirdsgudrākus un visādos veidos veselākus. Arī pavasaris ir dots,
lai mēs pamostos, vairāk būtu dabā nevis telpās, attīrītos un
atjaunotos. Dzīsim prom nespēku un nogurumu!

Pavisam
drīz Liepājā būs arī Veselības nedēļa, kuras aktivitātēs
var piedalīties katrs, un, kā jau zināms, kopā ir vieglāk
noturēties uz šīs ”veselības trases”. Lai mums visiem kopā
izdodas skaisti pamosties no ziemas un startēt aktīvai un veselīgai
vasarai!

Sadarbībā ar

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēlu failus un novieto tos šeit. (Foto jābūt JPG formātā, max 5MB)